ABS i zamiana bębnów na tarcze

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

ABS i zamiana bębnów na tarcze

Postprzez zielu » So lis 28, 2009 18:57

na tylnej belce mam bębny i chciałem je zamienić na tarcze, ale mam też ABS i żeby teraz dokonać takiej zamiany to muszę wyrwać belkę z tarczami od auta co też miało ABS czy można to jakoś inaczej zrobić :?:
Obrazek
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 29, 2004 20:24
Lokalizacja: Wieluń / Racibórz
Online: 31d 8h 35m
Pomógł: 100
Auto: VW BORA
Silnik: 1.9TDI

Postprzez agrala » So lis 28, 2009 20:35

obojetnie co zrobisz, najwazniejsze jest to by ilosc impulsow z tylnych kol sie zgadzala, tzn liczba zabkow jaka masz w tej chwili musi sie zgadzac z liczba zabkow przy tarczy jaka zamontujesz, w przeciwnym razie abs nie bedzie dzialal prawidlowo
agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
 
Dołączył(a): Cz lip 19, 2007 17:55
Lokalizacja: Kalisz
Online: 14d 3h 7m
Pomógł: 733

Postprzez mate64 » So lis 28, 2009 20:53

Quatro7, z tego co kojarzę to kryza (ząbki) i na tarczy i na bębnie są przy piaście wiec chyba nie ma problema :chytry:
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
mate64
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): Pt wrz 22, 2006 19:30
Lokalizacja: EU
Online: 4h 11m
Pomógł: 191

Postprzez edzio » So lis 28, 2009 22:12

wszystko trzeba przełozyc oprócz samej belki .
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 27, 2008 00:00
Online: 24d 18h 4m
Pomógł: 348
Ostrzeżenia: 2

Postprzez zielu » So lis 28, 2009 23:48

ja nie pytam co trzeba przełożyć... tylko ze czy moge to zrobic z pierwszego lepszego golfa co miał z tyłu tarcze czy musi to być coś co miało ABS :?:
jakie są różnice w hamulcach tarczowych z ABSem i zwykłych tarczowych :?:

jakieś dodatkowe miejsca na czujniki czy cos :?:
Obrazek
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 29, 2004 20:24
Lokalizacja: Wieluń / Racibórz
Online: 31d 8h 35m
Pomógł: 100
Auto: VW BORA
Silnik: 1.9TDI

Postprzez edzio » So lis 28, 2009 23:55

Quatro7 napisał(a):czy musi to być coś co miało ABS
raczej coś co miało ABS ze względu na "koszyk",żeby czujnik mógł czytac prędkośc,a czy z bębnów "koszyk"można przełożyc tego nie wiem.
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 27, 2008 00:00
Online: 24d 18h 4m
Pomógł: 348
Ostrzeżenia: 2

Postprzez guti » N lis 29, 2009 00:12

koszyk jako tako da sie zdjąc... bo przeciez nowe bebny nie maja koszyka.. :) ale czy mozna to załozyc na tarcze ( przystosowana do ABS oczywiscie...)
szukalem w Etce, ale jakos nie moze mi w oko wpasc., układ hamulcowy jest, ale nie ma ASB ,w układzie elktrycznym znalazlem rozpiske ABSu jako wiązek itd.. o mocowaniach nie ma nic...Etka mówi, ze belka i czop jest to samo... reszta na czop juz jest inne :)
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt wrz 14, 2004 09:35
Lokalizacja: T-Mobile
Online: 24d 18h 43m
Pomógł: 491

Postprzez 1 6 D » N lis 29, 2009 09:57

Etka podaje że jest po prostu wirnik na tylną oś, więc niezależnie czy od tarcz on czy od bębnów, po prostu trzeba go przełożyć. I chyba jakąś nakładkę zmienić. Widać to na rysunku:

Obrazek
Ostatnio edytowano N lis 29, 2009 09:59 przez 1 6 D, łącznie edytowano 1 raz
Kupie licznik do mk2 z MFA produkcji VDO na 1 wtyk, wzmocnienie przednie Westmoreland

Obrazek
1 6 D
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sie 18, 2004 08:57
Lokalizacja: Szczecin
Online: 11d 20h 53m
Pomógł: 165
Auto: Golf Scirocco
Silnik: SB CBD

Postprzez mate64 » N lis 29, 2009 10:45

tarcza pod ABS i tarcza bez ABS różni się jedna od drugiej tylko tym podtoczeniem, wiec moim zdaniem czopy, jarzma i zaciski będą takie same. Różnica będzie zapewne w osłonie tarczy, bo przecież gdzieś musi sie trzymać czujnik. :chytry:
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
mate64
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): Pt wrz 22, 2006 19:30
Lokalizacja: EU
Online: 4h 11m
Pomógł: 191

Postprzez edzio » N lis 29, 2009 10:48

mate64 napisał(a):wiec moim zdaniem czopy, jarzma i zaciski będą takie same. Różnica będzie zapewne w osłonie tarczy, bo przecież gdzieś musi sie trzymać czujnik.
czujnik jest w czopie.
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 27, 2008 00:00
Online: 24d 18h 4m
Pomógł: 348
Ostrzeżenia: 2

Postprzez Paweł Marek » N lis 29, 2009 12:26

tarcza taka sama, czop inny
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez guti » N lis 29, 2009 12:30

Paweł Marek napisał(a):tarcza taka sama, czop inny
w sensie jak to tarcza taka sama ?
a czop to inny :) pomylilem sie :)
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt wrz 14, 2004 09:35
Lokalizacja: T-Mobile
Online: 24d 18h 43m
Pomógł: 491

ABs

Postprzez niko02 » N lis 29, 2009 22:10

Na bank czopy są inne, bo do ABS czop musi mieć otwór na czujnik
Obrazek
Jeżeli spojrzysz na ten czop po lewej stronie, to tam widać kawałek odsłoniętego otworu, w którym jest czujnik.

[ Dodano: 29 Lis 2009 22:18 ]
Na prawym zresztą też widać, w czopach bez ABS-u tych otworów nie ma.
Oceńcie to ...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=440080&p=5298815#p5298815
niko02
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn mar 30, 2009 21:31
Lokalizacja: Sadówka
Online: 5h 56m
Pomógł: 3

Postprzez Paweł Marek » N lis 29, 2009 22:25

guti napisał(a):w sensie jak to tarcza taka sama ?
tak sama bez i z ABS
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,