czujnik/wskażnik teperatury cieczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tbrally
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

czujnik/wskażnik teperatury cieczy

Post autor: tbrally » pn lip 27, 2009 15:02

Witam
Mam taki to oto objaw

Wskaźnik temp. cieczy raz działa a raz nie

- jak rozumiem wina powinna leżeć po stronie połączeń a nie samego czujnika - czy dobrze rozumuję?

- i jak gdzieś wyczytałem na forum (teraz już nie mogę znaleźć) błędne wskazanie/brak wskazań z tegoż urządzenia może mieć wpływ na zużycie paliwa które jak mi się wydaje jest dość duże - czy coś w tym jest ?
dlaczego wydaje ?
- jeszcze nie uruchomiłem prędkościomierza/licznika kilometrów
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 18:40 przez tbrally, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pn lip 27, 2009 19:32

najczęściej przerwa następuje na pinach czujnika lub gniazdach pinów we wtyczce na czujniku - dobrze jest spryskać to spray'em do złącz elektrycznych,
Tobie (z tego co zaobserwowałeś) pada czujnik G2 podający sygnał do wskaźnika w zegarach a ten akurat nie ma wpływu na pracę silnika i jego spalanie, jeśli posiadasz Vaga to sprawdź czy czujnik G62 podaje wskazania do sterownika silnika i jeśli tak to jaką wskazuje temperaturę zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku, usterka czujnika G62 ma wpływ na większe spalanie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Oli
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Oli » pn lip 27, 2009 20:34

jak już zaczyna szaleć to bym zmienił, czujnik temperatury płynu chłodzącego zielony 059 919 501A coś koło 30 pln :grin:

[b]148KM/326Nm[/b]

Awatar użytkownika
tbrally
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tbrally » pn lip 27, 2009 21:32

Oli pisze:jak już zaczyna szaleć to bym zmienił, czujnik temperatury płynu chłodzącego zielony 059 919 501A coś koło 30 pln :grin:
czyli jak rozumiem czujnik temp płynu to G6 i jego koszt to ok 30zł
a jaki jest koszt i gdzie mniej więcej się znajduje czujnik G62 ?

Jutro jestem umówiony z elektrykiem i jego komputerem i będziemy badać

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » pn lip 27, 2009 21:53

czujniki G2 i G62 znajdują się w jednej obudowie (jest to czujnik podwójny o 4 pinach i nazywa się on czujnikiem G62/G2) i znajduje się tu :
Obrazek

piny nr 1 i 3 są od czujnika G62 (tego dającego wskazania do sterownika silnika)
pina nr 2 i 4 są od czujnika G2 (tego dającego wskazania na zegary)

Obrazek

Awatar użytkownika
tbrally
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: tbrally » pn lip 27, 2009 21:56

Sztomel pisze:czujniki G2 i G62 znajdują się w jednej obudowie (jest to czujnik podwójny o 4 pinach i nazywa się on czujnikiem G62/G2) i znajduje się tu :
[url=http://images50.fotosik.pl/133/14c8f66f11283ebdm.jpg]Obrazek[/URL]

piny nr 1 i 3 są od czujnika G62 (tego dającego wskazania do sterownika silnika)
pina nr 2 i 4 są od czujnika G2 (tego dającego wskazania na zegary)
rzetelna podpowiedź
dzieki wielkie
jutro będę działał i dam znać co i jak

czyli rozumiem, że ten czujnik podwójny G62/G2 to koszt ok 30zł ?

[ Dodano: 28 Lip 2009 16:29 ]
czujnik wymieniony
wszystko działa cacy (nie wiem jeszcze ja ze spalaniem ale licznik także działa więc niebawem się dowiem co i jak)

dodatkowo przestał wariować wskaźnik paliwa

[ Dodano: 28 Lip 2009 16:29 ]
Oli pisze:jak już zaczyna szaleć to bym zmienił, czujnik temperatury płynu chłodzącego zielony 059 919 501A coś koło 30 pln :grin:
w sklepie wyjszło mnie 66zł

[ Dodano: 28 Lip 2009 16:30 ]
Sztomel pisze:najczęściej przerwa następuje na pinach czujnika lub gniazdach pinów we wtyczce na czujniku - dobrze jest spryskać to spray'em do złącz elektrycznych,
Tobie (z tego co zaobserwowałeś) pada czujnik G2 podający sygnał do wskaźnika w zegarach a ten akurat nie ma wpływu na pracę silnika i jego spalanie, jeśli posiadasz Vaga to sprawdź czy czujnik G62 podaje wskazania do sterownika silnika i jeśli tak to jaką wskazuje temperaturę zarówno na zimnym jak i rozgrzanym silniku, usterka czujnika G62 ma wpływ na większe spalanie.
piny były ok ale sam czujnik padnięty co też komputer wskazał

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”