Czy akumulator bezobsługowy mozna ladowac?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Czy akumulator bezobsługowy mozna ladowac?

Postprzez lagwus » Pn sty 30, 2006 08:50

Witam.

Czytałem po forum posty na ten temat, ale chcialem się upewnić:

Czy akumulator bezobsługowy mogę ładować...?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano Cz wrz 04, 2008 00:04 przez lagwus, łącznie edytowano 1 raz
lagwus
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N lis 06, 2005 09:28
Lokalizacja: Wrocław
Online: 11m
Pomógł: 2

Postprzez Adamtd » Pn sty 30, 2006 08:55

Możesz ale najlepiej prostownikiem z automatyczną regulacją coby zaduży prąd nie szedł. Kupiłem prostownik w którym pisze że nim można ładować bezobsługowe, a w innych z tego typoszeregu pisze, że nie.
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Adamtd
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 06, 2005 12:37
Lokalizacja: okolice Krakowa
Online: 20m
Pomógł: 436

Postprzez bodzio_j » Pn sty 30, 2006 08:58

lagwus napisał(a):Czytałem po forum posty na ten temat, ale chcialem się upewnić:

Czy akumulator bezobsługowy mogę ładować...?

Akumulator - każdy, nie tylko bezobsługowy jest ładowany podczas jazdy. Nie wiem więc dlaczego mogłoby mu zaszkodzić ładowanie prostownikiem.I czy - jeśli tak by miało być- to rozładowany,nowy aku byłby do wyrzucenia?.Bezobsługowość aku polega na tym, że nie trzeba sprawdzać stanu elektrolitu i ew. uzupełniać. Inna sprawa, że często aku bezobsługowe pozwalają na to.
bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
 
Dołączył(a): So lip 09, 2005 09:05
Lokalizacja: Skawina
Online: 16m
Pomógł: 746
Auto: Golf MK2
Silnik: RV

Postprzez Arecki1979 » Pn sty 30, 2006 09:22

Można ładowć, zalecana wartość prostownika 6 A.
Arecki1979
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 07, 2006 14:13
Lokalizacja: Wyszków
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez maximanek » Pn sty 30, 2006 09:32

ja miałem bezobsługowy i pisało w instrukcji aby wrazie czego uzupełnić elektrolit ??
maximanek
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Pn sie 29, 2005 13:13
Lokalizacja: Dębica
Online: 0s
Pomógł: 38
Auto: A4 B5
Silnik: AJM

Postprzez Red Spider » Pn sty 30, 2006 10:26

W akumulatorach wymagających obsługi trzeba okresowo sprawdzać stan elektrolitu. Odkręcając korki nad poszczególnymi celami, można sprawdzić, czy elektrolit zakrywa płyty w akumulatorze. Niedobór elektrolitu uzupełnia się wodą destylowaną. Niezależnie od tego należy okresowo kontrolować, czy elektrolit ma odpowiednią gęstość.

Takich zabiegów nie wymagają tzw. akumulatory bezobsługowe.
Zwykle akumulatory bezobsługowe wyposażone są w specjalną diodę, po której zabarwieniu można rozpoznać stan naładowania. Częściowo rozładowany akumulator bezobsługowy wymaga naładowania - tak jak w tej sytuacji wymaga tego również akumulator "obsługowy".

Akumulator każdego typu wymaga zaś okresowego oczyszczenia. Czyste, bez śladów korozji powinny być również bieguny akumulatora i zaciski przewodów (tzw. klemy). Bieguny i zaciski należy nasmarować wazeliną techniczną w celu poprawy przewodzenia i ochrony przed wilgocią

Pozdro all :satan: :satan: :satan:
Red Spider
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 10, 2005 08:59
Lokalizacja: Bialystok
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez czyś » Pn sty 30, 2006 14:08

Są aku w pełni bezobsługowe, i nie ma nawet jak dolać wody.
Są też bezobsł. z nazwy, jak nie mają klasycznych korków, to maja monowieczko z korkami wciskanymi, które delikatnie można zdjąć i np. dolać wody.

