Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zioleks
- Mały gagatek
- Kontakt:
Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum
Witajcie! Wymieniłem pasek i pompę na GATES i SKF i po odpaleniu potwora szumiało dźwiękiem "łożyskowym" wyraźnie w okolicach rozrządu. Zdjąłem pasek klinowy i odpaliłem żeby wykluczyć ewentualnie alternator ale dalej to samo. Dopiero delikatne zmniejszenie naciągu paska trochę pomogło. Wcześniej hałasowała pompa więc nie słyszałem tego.Czy to jakieś łożysko na wale? Silnik 1.3 2G.
Ja to stawiam na pompę wody skoro słychać że to jakieś łożysko może z czasem ucichnie a może nie
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;

Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;

- Paweł Marek
- V.I.P.
zioleks, czy to napewno szum łożyska? Bo często nowy pasek zwłaszcza nadmiernie napiety trochę świszczy. Wówczas jeśli się go dobrze napnie i poczeka z tydzień to powinno ustąpić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Po wymianie paska rozrządu i pompy słychać szum
Po prostu "przeciągnąłeś" naciąg paska i takie objaw będzie.zioleks pisze:Witajcie! Wymieniłem pasek i pompę na GATES i SKF i po odpaleniu potwora szumiało dźwiękiem "łożyskowym" wyraźnie w okolicach rozrządu. Zdjąłem pasek klinowy i odpaliłem żeby wykluczyć ewentualnie alternator ale dalej to samo. Dopiero delikatne zmniejszenie naciągu paska trochę pomogło. Wcześniej hałasowała pompa więc nie słyszałem tego.Czy to jakieś łożysko na wale? Silnik 1.3 2G.
Sprawdzisz po tygodniu i ewentualnie delikatnie podciągniesz/ zależnie od ustalenia.

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
- zioleks
- Mały gagatek
- Kontakt:
Napinałem pasek wg wskazówek książkowych (palec wskazujący, kciuk i tego typu sprawy) ale to takie trochę względne podejście bo można naciągnąć:oldstaszek pisze:Po prostu "przeciągnąłeś" naciąg paska i takie objaw będzie.
Sprawdzisz po tygodniu i ewentualnie delikatnie podciągniesz/ zależnie od ustalenia.
- mniej i "normowo" o 90 stopni przekręcić,
- mocniej i tez się da o tyle przekręcić.
Kwestia tylko jak jest korzystniej (bezpieczniej), bo wg mnie naciągnąć mocniej niż słabiej...Tyle że szumi wtedy... W każdym razie teraz jest w tej wersji pierwszej cichszej i zobaczymy co będzie jak trochę pośmigam

Czyli opcja pesymistyczna z jakimś walniętym łożyskiem w okolicach "rozrządowych" definitywnie odpada?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Zbyt mocny naciąg znacznie skraca żywot paska a także rolki napinającej(słyszysz szum).zioleks pisze: bo wg mnie naciągnąć mocniej niż słabiej...Tyle że szumi wtedy... W każdym razie teraz jest w tej wersji pierwszej cichszej i zobaczymy co będzie jak trochę pośmigam![]()
Czyli opcja pesymistyczna z jakimś walniętym łożyskiem w okolicach "rozrządowych" definitywnie odpada?
Dodatkowo - ten układ dzięki przeciągnięciu dość mocno się rozgrzewa(tarcie) - niepotrzebnie...

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...