Czyszczenie przepływomierza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Czyszczenie przepływomierza

Postprzez QKi » Pn lip 05, 2010 13:21

Witam, chciałbym przeczyścić sobie przepływomierz w moim golfiku ale nie wiem czy jest to możliwe bo ponoć któryś przepływomierzy (chyba Boscha) się nie czyści. Dlatego stąd moje pytanie czy ktoś na forum już czyścił sobie przepływomierz w benzyniaku??

Brat ostatnio przeczyścił w passacie b5 1.9tdi afn i dało efekt...
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 02, 2008 13:47
Lokalizacja: Mielec
Online: 1d 23h 41m
Auto: Toledo II
Silnik: AHF

Postprzez Łukasz067 » Pn lip 05, 2010 14:55

lepiej go nie dotykaj jeśli auto normalnie chodzi, możesz jedynie przemyć go tam gdzie powietrze przez niego jest zasysane ale syfu raczej tam nie znajdziesz i nie zdejmuj czasem tej plastikowej obudowy z niego, w tdi jest inny przepływomierz i na innej zasadzie działa
Ostatnio edytowano Pn lip 05, 2010 14:58 przez Łukasz067, łącznie edytowano 1 raz
Łukasz067
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz lis 19, 2009 18:54
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą kuj-pom
Online: 16h 53m
Pomógł: 2
Auto: mk3
Silnik: 1Z

Postprzez QKi » Śr lip 07, 2010 17:42

że w środku się go nie dotyka to ja wiem i że najlepiej czyści się go środkiem w sprayu

na forum czytałem wypowiedź jednego gościa co mówił że w swoim seacie z silnikiem benzynowym czyści przepływomierz co 30tyś. km więc już sam nie wiem co robić

a przeczyścić chcę bo auto jak jest zimne to w przedziale 1,8 - 2,2tyś obr dusi go i nie chce za bardzo jechać...
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 02, 2008 13:47
Lokalizacja: Mielec
Online: 1d 23h 41m
Auto: Toledo II
Silnik: AHF

Postprzez AndrzejYankes » Śr lip 07, 2010 18:46

Może to: http://www.autokosmetyki.pl/crc_air_sen ... rers_id=77
Ja z tego korzystałem - czy pomogło? Trudno mi powiedzieć. Ale nie zaszkodziło :)
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 08, 2006 17:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Online: 8h 38m
Pomógł: 10
Auto: MK3
Silnik: AEK

Postprzez Łukasz067 » Śr lip 07, 2010 19:23

możesz go przemyć ale raczej to nie pomoże bo w nim tam gdzie chcesz go umyć znajduje się tylko czujnik temp powietrza zasysanego a on nie ma zbyt dużego wpływu na prace silnika przy myciu zwróć uwagę czy klapa przepływomierza się nie przycina
Łukasz067
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz lis 19, 2009 18:54
Lokalizacja: Dobrzyń nad Wisłą kuj-pom
Online: 16h 53m
Pomógł: 2
Auto: mk3
Silnik: 1Z

Postprzez AndrzejYankes » Śr lip 07, 2010 19:30

Łukasz067 napisał(a):czy klapa przepływomierza się nie przycina


Przepływomierz w tym silniku nie posiada klapy. (no chyba, że założoną przez gazownika)
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 08, 2006 17:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Online: 8h 38m
Pomógł: 10
Auto: MK3
Silnik: AEK

Postprzez QKi » Śr lip 07, 2010 21:31

AndrzejYankes, czyli ty czyściłeś i nic się złego nie stało? Ja mam taki niemiecki środek Contakt do czyszczenia styków i tym podobnych i właśnie tym środkiem czyścił mój brat w swoim Passacie

p.s. a Tobie co się działo że czyściłeś przepływomierz?
p.s.2. nie mam instalacji LPG
Ostatnio edytowano Śr lip 07, 2010 21:32 przez QKi, łącznie edytowano 1 raz
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 02, 2008 13:47
Lokalizacja: Mielec
Online: 1d 23h 41m
Auto: Toledo II
Silnik: AHF

Postprzez AndrzejYankes » Cz lip 08, 2010 15:12

U mnie na jałowym biegu wychodziła bogata mieszanka. Wiedziałem, że sonda lambda działa prawidłowo (nowa), więc podejrzenie padło na przepływomierz. Dlatego robiłem to czyszczenie sprayem. Nic to nie dało, bo przepływka była w sumie czysta. Powodem moich problemów była jazda na gazie - sterownik "wyuczył się" parametrów dla gazu i na benzynie na jałowym biegu pojawiały się problemy. Odłączanie akumulatora nic nie dawało u mnie. Przestawiłem emulację sondy "na masę" i jak na razie nie mam problemów.
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 08, 2006 17:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Online: 8h 38m
Pomógł: 10
Auto: MK3
Silnik: AEK

Postprzez QKi » Cz lip 08, 2010 16:12

AndrzejYankes, a jaką masz instalację i ile ci średnio pali? bo coraz częściej myślę o założeniu gaziku tylko nie widzi mi się dawanie 2,5 tyś za sekwencje...
QKi
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt maja 02, 2008 13:47
Lokalizacja: Mielec
Online: 1d 23h 41m
Auto: Toledo II
Silnik: AHF

Postprzez AndrzejYankes » Cz lip 08, 2010 16:51

Ja mam prostą instalację drugiej generacji. Takiego już kupiłem. Pali mi ok.10-11 litrów gazu (miasto 40%, trasa 60%).
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 08, 2006 17:30
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.[POS]
Online: 8h 38m
Pomógł: 10
Auto: MK3
Silnik: AEK




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,