Jak wymienić bendiks?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak wymienić bendiks?
Witam
Od dwóch dni mój rozrusznik stwarza poważne problemy. Problem wygląda tak, że słychać jak silnik (elektryczny) rozrusznika się kręci, jednak nie kręci on silnikiem (spalinowym). Słychać też, jak cyka elektromagnes. Załapie raz na piętnasty raz może.. Wszyscy mówią, że to bendiks, więc postanowiłem owy bendiks wymienić sam. Podparłem silnik, wyjąłem rozrusznik. I co dalej?? Jak zdemontować sam bendiks z rozrusznika??
Pozdrawiam
Piotr
Od dwóch dni mój rozrusznik stwarza poważne problemy. Problem wygląda tak, że słychać jak silnik (elektryczny) rozrusznika się kręci, jednak nie kręci on silnikiem (spalinowym). Słychać też, jak cyka elektromagnes. Załapie raz na piętnasty raz może.. Wszyscy mówią, że to bendiks, więc postanowiłem owy bendiks wymienić sam. Podparłem silnik, wyjąłem rozrusznik. I co dalej?? Jak zdemontować sam bendiks z rozrusznika??
Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony wt cze 09, 2009 20:44 przez D1_PITER, łącznie zmieniany 1 raz.

http://www.google.pl/custom?domain85643 ... %3A1&hl=pl
ps
czy twój podpis jest regulaminowy (wielkosc fotek w podpisie ??)
ps
czy twój podpis jest regulaminowy (wielkosc fotek w podpisie ??)
Ostatnio zmieniony wt cze 09, 2009 20:50 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Od strony zębatki masz pierścień jaki musisz zbić w stronę zębatki.Pod nim jest pierścień z drutu sprężystego - zdjąć.Odkręcasz elektromagnes aby uwolnić widełki.W obudowie (głowicy) masz sworzeń zabezpieczony zawleczką lub inaczej (zależy od rozrusznika) ,trzeba go wyjąć.Widełki będą uwolnione.Wyjmujesz bendiks i składasz w cyklu odwrotnym.
Tak w skrócie...
Tak w skrócie...

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Podpis ma regulaminową wielkość 640x140pix.
[ Dodano: 09 Cze 2009 20:54 ]
Właśnie nie mogłem wymyślić co z tym pierścieniem zrobić a byłem prawie pewien, że trzeba go zdjąć. Idę robić, może się uda jeszcze dziś
[ Dodano: 09 Cze 2009 20:54 ]
Bardzo dziękuje!oldstaszek pisze:Od strony zębatki masz pierścień jaki musisz zbić w stronę zębatki.Pod nim jest pierścień z drutu sprężystego - zdjąć.
Właśnie nie mogłem wymyślić co z tym pierścieniem zrobić a byłem prawie pewien, że trzeba go zdjąć. Idę robić, może się uda jeszcze dziś

Słuchajcie. Rozebrałem i te wszystkie ślimaki i zębatki wyglądają na sprawne. Także, zaczynam wątpić czy aby usterką nie jest elektromagnes? Wiem, że czasem jak próbowałem odpalić to było słychać jak by zębatki o siebie tarły, jak by elektromagnes za słabo wbijał. Czy może być taka usterka, że elektromagnes za słabo wbija?
Oto zdjęcia ślimaków i zębatek:

Oto zdjęcia ślimaków i zębatek:

-
- Forum Master
- Kontakt:
To sprzęgiełko jednokierunkowe jest elementem bendiksu? Też właśnie przypuszczałem usterkę w tym elemencie jednak gdy kręcę zębatką to nic nie przepuszcza. No chyba, że moja ręka nie ma takiego momentu obrotowego żeby puściłaoldstaszek pisze:Zdjęcie nr 9 zębatka z numerem - wewnątrz jest sprzęgiełko jednokierunkowe i ono jest powodem złej pracy tj. puszcza w obie strony.Podlega wymianie.