Pompa paliwa - gdzie się znajduje ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Pompa paliwa - gdzie się znajduje ?

Postprzez skaktus » Śr lip 01, 2009 12:52

Witam.

Mam problem z samochodem (golf 3 94) - gaśnie itp. Chciałem sprawdzić pompę paliwa, ale za bardzo nie wiem gdzie jest i jak się do niej dostać-mam do czynienia z tymi problemami pierwszy raz w życiu

Mam na stanie nową od znajomego, więc szybko bym ją wymienił.

Gdyby wymiana nie zadziałała, i okazało się że pompa nie ma paliwa, proszę mi powiedzieć, jaki stycznik odpowiada za pompę (jedni piszą że 12 inni ze 18).
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Postprzez Lukasz_mk2 » Śr lip 01, 2009 12:54

pompę znajdziesz w baku a dostaniesz się do niej z kabiny, pod tylną kanapą jest takie plasikowe wieko a pod nim pompka
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 17, 2007 16:47
Lokalizacja: Kraków
Online: 6d 23h 30m
Pomógł: 126
Auto: A4 awx

Postprzez skaktus » Śr lip 01, 2009 13:36

Dziękuję za informację. Czyli dobrze myślałem że jest podobnie jak w innych samochodach.

Czy do wyciągnięcia pompy potrzeba jest jakaś fachowa wiedza czy idzie to w miarę swobodnie ? Przewody chyba są montowane na standardowych złączach o ile się nie mylę.
Ostatnio edytowano Śr lip 01, 2009 13:39 przez skaktus, łącznie edytowano 1 raz
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Postprzez Leszek Madison » Śr lip 01, 2009 15:05

W mk3 pompa paliwa jest pod takim dekielkiem w bagażniku obok koła zapasowego, a nie pod kanapą. Przykręcony jest 3 śrubkami, pod spodem masz wierzch pompy.

Musisz odpiąć węże, zabezpieczyć przed gwałtownym wylaniem paliwa i odkręcić taką plastikową dużą nakrętkę. o tylu latach będzie bardzo ciężko to zrobić najlepiej przed odkręcaniem psiknij pod nakrętkę nieco WD40 i poczekaj parę minut.

Ręką raczej nie pójdzie. Ja używałem dużego płaskiego śrubokręta i młotka.
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 10, 2008 23:15
Lokalizacja: WZ
Online: 2d 14h 51m
Pomógł: 3
Auto: -
Silnik: -

Postprzez skaktus » Śr lip 01, 2009 16:57

Hmmm...mam nadzieje że masz rację ;)

Dziś może uda mi się poszukać tej klapy i zobaczymy jak to wygląda.

Dziękuję za pomoc
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Postprzez PAPAYOS » Śr lip 01, 2009 20:29

Witam

Tylko nie pal fajów przy robocie... Lepiej wypij piwo :pub: :kufel:

Pozdrawiam
PAPAYOS
Pić, pierd..... nie żałować; bieda musi pofolgować...
PAPAYOS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 30, 2007 15:04
Lokalizacja: Zambrów
Online: 20h 34m
Pomógł: 37
Auto: GOLF MK 2

Postprzez skaktus » Cz lip 02, 2009 07:48

Spoko, nie będe palił.

Mam jeszcze jedno pytanie - który stycznik odpowiada za pompę (jest to 12 ?), oraz jakimi przewodami jest podłączona pompa w skrzynce ?
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Postprzez Paweł Marek » Cz lip 02, 2009 08:20

tak pozycja 12 (przekaźnikiem toto raczej zwiemy). Kabel zasilający od skrzynki do pompy jest czerwono - żólty
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 22d 3h 49m
Pomógł: 2706
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez skaktus » Cz lip 02, 2009 08:44

Mam jeszcze takie pytanie - gdybym chciał sprawdzić przewody, czy nie mają przerw itp, to mam szukać przewodu czerwono-żółtego, według opisów jakie znalazłem mają one być w złączu H1, natomiast niektóre opisy twierdzą że w tym złączu nie ma takiego przewodu.

No i ostatnie (chyba) pytanie - ile A pobiera taka pompa paliwa ?
skaktus
Mirafioli
Mirafioli
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 30, 2007 21:38
Lokalizacja: Nysa
Online: 8d 7h 24m
Pomógł: 67

Postprzez PAPAYOS » Cz lip 02, 2009 15:37

skaktus napisał(a):Spoko, nie będe palił.

Mam jeszcze jedno pytanie - który stycznik odpowiada za pompę (jest to 12 ?), oraz jakimi przewodami jest podłączona pompa w skrzynce ?


Zamiast bawić się w odpinanie przekaźników, przewodów itd. lepiej odłącz akumulator i będziesz miał święty spokój. Nawet jak przez przypadek coś gdzieś zewrzesz to się nie martwisz, że się zaiskrzy... Opary paliwa i iskra ze zwarcia i nie masz czym jeździć...

Pozdrawiam
PAPAYOS
Pić, pierd..... nie żałować; bieda musi pofolgować...
PAPAYOS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sie 30, 2007 15:04
Lokalizacja: Zambrów
Online: 20h 34m
Pomógł: 37
Auto: GOLF MK 2

Postprzez chrzanu88 » Cz lip 02, 2009 23:03

a mam pytanie bo sa pompy paliwa o roznym cisnieniu, jaka powinna byc w mk3 1.8gt '92? slyszalem ze 2,2bara czy to prawda?
chrzanu88
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 19, 2008 21:08
Lokalizacja: Sląsk
Online: 0s

Postprzez SAMO » Pt lip 03, 2009 13:03

1,2 wystarczy :bajer:
SAMO
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt lis 18, 2005 14:48
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Online: 0s
Pomógł: 40

Postprzez Paweł Marek » Pt lip 03, 2009 13:59

chrzanu88, ciśnienie w układzie wtrysku masz 0.8 do 1 bara, więc 1 bar wystarczy i wg tego zwykle określa się pompe. Ale w rzeczywistości pompa daje sporo więcej ciśnienia (potem obniża je do prawidłowego regulator), stąd mozesz takjie określenia znaleźć np 2.2 bara znaczy że to jest maksymalne ciśnienie tworzone przez pompę. Szukaj pompy do wtrysku jednopunktowego i tyle danych ci wstarczy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 22d 3h 49m
Pomógł: 2706
Auto: Vento
Silnik: 2E




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,