Czujnik temperatury cieczy chlodzacej.Gdzie znajde ?.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Czujnik temperatury cieczy chlodzacej.Gdzie znajde ?.

Postprzez Tomasz34 » N mar 14, 2010 20:35

Witam

Gdzie znajde czujnik temp. cieczy chlodzacej tej na bloku silnika w 1,4 16v AXP ?.Moze ktos dyspnuje jakas fotka z pod maski ?.Wariuje mi wskazówka opada podnosi sie(czy moze to miec zwiazek z wiekszym spalaniem ?) i chce narazie moze wypiac wtyczke poruszac nim wpiac jezeli to nie zalatwi sprawy to go wymienic.

Pozdrawiam.
Tomasz34
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt wrz 02, 2008 21:05
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s

Postprzez Przemo440 » N mar 14, 2010 20:37

Tomasz34 napisał(a):czy moze to miec zwiazek z wiekszym spalaniem
tak
czujnik masz nad skrzynią biegów, jak otworzysz maske to z tyłu silnika szukaj
Przemo440
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 08, 2006 20:08
Lokalizacja: Śvwiebodzinejro FSW
Online: 23d 2h 31m
Pomógł: 270
Auto: borat
Silnik: arl

Postprzez Qto » N mar 14, 2010 20:39

Obrazek
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 177d 5h 36m
Pomógł: 1229
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez Przemo440 » N mar 14, 2010 20:40

Przemo440
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 08, 2006 20:08
Lokalizacja: Śvwiebodzinejro FSW
Online: 23d 2h 31m
Pomógł: 270
Auto: borat
Silnik: arl

Postprzez Tomasz34 » Pn mar 15, 2010 09:28

Dziekuje bardzo.

Pozdrawiam

[ Dodano: 15 Mar 2010 12:40 ]
Ponownie mam pytanko.Niedudalo mi sie wyciagnac wtyczki z tego czujnika oslona silnika mi przeszkadzala,poruszalem nim zadzialal ale po przejechaniu 10km znow opadła wskazówka zatrzymałem sie poruszałem nim powróciły wskazania.Jaki czujnik mam kupic ? taki ? http://www.allegro.pl/item953651668_now ... at_vw.html

Czy niezbedne jest wypiecie wtyczki lub wyjecie czujnika do porównania ?.Czy wymiana stwarza jakies problemy ? jak sie go wyjmuje ?.

Zalaczam zdjecie czujnika.

http://img534.imageshack.us/img534/3262/20100315057.jpg


Lamerskie pytania pewnie dla was ale ja z samochodami wspolnego mam tyle ze mam prawo jazdy i tego Golfa :).
Ostatnio edytowano Pn mar 15, 2010 13:51 przez Tomasz34, łącznie edytowano 3 razy
Tomasz34
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt wrz 02, 2008 21:05
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s

Postprzez Golf4ista » Pn mar 15, 2010 14:33

Tomasz34, jedz do sklepiku moto, popros o taki czujnik, podaj gosciowi odpowiednie dane i z tego co widac na zdjeciu jest zielony wiec jak sie bedzie pytal to bedziesz wiedzial wszytsko :)
+
Golf4ista
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 21, 2007 17:14
Lokalizacja: Gorlice
Online: 6h 28m
Pomógł: 18
Auto: Golf 4
Silnik: AKQ

Postprzez Qto » Pn mar 15, 2010 16:21

Raczej nie sposób kupić zły czujnik...
Tomasz34 napisał(a):oslona silnika mi przeszkadzala

to ją zdejmij...zaledwie cztery śrubki
Tomasz34 napisał(a):Czy wymiana stwarza jakies problemy ?

nie, trochę płynu wyleci także nie rób tego na ciepłym silniku bo si poparzysz.
Tomasz34 napisał(a):jak sie go wyjmuje ?

zawleczkę zaznaczoną na czerwono wyciągasz w kierunku żółtej strzałki, następnie wyciągasz czujnik w kierunku zielonej strzałki :bigok:
Obrazek
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 177d 5h 36m
Pomógł: 1229
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez kiss » Pn mar 15, 2010 16:28

