Wymiana miski olejowej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Wymiana miski olejowej

Postprzez sylwia_1.4 » Wt cze 16, 2009 21:53

Witam ! Jak sciaga sie miske olejowa ?
sylwia_1.4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 16, 2009 21:39
Lokalizacja: bielawa
Online: 0s

Postprzez zgorzel » Wt cze 16, 2009 22:27

Spuszczasz olej. odkręcasz chyba z 16 śrób od spodu dookoła misy olejowej i albo masz ją na uszczelce albo na slilikonie więc bedzisz musiał sie troszkę pomęczyc aby ją odkleic po odkręceniu i po sprawie... przynajmniej tak jest u mnie w 4
zgorzel
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 12, 2009 18:50
Lokalizacja: kraków
Online: 0s

Postprzez -=ren=- » Śr cze 17, 2009 17:41

dokładnie tak jak kolega napisał... w każdym aucie jest tak samo.
Petrolejovy vuz...
Obrazek
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 02, 2006 15:24
Lokalizacja: Płock
Online: 15d 3h 8m
Pomógł: 192
Auto: A2 Fabiszon Variant
Silnik: NZ ATD

Postprzez sylwia_1.4 » Śr cze 17, 2009 18:57

Witajcie Tylko chodzi o miskę aluminiową wyprofilowaną na rurę wydechowa /tak jest w oryginale/.Pod dwie śruby nie ma podejscia, prawdopodobnie trzeba luzowac skrzynie
/Golf IV 1,4 16V 1999r./ :crazy:
sylwia_1.4
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 16, 2009 21:39
Lokalizacja: bielawa
Online: 0s

Postprzez -=ren=- » Śr cze 17, 2009 19:19

to chyba nie możliwe... czym jest ograniczone dojście do śrub??

[ Dodano: 17-06-09, 19:30 ]
tutaj masz zdjęcia wyjętej do wglądu może coś Ci to ułatwi...
Obrazek Obrazek

[ Dodano: 17-06-09, 19:34 ]
od skrzyni jest chyba ta strona która ma śruby w poziomie... więc może wystarczy zdjąć tylko wydech... tzn rozpiąć od kolektora...
Petrolejovy vuz...
Obrazek
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 02, 2006 15:24
Lokalizacja: Płock
Online: 15d 3h 8m
Pomógł: 192
Auto: A2 Fabiszon Variant
Silnik: NZ ATD

Postprzez J.B.S. » Śr cze 17, 2009 20:56

Na drugiej fotce widać po lewej stronie na samym brzegu takie wycięcia tam wkłada się klucz typu imbus i odkręca pozostałe dwie sruby.
Potrzebny jest długi i wąski klucz bo jest tam mało miejsca.

Więcej pułapek tam chyba nie ma. :grin:

A jesli nie imbus to pewnie dziesiatka nie pamiętam dokładnie.
J.B.S.
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 22, 2008 19:08
Lokalizacja: Radom
Online: 19d 39m
Pomógł: 94

Postprzez michalc696 » Pt paź 30, 2009 14:27

Witam pochwalcie się dużo mieliście syfu w misce po jej zdjęciu??? Bo zastanawiam się czy warto ją odkręcać i czyścić :goof: . Mój mk4 ma przebieg 260tyś
michalc696
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 08, 2008 17:55
Lokalizacja: Orońsko
Online: 8h 47m
Auto: MK IV
Silnik: AGR

Postprzez -=ren=- » Pt paź 30, 2009 15:43

michalc696 napisał(a):Witam pochwalcie się dużo mieliście syfu w misce po jej zdjęciu??? Bo zastanawiam się czy warto ją odkręcać i czyścić :goof: . Mój mk4 ma przebieg 260tyś
nie ma czym się chwalić, jak ten syf jest na dnie to i tak nie zostanie "przetransportowany do góry silnika", bo jest za ciężki i smok go nie zasysa... jak nie cieknie ci olej spod michy nigdzie to po co ją odkręcać... w książkach serwisowych nie ma informacji na temat konserwacji silnika przez oczyszczanie miski olejowej... wymieniasz olej i filtr i tyle w spokojności wystarczy.
Petrolejovy vuz...
Obrazek
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 02, 2006 15:24
Lokalizacja: Płock
Online: 15d 3h 8m
Pomógł: 192
Auto: A2 Fabiszon Variant
Silnik: NZ ATD

Postprzez michalc696 » Pt paź 30, 2009 16:54

Wolałem zapytać bo nigdy nic nie wiadomo :grin: Dzięki za naswietlenie tematu. Pozdrawiam
michalc696
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 08, 2008 17:55
Lokalizacja: Orońsko
Online: 8h 47m
Auto: MK IV
Silnik: AGR

Postprzez loczinio » Cz mar 25, 2010 21:01

witam panowei a kto wykrecal miske z mk4 2.0 benzyna? tam sa 2 sruby przy stronie skrzynu(10tki) jak je wykrecic?? czy do nich muse wykrecic cala skrzyni czy jak??
loczinio
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Śr maja 06, 2009 15:07
Lokalizacja: Bywa Różnie
Online: 2h 22m

Postprzez prezesik25 » Cz mar 25, 2010 21:06

np. w MK3 jedną śrubę wykręciłem dopiero po odkręceniu przegubu wewn., inaczej się nie dało.
Obrazek
Obrazek
prezesik25
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 11, 2006 21:37
Lokalizacja: ELE Łęczyca
Online: 1d 19h 51m
Pomógł: 495
Auto: MK3 i Fiat Stilo
Silnik: ABDjtd




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Yahoo [Bot] i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,