Oba typy normalnie się ładuje. Zwłaszcza przy pierwszych wskazane jest użycie "inteligentnego" prostownika, który stopniowo, w miarę ładowania, zmniejsza prąd ładowania, aby uniknąć zbędnego "gazowania" elektrolitu.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
czyś
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr wrz 22, 2004 15:23
Lokalizacja: Łódź
Online: 2h 39m
Pomógł: 158

Postprzez fibolek » Pn sty 30, 2006 14:53

Nie no arecki jak masz aku 450 ah to 4 amper prostownik a nie 6.
1/10 wartości aku.
fibolek
 

Postprzez lagwus » Pn sty 30, 2006 23:36

Wiec jest tak: Mam akumulaor, w ktorym nie mam mozliwosci uzupelniania wody destylowanej i teraz pytanko:
Czy bez otwierania cel moge ladowac...?
Mam akum 44Ah i prostownik 3.5 A

A dokladniej mowiac mam taki wynalazek jak pokazany pod tym linkiem:

http://new.onshop.net/index.php3?artice ... 6293&spwd=
Ostatnio edytowano Wt sty 31, 2006 00:11 przez lagwus, łącznie edytowano 1 raz
lagwus
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N lis 06, 2005 09:28
Lokalizacja: Wrocław
Online: 11m
Pomógł: 2

Postprzez bongo » Pn sty 30, 2006 23:44

lagwus napisał(a):Wiec jest tak: Mam akumulaor, w ktorym nie mam mozliwosci uzupelniania wody destylowanej i teraz pytanko:
Czy bez otwierania cel moge ladowac...?
Mam akum 44Ah i prostownik 3.5 A

Możesz ładować bo ma specjalne kanaliki które odprowadzają gazy.
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So wrz 17, 2005 18:58
Lokalizacja: Londyn
Online: 66d 5h 57m
Pomógł: 786
Auto: Vauxhall Vivaro
Silnik: CDTI

Postprzez djprezes » Pn sty 30, 2006 23:57

fibolek napisał(a):Nie no arecki jak masz aku 450 ah to 4 amper prostownik a nie 6.
1/10 wartości aku.


Swięta prawda!

Jesli mamy aku 75 ah to ladujemy 7,5 a

Jesli 50 ah to ladujemy prądem 5 a

zawsze 1/10 AmperoGodzin(ah) akumulatora.
Golf III 1.8 '93
Obrazek
djprezes
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): N paź 09, 2005 14:36
Lokalizacja: Katowice
Online: 0s
Pomógł: 16

Postprzez strachoo » Wt sty 31, 2006 01:20

A czy ktos moze w ogole polecic marke akumulatorow? Obecnie na rynku jest duzy wybór i nie wiem na jaki sie zdecydowac, myslalem zeby zaszalec i kupic BOSHA, ale nie wiem czy to jest gra warta swieczki!

Pozdrawiam
strachoo
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 30, 2006 01:52
Lokalizacja: Wrocław, Wieluń
Online: 0s

Postprzez specWROC » Cz wrz 04, 2008 00:03

witam mam aku warta delphi z oczkiem, mam w sumie pytanie odnośnie oczka jest zielone ale ma czarną obwódkę czy to ok?
specWROC
(()())G.O.L.F.(()())
(()())G.O.L.F.(()())
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So kwi 22, 2006 22:53
Lokalizacja: Wrocław
Online: 6d 12h 52m
Pomógł: 18
Auto: BORA VARIAnT
Silnik: AJM

Postprzez norek111 » Cz wrz 04, 2008 06:30

specWROC napisał(a):witam mam aku warta delphi z oczkiem, mam w sumie pytanie odnośnie oczka jest zielone ale ma czarną obwódkę czy to ok?
jest ok
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 07, 2007 20:30
Lokalizacja: pomorskie Benowo
Online: 51d 9h 42m
Pomógł: 666
Auto: Golf III Bon Jovi
Silnik: AFT

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,