Prędkościomierz Golf II

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Prędkościomierz Golf II

Postprzez Pan Japuk » So gru 04, 2004 02:52

Jakie mogą być objawy jak będzie zamontowany prędkościomierz o niewłaściwym indeksie? Będzie po prostu oszukiwał przy wskazywaniu prędkości? Z jednej strony wydaje mi się dziwne to że mam licznik wyskalowany do 220 km/h w aucie z silnikiem 1.6 D a z drugiej z kolei skrzynia biegów jest chyba od benzyniaka. Czyli jak skrzynia jest benzynowa to zegar może być od benzyniaka no nie? No bo w końcu liczniki są napędzane od skrzyni - silnik nie powinien mieć znaczenia. Napiszcie czy dobrze rozumuję.
Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:49
Lokalizacja: Lublin
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez ygd » So gru 04, 2004 08:16

Sama skrzynia może nie ma znaczenia, co śłimak, który jest w niej włożony... on jest odpowiedzialny za ten indeks prędkości, a do niektórych turbo diesli wkładali liczniki wyskalowane do 220.
VW Klub Polska #106
VW Caddy 1.9D `96
Audi S3 8L '01
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sie 16, 2004 22:47
Lokalizacja: Siedlce
Online: 29d 15h 46m
Pomógł: 26
Auto: S3 8L
Silnik: AMK

Postprzez Pan Japuk » So gru 04, 2004 18:45

Pisząc o ślimaku masz na myśli napęd licznika na wałku czy plastikową nasadkę na linkę? Plastik wymieniałem niedawno bo się zużył. W sklepie gość spytał mnie o ilość zębów. Wyszedłem na zewnątrz i wymontowałem element. Czyli występują różne - a występują różne ślimaki na wałku? Nie znam jeszcze za dobrze marki VW bo auto mam od niedawna. W każdym razie mój pojazd został chyba złożony z pięciu innych bo motor jest 1.6D a skrzynia z benzynówki. No i oprócz tego mam jakąś dziwną wersję bo mam wklejaną szybę przednią a auto jest niby z 1987 roku (no i ma z boku znaczki Wolfsburg Edition - totalne pomieszanie z poplątaniem).
Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:49
Lokalizacja: Lublin
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez Michael G60 » So gru 04, 2004 21:16

No to za szybko chyba nie pojedzie?
Czy skrzynia z benzyniaka nie jest krótsza?
5 września 2012r. minęło 8 mojej obecności na forum VW GOLF !!! :p
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 05, 2004 14:19
Lokalizacja: (RBR...)
Online: 8h 52m
Pomógł: 10
Auto: Passat B4
Silnik: 1Z

Postprzez Tomasz Żaguń » So gru 04, 2004 21:39

Są dwa rodzaje ślimaków montowanych na końcu linki prędkościomierza i wchodzących do skrzyni biegów.Te dwa rodzaje to do diesla i do benzyny i różnią się kolorami a który do czego niepamiętam.Skrzynia czy od diesla czy od benzyny to i tak pojedzie w każdym aucie tylko zależy czy szybko czy wolno itd.Sprawdż w serwisie do Twojego silnika o jakich oznaczeniach powinna być skrzynka , czasami były montowane o różnych symbolach.Pozdro
Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): N paź 03, 2004 21:53
Lokalizacja: Zielona Góra
Online: 7m
Pomógł: 180

Postprzez Michael G60 » So gru 04, 2004 22:43

Ale ogólnie czy benzyniaki mają krótsze skrzynie? np. MK II?
5 września 2012r. minęło 8 mojej obecności na forum VW GOLF !!! :p
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 05, 2004 14:19
Lokalizacja: (RBR...)
Online: 8h 52m
Pomógł: 10
Auto: Passat B4
Silnik: 1Z

Postprzez igor002 » N gru 05, 2004 13:24

diesle są niskoobrotowe i są inne skrzynki! na inny momęt itp. bo dieslem sie jedzie tak chyba max do 5tyś i to juz za dużo i koniec.
Mk3 GTI 16V ABF
igor002
Marysiakra
Marysiakra
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn wrz 06, 2004 14:34
Lokalizacja: z tąd, a tak naprawde: Kraków
Online: 0s
Pomógł: 10

Postprzez Pan Japuk » N gru 05, 2004 20:28

W przełożeniach samej skrzyni nie ma żadnej różnicy między benzyniakiem a Dieslem. Różnica tkwi w przełożeniu przekładni głównej. Po prostu w związku z tym że Diesel pracuje w niższym zakresie prędkości obrotowych to po prostu jest wolniejszy. Jechałem nim spokojnie 120 km/h bez przekręcania silnika na lewą stronę. Jak o mnie chodzi to wystarczy. Jakbym potrzebował jeździć szybciej to kupiłbym benzyniaka. A co do samego ślimaka to u mnie jest biały. Jak ktoś wie czy biały jest do benzyny czy do Diesla to chętnie się tego dowiem.
Pozdrawiam.
Pan Japuk
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): So lis 20, 2004 19:49
Lokalizacja: Lublin
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez Petergo » Pn gru 06, 2004 01:37

Spotkalem biale i czerwone jeżeli bialy jest od DIESLA to czrwony jest od BENZIN jedno jest pwene nie ma koperkowych ślimaków :pub: :rotfl:
Petergo
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 31, 2004 11:58
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Pomógł: 2

Postprzez szaro102 » Pn gru 06, 2004 10:53

Witam
Cos o szybkosci dieselka ze skrzynia z benzyny wiem :-)
mam 1,6D + skrzynia z 1,8 GTI :D <- i smutno 130 i dosc :-(ale jak sie rozpedza :-).Co do tych trybek w skrzyni to jak to jest co ustala index szybkosci ?np. mam
skrzynie z benzyny a licznik z diesla wyminiam trybko na to z diesla i jest ok ??
Pozdrawiam
Irek
szaro102
 

Postprzez piekna0906 » So lip 18, 2009 12:26

potrzebuje plastikowa nasadke do linki predkosciomierza do golfa 2 prosze pomozczie
gumis
piekna0906
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lip 18, 2009 11:05
Lokalizacja: szczecinek
Online: 0s

Postprzez vwslawek » So lip 18, 2009 12:39

piekna0906, pierwszy lepszy motoryzacyjny i masz :bajer: powiesz im o co kaman a napewno Ci pomogą :bajer:
vwslawek
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 23, 2007 22:32
Lokalizacja: Wejherowo
Online: 4d 9h 9m
Pomógł: 2
Auto: ZweiVagen
Silnik: AAZ

Postprzez ŁukaszMan » So lip 18, 2009 12:50

Pan Japuk napisał(a):A co do samego ślimaka to u mnie jest biały. Jak ktoś wie czy biały jest do benzyny czy do Diesla to chętnie się tego dowiem.


Ja mam biały w benzynie. Skrzynka O85. W trzech poprzednich skrzyniach które robiłem też był biały,skrzynie z benzyny oczywiście.
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 07, 2006 18:05
Lokalizacja: Byczyna/OPOLSKIE
Online: 6h 8m
Pomógł: 32
Auto: MK3-MK5
Silnik: 1.9TDI

Postprzez piekna0906 » So lip 18, 2009 13:14

no urwala sie mi linka od predkosciomierza i to cos ta nasadka wpadla mi do skrzyni i niema

[ Dodano: 18 Lip 2009 14:18 ]
no i co sie stanie z moim autem??? :blush:
gumis
piekna0906
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lip 18, 2009 11:05
Lokalizacja: szczecinek
Online: 0s

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Nasi przyjaciele: Car Audio,