Sprzęgło do silnika 2.3v5

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

BLast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Sprzęgło do silnika 2.3v5

Post autor: BLast » czw gru 31, 2009 11:49

Mam pytanie. Czy ma ktoś dojście do tanich :) części do VW Golfa. Potrzebuje sprzęgła do silnika 2.3 V5. Ale mam jeszcze pytanie czy w takim silniku jest koło dwu masowe? Bo już sam nie wiem kogo słuchać, co fachowiec to większa łajza. Dlatego proszę o radę, co mam kupić żeby sprzęgło było kompletne i chodziło tak jak powinno, bo niestety zaczęło się ślizgać. Chyba chodzi o sprzęgło bo niby biegi wchodzą normalnie płynnie, ale czasami jak dodaje gwałtownie gazu w przedziale obrotów od ok 2000 do 3000 to wskazówka obrotomierza idzie do góry, a samochód nie jedzie, dopiero po chwili przyśpiesza, a jak powoli dodaje gazu to idzie ładnie, na wyższych obrotach ten efekt jest prawie nie odczuwalny, więc tak mi się wydaje, że chodzi o sprzęgło ale mogę się mylić. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » czw gru 31, 2009 13:28

Sprzęgło sprzęgłem - ale może wystarczy jego regulacja- ewentualnie wymiana łożyska oporowego.
http://www.czesci24.pl/szczegoly/231585 ... _zamachowe więc na 100% masz dwu-masa u siebie.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
italiano_83
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
Silnik: 1.4T

Post autor: italiano_83 » czw gru 31, 2009 16:04

BLast pisze:Mam pytanie. Czy ma ktoś dojście do tanich :) części do VW Golfa. Potrzebuje sprzęgła do silnika 2.3 V5. Ale mam jeszcze pytanie czy w takim silniku jest koło dwu masowe? Bo już sam nie wiem kogo słuchać, co fachowiec to większa łajza. Dlatego proszę o radę, co mam kupić żeby sprzęgło było kompletne i chodziło tak jak powinno, bo niestety zaczęło się ślizgać. Chyba chodzi o sprzęgło bo niby biegi wchodzą normalnie płynnie, ale czasami jak dodaje gwałtownie gazu w przedziale obrotów od ok 2000 do 3000 to wskazówka obrotomierza idzie do góry, a samochód nie jedzie, dopiero po chwili przyśpiesza, a jak powoli dodaje gazu to idzie ładnie, na wyższych obrotach ten efekt jest prawie nie odczuwalny, więc tak mi się wydaje, że chodzi o sprzęgło ale mogę się mylić. Z góry dzięki za pomoc.
Z opisu wynika, że masz upalone sprzęgło, skoro podczas gwałtownego przyspieszania obroty rosną a samochód nie przyspiesza... Jeśli masz dwumasowe koło zamachowe i jest ono "zdrowe" to nie ma sensu go wymienić... wystarczy zestaw .. tarcza docisk łożysko
Haki pisze:ale może wystarczy jego regulacja
...

jak ma upalone sprzęgło to nic nie wyreguluje :chytry:

Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic Obrazek

Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina 170PS 250Nm

Ducati Monster 696+

Obrazek

wojtas46
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » czw gru 31, 2009 16:12

Mechanicy polecaja wymieniac kompletne sprzęgło + dwumas bo bez dwumasu podobno wytrzymuje tylko kilka tysi. Ale czy to prawda trudno powiedziec , zależy w jakim stanie jest dwumas

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Re: Sprzęgło do silnika 2.3v5

Post autor: Borys » czw gru 31, 2009 16:31

BLast pisze:Mam pytanie. Czy ma ktoś dojście do tanich :) części do VW Golfa. Potrzebuje sprzęgła do silnika 2.3 V5. Ale mam jeszcze pytanie czy w takim silniku jest koło dwu masowe? Bo już sam nie wiem kogo słuchać, co fachowiec to większa łajza. Dlatego proszę o radę, co mam kupić żeby sprzęgło było kompletne i chodziło tak jak powinno, bo niestety zaczęło się ślizgać. Chyba chodzi o sprzęgło bo niby biegi wchodzą normalnie płynnie, ale czasami jak dodaje gwałtownie gazu w przedziale obrotów od ok 2000 do 3000 to wskazówka obrotomierza idzie do góry, a samochód nie jedzie, dopiero po chwili przyśpiesza, a jak powoli dodaje gazu to idzie ładnie, na wyższych obrotach ten efekt jest prawie nie odczuwalny, więc tak mi się wydaje, że chodzi o sprzęgło ale mogę się mylić. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

wstaw koło zmachowe od VR6 12v starego do tego nowe sprzegło od vr6 12v i raz na zawsze problem zniknie

