Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
zioleks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum

Post autor: zioleks » czw mar 25, 2010 23:09

Witajcie! Wymieniłem pasek i pompę na GATES i SKF i po odpaleniu potwora szumiało dźwiękiem "łożyskowym" wyraźnie w okolicach rozrządu. Zdjąłem pasek klinowy i odpaliłem żeby wykluczyć ewentualnie alternator ale dalej to samo. Dopiero delikatne zmniejszenie naciągu paska trochę pomogło. Wcześniej hałasowała pompa więc nie słyszałem tego.Czy to jakieś łożysko na wale? Silnik 1.3 2G.

enzo2211
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: enzo2211 » czw mar 25, 2010 23:53

Prędzej łożysko napinacza firmy SKF... Mam gdzieś nowe nie zakładane (bo się nie dało wcisnąć na wałek bo było za ciasne o 0.1 mm) łożysko tej firmy...

Druciarstwo - to jest to co kocham ...

Awatar użytkownika
zioleks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zioleks » pt mar 26, 2010 00:06

U mnie napinaczem paska jest pompa wody, system taki jak na poniższym zdjęciu w ABD :bajer:
Obrazek

Awatar użytkownika
RasPL
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: RasPL » pt mar 26, 2010 05:56

Ja to stawiam na pompę wody skoro słychać że to jakieś łożysko może z czasem ucichnie a może nie

mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt mar 26, 2010 07:27

zioleks, czy to napewno szum łożyska? Bo często nowy pasek zwłaszcza nadmiernie napiety trochę świszczy. Wówczas jeśli się go dobrze napnie i poczeka z tydzień to powinno ustąpić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum

Post autor: oldstaszek » pt mar 26, 2010 10:03

zioleks pisze:Witajcie! Wymieniłem pasek i pompę na GATES i SKF i po odpaleniu potwora szumiało dźwiękiem "łożyskowym" wyraźnie w okolicach rozrządu. Zdjąłem pasek klinowy i odpaliłem żeby wykluczyć ewentualnie alternator ale dalej to samo. Dopiero delikatne zmniejszenie naciągu paska trochę pomogło. Wcześniej hałasowała pompa więc nie słyszałem tego.Czy to jakieś łożysko na wale? Silnik 1.3 2G.
Po prostu "przeciągnąłeś" naciąg paska i takie objaw będzie.
Sprawdzisz po tygodniu i ewentualnie delikatnie podciągniesz/ zależnie od ustalenia. :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
zioleks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zioleks » pt mar 26, 2010 14:22

oldstaszek pisze:Po prostu "przeciągnąłeś" naciąg paska i takie objaw będzie.
Sprawdzisz po tygodniu i ewentualnie delikatnie podciągniesz/ zależnie od ustalenia. :pub:
Napinałem pasek wg wskazówek książkowych (palec wskazujący, kciuk i tego typu sprawy) ale to takie trochę względne podejście bo można naciągnąć:
- mniej i "normowo" o 90 stopni przekręcić,
- mocniej i tez się da o tyle przekręcić.
Kwestia tylko jak jest korzystniej (bezpieczniej), bo wg mnie naciągnąć mocniej niż słabiej...Tyle że szumi wtedy... W każdym razie teraz jest w tej wersji pierwszej cichszej i zobaczymy co będzie jak trochę pośmigam :grin:

Czyli opcja pesymistyczna z jakimś walniętym łożyskiem w okolicach "rozrządowych" definitywnie odpada?

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » pt mar 26, 2010 14:27

zioleks pisze: bo wg mnie naciągnąć mocniej niż słabiej...Tyle że szumi wtedy... W każdym razie teraz jest w tej wersji pierwszej cichszej i zobaczymy co będzie jak trochę pośmigam :grin:

Czyli opcja pesymistyczna z jakimś walniętym łożyskiem w okolicach "rozrządowych" definitywnie odpada?
Zbyt mocny naciąg znacznie skraca żywot paska a także rolki napinającej(słyszysz szum).
Dodatkowo - ten układ dzięki przeciągnięciu dość mocno się rozgrzewa(tarcie) - niepotrzebnie... :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
zioleks
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zioleks » pt mar 26, 2010 17:52

Ok więc za jakiś czas sprawdzę czy nie jest aby za luźno, a tymczasem dzięki za pomocne informacje :pub: :pub:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”