Witam
Mam taki to oto objaw
Wskaźnik temp. cieczy raz działa a raz nie
- jak rozumiem wina powinna leżeć po stronie połączeń a nie samego czujnika - czy dobrze rozumuję?
- i jak gdzieś wyczytałem na forum (teraz już nie mogę znaleźć) błędne wskazanie/brak wskazań z tegoż urządzenia może mieć wpływ na zużycie paliwa które jak mi się wydaje jest dość duże - czy coś w tym jest ?
dlaczego wydaje ?
- jeszcze nie uruchomiłem prędkościomierza/licznika kilometrów
czujnik/wskażnik teperatury cieczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tbrally
- Mały gagatek
- Kontakt:
czujnik/wskażnik teperatury cieczy
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 18:40 przez tbrally, łącznie zmieniany 1 raz.
najczęściej przerwa następuje na pinach czujnika lub gniazdach pinów we wtyczce na czujniku - dobrze jest spryskać to spray'em do złącz elektrycznych,
Tobie (z tego co zaobserwowałeś) pada czujnik G2 podający sygnał do wskaźnika w zegarach a ten akurat nie ma wpływu na pracę silnika i jego spalanie, jeśli posiadasz Vaga to sprawdź czy czujnik G62 podaje wskazania do sterownika silnika i jeśli tak to jaką wskazuje temperaturę zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku, usterka czujnika G62 ma wpływ na większe spalanie.
Tobie (z tego co zaobserwowałeś) pada czujnik G2 podający sygnał do wskaźnika w zegarach a ten akurat nie ma wpływu na pracę silnika i jego spalanie, jeśli posiadasz Vaga to sprawdź czy czujnik G62 podaje wskazania do sterownika silnika i jeśli tak to jaką wskazuje temperaturę zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku, usterka czujnika G62 ma wpływ na większe spalanie.
- tbrally
- Mały gagatek
- Kontakt:
czyli jak rozumiem czujnik temp płynu to G6 i jego koszt to ok 30złOli pisze:jak już zaczyna szaleć to bym zmienił, czujnik temperatury płynu chłodzącego zielony 059 919 501A coś koło 30 pln
a jaki jest koszt i gdzie mniej więcej się znajduje czujnik G62 ?
Jutro jestem umówiony z elektrykiem i jego komputerem i będziemy badać
- tbrally
- Mały gagatek
- Kontakt:
rzetelna podpowiedźSztomel pisze:czujniki G2 i G62 znajdują się w jednej obudowie (jest to czujnik podwójny o 4 pinach i nazywa się on czujnikiem G62/G2) i znajduje się tu :
[url=http://images50.fotosik.pl/133/14c8f66f11283ebdm.jpg]Obrazek[/URL]
piny nr 1 i 3 są od czujnika G62 (tego dającego wskazania do sterownika silnika)
pina nr 2 i 4 są od czujnika G2 (tego dającego wskazania na zegary)
dzieki wielkie
jutro będę działał i dam znać co i jak
czyli rozumiem, że ten czujnik podwójny G62/G2 to koszt ok 30zł ?
[ Dodano: 28 Lip 2009 16:29 ]
czujnik wymieniony
wszystko działa cacy (nie wiem jeszcze ja ze spalaniem ale licznik także działa więc niebawem się dowiem co i jak)
dodatkowo przestał wariować wskaźnik paliwa
[ Dodano: 28 Lip 2009 16:29 ]
w sklepie wyjszło mnie 66złOli pisze:jak już zaczyna szaleć to bym zmienił, czujnik temperatury płynu chłodzącego zielony 059 919 501A coś koło 30 pln
[ Dodano: 28 Lip 2009 16:30 ]
piny były ok ale sam czujnik padnięty co też komputer wskazałSztomel pisze:najczęściej przerwa następuje na pinach czujnika lub gniazdach pinów we wtyczce na czujniku - dobrze jest spryskać to spray'em do złącz elektrycznych,