wymiana pompy wodnej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

wymiana pompy wodnej

Postprzez golf10 » Pn mar 08, 2010 10:58

Czy będę musiał ruszyć rozrząd przy wymianie pompy wodnej.Barabani zdrowo na wolnych obrotach,chociaż nie ma luzu.Co mam kupić dodatkowo przy wymianie pompy.
motor 1,6 ben 92r gażnik elektronic
pozdrawiam
GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg]
Najstarszy zgred na forum
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 01, 2007 11:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ
Online: 0s

Postprzez Qto » Pn mar 08, 2010 11:39

W tym silniku pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu także nie powinno być problemu.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
zamienię europejskie tarcze licznika na angielski odpowiednik - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=12&t=565351
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 18:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 190d 9h 28m
Pomógł: 1244
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez Chwedor » Pn mar 08, 2010 12:19

możesz kupić tylko wkład bez obudowy tylko ciekawe czy wszystkie śruby ci się odkręcą. dlatego zapytaj czy jest na stanie z obudową.
Chwedor
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 10, 2007 15:57
Lokalizacja: Włodawa
Online: 9d 2h 1m
Pomógł: 14
Auto: passat b4 variant
Silnik: 1z+

Postprzez Lipek81 » Pn mar 08, 2010 12:21

Wszystko da się odkręcić bez ściągania rozrządu - robiłem to w takim samym silniku kilka miesięcy temu. Trzeba tylko odkręcić całą pompę od bloku silnika - potem dopiero ją rozpołowić, przykręcić nową połówkę i skręcić do bloku.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 11:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 23h 9m
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez matisim » Pn mar 08, 2010 13:53

tylko zanim wezmiesz sie za odkręcanie popatrz na śrubki, i polej najlepiej pepsi, wystarczy że za pierwszym ruszeniem kluczem śruby nie ruszy gwint i sie ukręci :) ja tak miałem z paroma i gwintowałem potem na M8 bo nie miałem innego wyjścia.
matisim
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lip 09, 2009 23:53
Lokalizacja: Chodzież/ Margonin
Online: 40d 1h 44m
Pomógł: 29
Auto: MK3 i MK4 w jednym
Silnik: ARL+

Postprzez abrams » Pn mar 08, 2010 14:01

odkręć od bloku całą pompę wody wtedy nie trzeba rozpinać rozrządu :)

Obrazek


to jest akurat 1.6 D ale.. w benzynie myślę będzie tak samo mocowana pompa :)
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr gru 27, 2006 12:46
Lokalizacja: Trzebinia/Płoki
Online: 5d 5h 7m
Pomógł: 26

Postprzez Młody90 » Pn mar 08, 2010 14:53

w silnikach 1.6 jest tak:

zdejmuje pasek klinowy
luzujemy opaski na przewodach cieczy chlodzacej i obudowie pompy
zdejmujemy te przewody
sprawdzamy czy walek pompy obraca sie bez oporow
zalozyc nowy pierscien uszczelniajacy i przykrecamy sruby mocujace pompe
napelniamy uklad ciecza
montujemy pasek klinowy ;)
Młody90
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lip 14, 2009 22:05
Lokalizacja: Zabrze
Online: 6h 28m
Pomógł: 52
Auto: aktualnie brak
Silnik: ..

Postprzez grandi » Pn mar 08, 2010 15:37

Moze być tak że śruby które je trzymają z boku od rozrządu będą tak skorodowane że jes poukręcasz u kolegi dwie strzeliły , i trzeba było gwintować

ja polecam pompę wody marki Hart , bardzo dobre tanie pompy u mnie już ma 60 tys najechane i nie ma z nią problemu

Dokładnie kupowałem u tego gościa i tą samą pompę

http://allegro.pl/item940141958_nowa_po ... _seat.html
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 07, 2007 01:04
Lokalizacja: EL
Online: 13d 22h 25m
Pomógł: 312
Auto: golf 2 GL
Silnik: RP

Postprzez golf10 » Pn mar 08, 2010 17:59

Pytałem o pompę w Toruniu -55zł kompletna.-firmy nie pamiętam
To żaden koszt-a te śruby popsikam jutro w40 .Zimno na dworzu a garażu nie mam.
Troszkę się ociepli to zaraz to zrobie.
Wstyd ,jak stoje na światłach to żęzi jak smok.
Jeden mechanik zerknął pod maskę i stwierdził że trzeba rozrząd rozpiąć.
Wówczas sam tego nie zrobie.Ale bez tykania rozrządu sam sobie mam nadzieje poradzę.
Dlatego to moje pytanie do Was.
Tylko te pioruńskie śruby żeby puściły.
Ostatnio edytowano Pn mar 08, 2010 18:00 przez golf10, łącznie edytowano 1 raz
GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg]
Najstarszy zgred na forum
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 01, 2007 11:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ
Online: 0s

Postprzez grandi » Pn mar 08, 2010 18:03

Jak mają sięurwac to się urwią -tam jest płyn wilgoć 0 rozrządu nie musisz zrozpinac tylko obudowę jak coś zdąć paska nie ruszasz , zdejmujesz koło pasowe na imbus 6 i to wszystko
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 07, 2007 01:04
Lokalizacja: EL
Online: 13d 22h 25m
Pomógł: 312
Auto: golf 2 GL
Silnik: RP

Postprzez golf10 » Pn mar 08, 2010 18:06

No to super że nie muszę rozrządu tykać .
Kupić coś dodatkowo do wymiany???
GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg]
Najstarszy zgred na forum
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 01, 2007 11:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ
Online: 0s

Postprzez grandi » Pn mar 08, 2010 18:21

golf10 napisał(a):Kupić coś dodatkowo do wymiany???


Nowe imbusy i podkładki na pompę najlepiej w metalowym bo są utwardzane , i dobre imbusy trzevba mieć
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 07, 2007 01:04
Lokalizacja: EL
Online: 13d 22h 25m
Pomógł: 312
Auto: golf 2 GL
Silnik: RP

Postprzez golf10 » Pn mar 08, 2010 18:49

kazali piknie podziękować :pub:
GRUPA KUJAWSKO-POMORSKA[img=http://img236.imageshack.us/img236/778/dsc03271vg6.th.jpg]
Najstarszy zgred na forum
golf10
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 01, 2007 11:28
Lokalizacja: polska-TORUŃ
Online: 0s

Postprzez grandi » Wt mar 09, 2010 01:07

A i najważniejsze , największy problm będziesz miał z zdięciem obejm z pompy wody , weż sobie to tego obcęgi jakieś większe do wyjmowania gwozdzi -idealnie się do tego nadają bo tak to będzie cięzko
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 07, 2007 01:04
Lokalizacja: EL
Online: 13d 22h 25m
Pomógł: 312
Auto: golf 2 GL
Silnik: RP

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,