RCD 310

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

RCD 310

Postprzez absolom » Śr sty 27, 2010 16:31

Witam!

Mam pytanie odnosnie instalacji nowego radyjka w Golf Mk5.

Otoz wyczytalem na roznych forach aby zainstalowac Radio z Vw Golf 6, RCD 310, do golfa 5
musi byc cos zmienione, poniewaz radio, nawet gdy jest wylaczone pobiera prad z bateri i po 2 dniach ona pada.

Wie ktos cos moze na ten temat????

Byl bym bardzo wdzieczny??

pozdr.
absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL
Online: 0s

Postprzez OLGRAN » Śr sty 27, 2010 17:15

Problem rozwiąże wymiana sterownika CAN. Generalnie problem nie występuje w autach od roku modelowego 2008.Odradzam ASO, kiepsko ogarniają temat. Jeśli kupisz sterownik w ASO to się nie bardzo opłaca, cena około 700 PLN, na allegro za 100 można dostać, max 200.
Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r
OLGRAN
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr paź 28, 2009 17:11
Lokalizacja: Oleśnica
Online: 8d 9h 38m
Pomógł: 9
Auto: Golf Special 1.9 TDI
Silnik: PD AXR

Postprzez absolom » Śr sty 27, 2010 17:42

OLGRAN napisał(a):Problem rozwiąże wymiana sterownika CAN. Generalnie problem nie występuje w autach od roku modelowego 2008.Odradzam ASO, kiepsko ogarniają temat. Jeśli kupisz sterownik w ASO to się nie bardzo opłaca, cena około 700 PLN, na allegro za 100 można dostać, max 200.


Superrr dzieki

A musze zwracac na cos konkretnego uwag, czy tylko model samochodu???

Nie jestem za bardzo obeznany w elektronice samochodowej.

pozdr. i wielkie dzieki
Ostatnio edytowano Śr sty 27, 2010 17:44 przez absolom, łącznie edytowano 1 raz
absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL
Online: 0s

Postprzez doggie » Śr sty 27, 2010 17:52

OLGRAN, a czy aktywowanie trybu transportu VAG-iem w funkcjach dodatkowych nie rozwiąże problemu?
"....w samochodzie ważniejszy jest stan techniczny od stanu licznika..."


VCDS, przydatne informacje, kodowania, bloki pomiarowe
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 23, 2007 00:13
Lokalizacja: GD
Online: 52d 16h 33m
Pomógł: 714
Auto: inny VW 4WD
Silnik: CBAB

Postprzez OLGRAN » Śr sty 27, 2010 19:34

absolom nie napisałeś który rok Twojego golfika(warto uzupełnić profil, łatwiejsza pomoc), Polecam sprawdzić najpierw jaki siedzi w aucie, bo może już masz odpowiedni i nie trzeba wymieniać. Druga sprawa, to sterownik należy dobrać odpowiedni, różnią się literą na końcu. Minimum działającym był ten z literą "L". I jeszcze jedno, jak jest np szklany dach, to czasem jest inny sterownik, tzn trzeba zamienić na nowszy odpowiednik dla auta ze szklanym dachem(czyt. szyberdachem) , sterownik CAN Gateway jest nad pedałami. musisz zdjąć plastik spod kierownicy i poświecić latarką. Jest to taki mały czarny box do którego wchodzi wtyczka około 0,5x2cm. Jest dosyć głęboko to wszystko schowane i musisz się przypatrzeć gdzie to jest. A tak ogólnie to się dziwie ze chcesz to radyjko zamontować( szału nie ma w jakości dźwięku)
mettenos, nie, tylko wymiana.
Golf IV Variant 1.9 TDI PD 2003 r Special
BYŁ- GOLF PLUS 1.9 TDI COMFORTLINE 2006 r
OLGRAN
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr paź 28, 2009 17:11
Lokalizacja: Oleśnica
Online: 8d 9h 38m
Pomógł: 9
Auto: Golf Special 1.9 TDI
Silnik: PD AXR

Postprzez absolom » Cz sty 28, 2010 08:21

OLGRAN napisał(a):absolom nie napisałeś który rok Twojego golfika(warto uzupełnić profil, łatwiejsza pomoc), Polecam sprawdzić najpierw jaki siedzi w aucie, bo może już masz odpowiedni i nie trzeba wymieniać. Druga sprawa, to sterownik należy dobrać odpowiedni, różnią się literą na końcu. Minimum działającym był ten z literą "L". I jeszcze jedno, jak jest np szklany dach, to czasem jest inny sterownik, tzn trzeba zamienić na nowszy odpowiednik dla auta ze szklanym dachem(czyt. szyberdachem) , sterownik CAN Gateway jest nad pedałami. musisz zdjąć plastik spod kierownicy i poświecić latarką. Jest to taki mały czarny box do którego wchodzi wtyczka około 0,5x2cm. Jest dosyć głęboko to wszystko schowane i musisz się przypatrzeć gdzie to jest. A tak ogólnie to się dziwie ze chcesz to radyjko zamontować( szału nie ma w jakości dźwięku)
mettenos, nie, tylko wymiana.


Witam i dzieki za szczegoly. Wlasnie takich informacji szukalem

Ja mam Golfa V TDi 1.9/ 105 KM rocznik 2005.

Radyjko chce zamontowac bo ma funkcje Mp3 co moje stare RCD 300 nie ma. I oczywiscie optyka :)

Szalu samo oryginalne radio nie ma, ale kupilem zestaw I-sotec pod oryginalne radio i teraz bardzo ladnie gra.
absolom
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz sie 14, 2008 15:09
Lokalizacja: AT-PL
Online: 0s




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google Adsense [Bot] i 10 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,