Klima chłodzi tylko na początku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lwlw
Forum Master
Forum Master

Klima chłodzi tylko na początku

Post autor: lwlw » pn maja 11, 2009 00:30

Witam, nie chciałem tworzyć nowego tematu, choć kiedyś pisałem już o mojej klimie - ale tam ostatni post był napisany przeze mnie, przez co teraz jak coś tam dopiszę to i tak temat nie jest "na wierzchu" i nikt tego nie widzi.

Do rzeczy. Mam klimę po uszczelnieniu sprężarki + wymiana łożyska + wymiana zaworu rozprężnego. Klima była nieszczelna od ubiegłego lata. Wtedy chłodziła dobrze. A jeszcze wcześniej też była nieszczelna. Teraz po nabiciu było ok jeszcze w serwisie, a po paru minutach przestała chłodzić. Potem znowu zaczęła i już było niby ok, ciśnienia w normie, azot nie wykazał wcześniej nieszczelności. Jednak teraz znowu mam taką sytuację, że chłodzi na ogół tylko kilka minut po włączeniu. Sprężarka cały czas pracuje. Stąd moje pytania:

1. Czy takie objawy może dawać zużyty filtr-osuszacz?
2. Ewentualną wymianę ze względu na koszty chciałbym zrobić sam (wiem, że najpierw trzeba czynnik odessać). Czy do wymiany trzeba zderzak ściągać? Jak tam się dobrać?
3. Jeśli nie osuszacz to co może być problemem?
4. Sprężarka dość mocno nagrzewa się. Jak pochodzi z kwadrans to dotykając ręką można się oparzyć. Czy to normalne? Boję się, że sprężarka ulegnie uszkodzeniu z tego powodu...
3. Jakie w ogóle panuje ciśnienie w układzie klimatyzacji?
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2009 00:31 przez lwlw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » pn maja 11, 2009 00:47

lwlw pisze:2. Ewentualną wymianę ze względu na koszty chciałbym zrobić sam (wiem, że najpierw trzeba czynnik odessać). Czy do wymiany trzeba zderzak ściągać? Jak tam się dobrać?
3. Jeśli nie osuszacz to co może być problemem?
4. Sprężarka dość mocno nagrzewa się. Jak pochodzi z kwadrans to dotykając ręką można się oparzyć. Czy to normalne? Boję się, że sprężarka ulegnie uszkodzeniu z tego powodu...
żeby wymienić osuszacz trzeba ściągać zderzak, ale to nie jest chyba problem, bo można to zrobić naprawdę w kilka minut, a co do sprężarki to sie nie martw jak nie ma smarowania(tzn czynnika) to nie chodzi więc nic sie jej nie stanie

Obrazek

lwlw
Forum Master
Forum Master

Post autor: lwlw » pn maja 11, 2009 00:52

Nie no ja mam czynnik, mówię o sytuacji kiedy sprężarka pracuje. Bo klima PRAWIE działa, tzn. raz działa, raz nie (na początku działa).

Awatar użytkownika
Lukasz_mk2
Forum Master
Forum Master

Post autor: Lukasz_mk2 » pn maja 11, 2009 11:24

a kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w układzie? jesteś pewien że masz czynnika ile trzeba?? U kumpla w octavii też klima słabo działała, podjechał do gości od klimy dobili na odpowiedni poziom czynnik i jest git

Obrazek

lwlw
Forum Master
Forum Master

Post autor: lwlw » pn maja 11, 2009 15:21

Nie nie, był remont, więc klima jest świeżo nabita. Ilość czynnika jest raczej właściwa, sprężarka tłoczy dobrze. A najlepsze jest to, że jak pojadę do gościa od klimy to u niego jest wszystko ok :kac: Dziś byłem drugi raz. Jak wracałem od niego to pokręciłem się po mieście z kwadrans i też było ok, ale już za jakiś czas w trasie tempertaura w kratkach wynosiła 15 stopni, potem znowu doszła do 6 czy 7. A kiedy przyjechałem do domu i go postawiłęm chwile to zrobiło się prawie 20 stopni no i :ass:

Czy ktoś wie ile powinno być czynnika w Golfie 3 ze sprężarką Harrisson? Gość najpierw mi nabił wg jakiegoś katalogu 850 g, ale dziś stwierdził, że może za dużo. Teraz mam 750 g no i z początku wydawało się, że to jest to, ale teraz znowu jest jak było.

[ Dodano: 19 Maj 2009 13:05 ]
Dziękuję wszystkim za duże :panna: zainteresowanie tematem.
Ostatnio zmieniony pn maja 11, 2009 21:32 przez lwlw, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”