Tomasz34 napisał(a):Ponownie mam pytanko.Niedudalo mi sie wyciagnac wtyczki z tego czujnika


musisz mocno wcisnąć ten przycisk we wtyczce:
Obrazek
Tomasz34 napisał(a):Jaki czujnik mam kupic ? taki ? http://www.allegro.pl/ite...da_seat_vw.html

tak, taki, ale nowy oryginalny kosztuje ponad 100zł, więc cena tu jest podejrzana

[ Dodano: 15 Mar 2010 15:29 ]
Warto wymienić jeszcze uszczelkę, kosztuje grosze
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N mar 12, 2006 13:23
Lokalizacja: Płock
Online: 4d 1h 15m
Pomógł: 711
Auto: mk4 GTI
Silnik: ARL

Postprzez Tomasz34 » Pn mar 15, 2010 17:47

Dzieki za posty ale jestem w gorącej wodzie kompany i zanim one sie pojawiły to poszedłem wyciagać ten czujnik :).Udało mi sie ale wylało sie troche płynu chlodniczego i nie wiem co mnie tkneło ze odkreciłem zbiorniczek z płynem chłodniczym powstało cisnienie i wylał sie cały przez miejsce gdzie był czujnik,efekt jest taki ze zbiorniczek jest pusty.Jak to mówią człowiek uczy sie na błedach.Teraz pytanie ile wchodzi tam płynu ile kupic ? czy w chlodnicy on jest ? i poszedł tylko ze zbiorniczka ?.Wczesniej na bank był tam orginał g12 ( wymienialem w jedym serwisie) jak jest z jego mieszalnoscia ?.Kumpel ktory pracuje w peugeocie (nie jest mechanikiem) ma mi przyniesc za free 2l pezotowego płynu i sie zastanawiam czy po wymianie czujnika wlewac go ? goscie z tamtego serwisu mowili ze mozna.Mam nadzieje ze laweta z parkingu nie bedzie zabierac mi samochodu po mojej pierwszej operacji serwisowej ze tak powiem :).Po całej sytuacji sam z siebie sie smiałem i mowilem po co to odkrecales :).

O jaka uszczelke chodzi ? ja tam nic nie widzialem tylko gume w ktora wklada sie ten czujnik z otworkami w ktore wklada sie zawleczke zeby czujnik nie wypadł.

Czy bez czujnika i bez plynu w zbiorniczku samochod moze tak stac ?.Dopiero kupie wszystko w srode i wtedy bede zabieral sie za to :).

No nic bede opisywał dalsze moje boje z wymiana czujnika, teraz i płynu :).Bedzie moze to jakies ostrzezenie dla tak samo nieznajacych sie co by zbiorniczka bez czujnika nie odkrecali :).
Ostatnio edytowano Pn mar 15, 2010 17:59 przez Tomasz34, łącznie edytowano 5 razy
Tomasz34
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt wrz 02, 2008 21:05
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s

Postprzez Qto » Pn mar 15, 2010 18:23

Tomasz34 napisał(a):O jaka uszczelke chodzi ?

na czujniku jest taki mały o-ring, jak nie ma to wydłub go palcem z miejsca gdzie był czujnik.
Płyn cały nie zleciał tylko może z litr...w ASO Skody litr koncentratu kosztuje 20zł...dolej do niego litr wody destylowanej i wymieszaj, wlej do zbiorniczka tyle ile potrzeba.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 177d 5h 36m
Pomógł: 1229
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez Tomasz34 » Śr mar 17, 2010 13:55

Wymiana czujnika chyba zakonczona sukcesem !.Kupilem ten za 30zl(niby orginal na allegro pisali,wyglada identycznie jak stary z samochodu) zalalem płynu,wskazania temp prawidlowe nic nie opada jak narazie choc dopiero z godzinke nim pojezdzilem.Dzieki wszystkim za pomoc i co tu duzo mowic zadowolony jestem ze mi sie udalo :).

Faktycznie byla tam uszczelka jej stan był idealny wiec nie wymienialem.

Ta dziala jak narazie idealnie nic nie opada ! :).
Ostatnio edytowano Pt mar 19, 2010 08:56 przez Tomasz34, łącznie edytowano 6 razy
Tomasz34
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt wrz 02, 2008 21:05
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: erykkk i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,