Włącznik świateł Golf 2

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Włącznik świateł Golf 2

Postprzez mosiek2206 » So sty 02, 2010 14:44

Witam mam taki problem bo włącznik świateł nie włącza mi świateł mijania wszystko inne sie włącza bez problemu. Rozebrałem go przeczyściłem te styki ale nie pomogło narazie wsadziłem kawałek kabla w kostkę i mijania włączają sie razem ze stacyjką ale trzeba coś z tym zrobić. Co może być tego przyczyną co jeszcze w nim można zrobić żeby zaczął załączać te światła? Dodam że jest to nowy wyłącznik mam go z 2 miesiące. A samochód to golf 2 z 1988 roku.

I jeszcze żeby nie zakładać drugiego tematu to zapytam o grzanie tylnej szyby sprawdzałem probówka to po lewej stronie na pinie jest napięcie po prawej nie ma to chyba jest dobrze a szyba nie grzeje. Piny wyczyściłem nie mam miernika żeby sprawdzić czy to na szybie nie jest przepalone można to sprawdzić jakoś inaczej??
Mosiek
mosiek2206
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 26, 2009 20:43
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 4m
Pomógł: 6

Postprzez jendrek311 » So sty 02, 2010 14:55

jendrek311: witam mam problem z światłami mijania w golfie 2 a mianowicie ich brak światła postojowe mam i drogowe jak przytrzymam przełącznik wymieniłem już włącznik świateł i też przełącznik przy kierownicy i nic to nie dało dalej mam brak świateeł mijania
jendek
jendrek311
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz gru 31, 2009 18:14
Lokalizacja: wrocław
Online: 0s

Postprzez piori » So sty 02, 2010 14:57

mosiek2206, w jaką kostkę włożyłeś ten kawałek kabla? Bo nie wiadomo co jaki fragment instalacji nim pominąłeś i ciężko odgadnąć przyczynę.
mosiek2206 napisał(a):Piny wyczyściłem nie mam miernika żeby sprawdzić czy to na szybie nie jest przepalone można to sprawdzić jakoś inaczej??

Na drugim kablu powinna być masa. Jak jest to możesz odpiąć jeden z kabli od szyby i podłączyć go poprzez małą żaróweczkę (ok. 5W) - szeregowo z szybą. Jeżeli ścieżki na szybie przewodzą to żarówka powinna się zaświecić, bo grzałki szyby raczej mają bardzo mały opór.
piori
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL
Online: 32d 1h 8m
Pomógł: 111
Auto: VW
Silnik: diesel

Postprzez wojtas46 » So sty 02, 2010 15:08

Sprawdż kostkę przy włączniku
wojtas46
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): Pt lut 06, 2009 19:47
Lokalizacja: łęczyca
Online: 31d 1h 42m
Pomógł: 295
Auto: mk4 gti
Silnik: AGU

Postprzez jendrek311 » So sty 02, 2010 15:13

prąd do kostki we włączniku dochodzi

[ Dodano: 02 Sty 2010 14:16 ]
też czytałem na forum że przyczyna może być w tej skrzynce bezpiecznikowej tylko nie wiem czy ona jest rozbieralna czy nie bo tam mogły się zewrzeć jakiejś styki może być taka przyczyna
jendek
jendrek311
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz gru 31, 2009 18:14
Lokalizacja: wrocław
Online: 0s

Postprzez mosiek2206 » So sty 02, 2010 15:23

piori napisał(a):mosiek2206, w jaką kostkę włożyłeś ten kawałek kabla? Bo nie wiadomo co jaki fragment instalacji nim pominąłeś i ciężko odgadnąć przyczynę.

Włożyłem kawałek kabla w kostkę przy włączniku świateł w te piny które są przy zatrzaskach są tak blisko siebie. U mnie to na pewno problem z tym włącznikiem bo wcześniej zaczął nie łączyć to znaczy trzeba było kilka razy po włączać albo delikatnie ustawić tym włącznikiem żeby świeciły a teraz już wogule nie włącza.
piori napisał(a):Na drugim kablu powinna być masa. Jak jest to możesz odpiąć jeden z kabli od szyby i podłączyć go poprzez małą żaróweczkę (ok. 5W) - szeregowo z szybą. Jeżeli ścieżki na szybie przewodzą to żarówka powinna się zaświecić, bo grzałki szyby raczej mają bardzo mały opór.

