padl obrotomierz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

padl obrotomierz

Post autor: FIRERS » ndz gru 13, 2009 23:05

panowie padl mi obrotomierz w moim drugim autku to cordoba 97 licznik taki jak w mk3. napewno to w liczniku cos padlo bo przelozylem z cordoby od kumpla i chodzi. jeszcze tego nie rozbieralem ale pamietam ze do sterowania obrotomierza jest uzyty uklad sterujacy silnikiem krokowym .. wie ktos jak na stole przy pomocy zasilacza wlaczyc licznik i padac mu sygnal o jakiej wartosci??? na wejscie zeby ruszyl???bo wychylenie zalezne jest pewnie od czestotliwosci sygnalu.. aha dodam ze po podlaczeniu licznika wskazniki wracaja na miejsce zera.

[ Dodano: 13 Gru 2009 22:10 ]
aha a druga sprawa jak by sie nie dalo naprawic tego obrotomierza. to przy kupnie licznika uzywki :) to czy po zamianie epromu z licznikow procek zainicjuje nowego eproma czy bedzie potrzeba pomoc programatora microWire???

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz gru 13, 2009 23:13

Ależ nie! Potrzebne są impulsy ze sterowania cewki zapłonowej lub alternatora (ale to w Dieslach i to starszych).
Coś pamiętam, że dla silników benzynowych można skonstruować układ z transformatorka dzwonkowego z wykorzystaniem sieci 230V/50Hz co daje ok. 3000obr/min.
Pamiętać tylko trzeba o napięciach i była tam jakaś dioda. Czyli można coś tworzyć ale godząc się na padnięcie do reszty zegarów.

Płynna zmiana częstotliwości dla przetestowania obrotka (tak od 800 do 6000) to już wyższa szkoła jazdy

EPROM by coś miał wspólnego z obrotkiem w Mk3? Chyba nie. :-k
Ostatnio zmieniony ndz gru 13, 2009 23:17 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » ndz gru 13, 2009 23:24

jezeli bierze sygnal z cewki. to do cewki dochodzi sygnal prostokatny o wartosci 12v z kompa , a do kompa daje ten sygnal hall , wiec wieciej obrotow walka, szybszy sygnal wiec mi sie wydaje ze nie powino byc tak zle ,,sprawdze oscylopskopem ile ma hercow na wolnych i podam na wejscie ukladu poprzez generator...tylko na ktorym pinie jest te wejscie ???

[ Dodano: 13 Gru 2009 22:25 ]
eprom do zmiany stanu licznika druga sprawa.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz gru 13, 2009 23:28

FIRERS pisze:tylko na ktorym pinie jest te wejscie ???
obrotomierz pin 10.

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » ndz gru 13, 2009 23:30

juz wiem jaki sygna...l mowisz :) 3000obrotow na minute to podziel to przez 60 sekund i ci wychodzi 50 obrotow na seknude, a jaka jest czestotliwosc sieci 230v dokladnie 50 hz i eureka

[ Dodano: 13 Gru 2009 22:37 ]
dobra to juz wiem wszystko pin 10 to sygnal a teraz zasilanie zagarow cos mi sie kojazy piny w liczniku 21 23 i 3 ale nie pamietam ostatni raz jak robilem cos przy tym liczniku to z 3 lata temu. ciekawi mnie jeszcze czy da rade bez programatora zamienic epromu i czy procek zainicjuje stan licznika. czy bedzie potrzebny programator i zamiana wsadu

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: edzio » ndz gru 13, 2009 23:49

FIRERS pisze:zamienic epromu i czy procek zainicjuje stan licznika
tylko jeżeli będziesz miał drugi dokładnie taki sam model.NR nie ważny.

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » pn gru 14, 2009 00:00

z tym epromem to sliski temat bo roznie to bywa czasami pomaga podmiana 256kb z poczatku i 256kb z konca wsadu i dziala a czasami nie. sprawdze jak bede przy tym grzebal. ma ktos dane na ktore piny wchodzi zasilanie zeby licznik wlaczyl sie do stanu tak jak przy przekrconej strayjce. bo do generatora to bede potrzebowal wejscia audio z kompa i jakis maly wzmacniacz. a na kompie odpale sobie generator akustyczny i bede mial regulacje od 20 Hz do 20kHz :) z pasma potrzebuje tylko od 13Hz do 116 Hz powinno teoretycznie regulowac plynnie obrotomierzem zobaczymy .. predkosciomierz tez bysie tak dalo sprawdzic podezewam tylko inny pin wejsciowy i inna czestotliwosc :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”