BLast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: BLast » pt sty 01, 2010 11:02

Hm to czy dwumas jest do roboty też to okaże się dopiero po rozebraniu samochodu, wiadomo, że fajnie by było go też wymienić ale jest on pierońsko drogi, więc jak nie będzie potrzeby to nie będę pewnie go wymieniał, a jak niestety będzie trzeba też koniecznie go zrobić to wymienię bo innej rady nie będzie. Rozumiem, że też niema się co bawić w używane części bo to się chyba mija z celem i tylko i wyłącznie nowe...

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » pt sty 01, 2010 13:23

BLast pisze:Hm to czy dwumas jest do roboty też to okaże się dopiero po rozebraniu samochodu, wiadomo, że fajnie by było go też wymienić ale jest on pierońsko drogi, więc jak nie będzie potrzeby to nie będę pewnie go wymieniał, a jak niestety będzie trzeba też koniecznie go zrobić to wymienię bo innej rady nie będzie. Rozumiem, że też niema się co bawić w używane części bo to się chyba mija z celem i tylko i wyłącznie nowe...
Zrób tak jak napisał kolega Borys i zapomnisz o sprzęgle w aucie. :pub:
W używki nie baw się i nie myśl nawet - bo za jakiś czas problem odezwie się ponownie.

BLast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: BLast » pt sty 01, 2010 15:53

Haki pisze:
BLast pisze:Hm to czy dwumas jest do roboty też to okaże się dopiero po rozebraniu samochodu, wiadomo, że fajnie by było go też wymienić ale jest on pierońsko drogi, więc jak nie będzie potrzeby to nie będę pewnie go wymieniał, a jak niestety będzie trzeba też koniecznie go zrobić to wymienię bo innej rady nie będzie. Rozumiem, że też niema się co bawić w używane części bo to się chyba mija z celem i tylko i wyłącznie nowe...
W używki nie baw się i nie myśl nawet - bo za jakiś czas problem odezwie się ponownie.
Hm, ale to pewnie drogo wyjdzie, jak to części od VR6 ? Czy się mylę?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » pt sty 01, 2010 18:53

BLast pisze:
Haki pisze:
Hm, ale to pewnie drogo wyjdzie, jak to części od VR6 ? Czy się mylę?
Taniej jak za dwu masa - bo będziesz miał normalne sprzęgło to raz - tańsze i trwalsze.

Awatar użytkownika
daniel1d

Post autor: daniel1d » pt sty 01, 2010 18:57

BLast,
A jaką masz średnice tarczy?
Jak chcesz nowe i taniej niż w aso to zajrzyj tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=257194

www.proturbo.com.pl

BLast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: BLast » ndz sty 03, 2010 10:13

daniel1d pisze:BLast,
A jaką masz średnice tarczy?
Jak chcesz nowe i taniej niż w aso to zajrzyj tu http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=257194
Podobno mam dokładnie 219mm, bynajmniej po symbolu silnika AGZ tam mi gościu powiedział w serwisie VW, bo go zapytałem o to jaka jest średnica bo nie wiem czy jest 220 czy 230, więc wychodzi na to, że 220mm, chociaż nie wiem czy mu "wierzyć" bo jakiś nie gramotny był ten koleś, "fachowiec" :|

Czyli mówicie, że najlepiej będzie założyć to koło zamachowe od MK3 VR6 12v i od tego samego modelu nowe sprzęgło i żeby już nie bawić się w dwu mas i sprzęgło oryginalnie dedykowane do tego mojego silnika?
Ostatnio zmieniony ndz sty 03, 2010 10:21 przez BLast, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » ndz sty 03, 2010 10:30

BLast pisze:Czyli mówicie, że najlepiej będzie założyć to koło zamachowe od MK3 VR6 12v i od tego samego modelu nowe sprzęgło i żeby już nie bawić się w dwu mas i sprzęgło oryginalnie dedykowane do tego mojego silnika?
dokladnie to co ci napisałem w pierwszym poscie,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”