Sprawdzę to i napisze czy świeci.
Mosiek
mosiek2206
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 26, 2009 20:43
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 4m
Pomógł: 6

Postprzez piori » So sty 02, 2010 15:32

mosiek2206 napisał(a):U mnie to na pewno problem z tym włącznikiem

Na to wychodzi, tylko ciekawe czemu nowy przełącznik tak szybko padł... Może masz jakieś mocniejsze żarówki po 100W w reflektorach? Warto zastanowić się nad instalacją przekaźników aby odciążyć włącznik, bo niestety w gofie ich nie ma. Poczytaj temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358
piori
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL
Online: 32d 1h 8m
Pomógł: 111
Auto: VW
Silnik: diesel

Postprzez grandi » So sty 02, 2010 15:40

Kup używkę ale orgynalną załoz przekaźniki i będziesz miał spokuj
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 07, 2007 02:04
Lokalizacja: EL
Online: 12d 20h 25m
Pomógł: 312
Auto: golf 2 GL
Silnik: RP

Postprzez mosiek2206 » So sty 02, 2010 15:40

piori napisał(a):Na to wychodzi, tylko ciekawe czemu nowy przełącznik tak szybko padł... Może masz jakieś mocniejsze żarówki po 100W w reflektorach?
Wiem ze są założone jakiś niebieski xenon ale ile wat mają to nie wiem bo nie ja montowałem je ale bardzo możliwe ze to przez to. Poczytam ten temat co podesłałeś i pewnie trzeba będzie coś z tym zrobić.

Podłączyłem zerówkę pod to ogrzewanie tylnej szyby co prawda 10W bo innej nie miałem ale nic nie zaświeciło. Czyli możliwe że przepaliło te ścieżki na szybie orientuje się ktoś może gdzie to mogę naprawić i ile by to kosztowało?
Mosiek
mosiek2206
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 26, 2009 20:43
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 4m
Pomógł: 6

Postprzez piori » So sty 02, 2010 15:48

mosiek2206 napisał(a):Podłączyłem zerówkę pod to ogrzewanie tylnej szyby co prawda 10W bo innej nie miałem ale nic nie zaświeciło. Czyli możliwe że przepaliło te ścieżki na szybie

Raczej stawiałbym na brak masy na drugim kablu. Odłącz szybę z obu wtyczek i podepnij w jej miejsce żarówkę przy pomocy jakiegoś dodatkowego przewodu i będzie wiadomo.
piori
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL
Online: 32d 1h 8m
Pomógł: 111
Auto: VW
Silnik: diesel

Postprzez mosiek2206 » So sty 02, 2010 16:00

Miałeś rację nie ma masy sprawdziłem kabel w tej gumowej oprawie tak na oko jest w porządku ale co w środku to nie wiem gdzie ten kabel od masy jest poprowadzony?? I jak go mogę sprawdzić chyba tu już będę potrzebował miernika nie??
Mosiek
mosiek2206
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 26, 2009 20:43
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 4m
Pomógł: 6

Postprzez piori » N sty 03, 2010 11:20

mosiek2206, dokładnie nie pamiętam gdzie ta masa idzie fabrycznie, ale u mnie w jednym golfie też kiedyś się urwała i puściłem nowy kabel chyba do silniczka wycieraczki w klapie.
piori
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:42
Lokalizacja: WPU/WPN/WL
Online: 32d 1h 8m
Pomógł: 111
Auto: VW
Silnik: diesel

Postprzez mosiek2206 » Pn sty 04, 2010 19:06

Tylna szyba już zrobiona dzisiaj zmontowałem to. Znalazłem przerwany kabel ruszałem oprawką i pękła w tym miejscu gdzie był walnięty, kabel zrobiłem to i żarówka teraz świeci jak podepnę pod plus i masę na końcach szyby ale jeszcze nie miałem kiedy sprawdzić czy będzie grzała szyba ale myślę że powinna. Włącznik świateł też zmontowałem ta blaszka która dolega do tych pinów od świateł mijania miała za słabą sprężynkę i nie dociskała dobrze wpakowałem tam lekko skróconą sprężynkę od długopisu i teraz śmigają światełka jak trzeba. Dzięki wszystkim za zainteresowanie moim tematem.
Mosiek
mosiek2206
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 26, 2009 20:43
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 4m
Pomógł: 6




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,
cron