termostat golf IV 1.6 sr ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

termostat golf IV 1.6 sr ?

Postprzez crakersiak » Śr sie 19, 2009 23:21

witam mam taki problem silnik dlugo lapie temerature kiedys byl to moment teraz po jakis 15 km dopiero mam 90 stopni lecz gdy wezme ogrzewanie na cieplo wskazowka spada na 80 stopni i teraz powiedzcie to termostat czy czujnik ?
crakersiak
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N paź 12, 2008 10:09
Lokalizacja: ndg
Online: 0s

Postprzez adasiek » Śr sie 19, 2009 23:39

Jak dla mnie na 99% termostat, po prostu nie domyka się i dlatego długo łapie temperaturę, bo obieg wali cały czas na chłodnicę. Do tego jak włączasz ogrzewanie czyli jak by nie było w prostej linii dodatkowe chłodzenie płynu chłodniczego, termostat w ogóle już nie wyrabia i płyn chłodzi się do tego stopnia że wskazówka temperatury zaczyna opadać.
adasiek
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Pn lip 23, 2007 23:52
Lokalizacja: Podlasie
Online: 36m
Pomógł: 2

Postprzez feniks » Cz sie 20, 2009 06:47

wg. mnie też termostat
przy uwalonym czujniku wskazówka by Ci skakała - raz 90 później opadała do 0 za chwilę znów 90 i tak w kółko,
a jak masz termostat uwalony to jadąc w trasie wieczorem (kiedy chłodniej) to zauważyłbyś że temp. stoi na 80stopniach np a nie na 90
poza tym możesz sprawdzić na Vagu czy czujnik jakby był uwalony miałbyś błąd
Obrazek
feniks
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 09, 2006 20:32
Lokalizacja: Zgorzelec
Online: 52d 9h 48m
Pomógł: 88
Auto: A4 8E Quattro
Silnik: 1.9

Postprzez Qto » Cz sie 20, 2009 06:53

Jeżeli termostat będzie przepuszczał to dolny wąż od chłodnicy będzie ciepły, normalnie robi się ciepły dopiero jak termostat się otworzy czyli po nagrzaniu silnika. Zbadaj jak jest u Ciebie, ja też stawiam na termostat.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
zamienię europejskie tarcze licznika na angielski odpowiednik - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=12&t=565351
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 18:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 189d 18h 6m
Pomógł: 1244
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez crook » N lis 15, 2009 14:20

Witam kolegów.

Przyłączę się do tematu.

U mnie też jest dziwny objaw z temperaturą.
Mianowicie czasami wogóle nie pokazuje temperatury a jak już pokazuje to podczas jazdy dochodzi tylko do około 70st.C (jak daję mu więcej w obroty lub jadę dynamicznie w mieście to temp dochodzi wyżej, nawet do 85st.C).
Dodatkowo długo się rozgrzewa.

Podejrzewam że objaw nie pokazywania temp to pewnie wina kabelka na czujniku lub czujnika, a to że rozgrzewa się długo i nie dogrzewa płynu do 90st.C to pewnie termostat.

Proszę kolegów o potwierdzenie moich domysłów.
I dodatkowo gdzie mam szukać czujnika temp. i termostatu, może jest jakiś foto poradnik jak wymienić termostat (i czujnik)?

Golf IV 1,4 16V 98r prod.

[ Dodano: 19 Lis 2009 12:32 ]
Już wszystko znalazłem.

Był zacięty termostat po wymianie krócej się nagrzewa i temp. dochodzi do 90st.C i tak zostaje.
Problem z nie pokazywaniem temp na wskaźniku pewnie kiedyś powróci bo jak ruszam czujnikiem to podczas odczytu z VAG-COMa temp spada do -40st.C ale wyczyściłem styki we wtyczce i narazie jest OK.
Ostatnio edytowano N lis 15, 2009 21:14 przez crook, łącznie edytowano 1 raz
crook
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 12, 2009 18:31
Lokalizacja: Mońki
Online: 44m




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,