Karoseria Demontaż zderzaka tylnego, montaż czujników parkowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Demontaż zderzaka tylnego, montaż czujników parkowania

Postprzez gienekk113 » Śr maja 06, 2009 18:08

Witam, jak w temacie. Kupiłem czujniki cofania do swojego Golfika, wyczytałem że do wywiercenia otworów na czujniki trzeba zdjąć zderzak.

I tu jest moje pytanie w jaki sposób mam go zdemontować ? Kompletnie nie wiem, gdzie są śrubki, zaczepy czy na czym on się trzyma. Na forum znalazłem tylko jak odkręcić przedni zderzak.
Ostatnio edytowano Pt maja 08, 2009 08:19 przez gienekk113, łącznie edytowano 2 razy
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez Kulon » Śr maja 06, 2009 18:16

napewno w nadkolach masz śrubki do odkręcenia i chyba pod lampami są śrubki pionowo wkręcane i od dołu po jednej śrubce na stronę - na podstawie ETKi próbuje zlokalizować miejsca odkręcenia
Obrazek
Ostatnio edytowano Śr maja 06, 2009 18:22 przez Kulon, łącznie edytowano 3 razy
Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
www.zgorzala.pl
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Kulon
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 15, 2007 15:38
Lokalizacja: zGORZAŁA
Online: 35d 19h 49m
Pomógł: 177
Auto: MK5 Variant

Postprzez MaxG » Śr maja 06, 2009 18:22

Musisz ściągnąć tylne lampy. Przy odkręcaniu lewej uważaj gdyż trzyma się ona na jednej śrubie więcej jak prawa.
MaxG
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lis 01, 2008 17:05
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka
Online: 2d 13h 25m
Auto: MK 4
Silnik: ALH

Postprzez gienekk113 » Śr maja 06, 2009 19:28

Zabiorę się za rozbieranie na weekend, zobaczymy co z tego wyniknie. A nie wiecie dlaczego zaleca się ściągać zderzak do wycinania dziur na czujniki ? Może da się to zrobić bez odkręcania ?
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez Qto » Śr maja 06, 2009 20:30

Ja akurat wczoraj zdejmowałem zderzak...w nadkolach masz po cztery śrubki torx z każdej strony, jak masz chlapacze to one też są na czterech śrubkach torx...to już masz po osiem w każdym nadkolu. Dobrze jest zdjąć tylne koła żeby nie męczyć się z tymi śrubkami. Później masz dwie śrubki pod zderzakiem i dwie pod lampami. Pod lampami są jeszcze wciskane, plastikowe kołki, które musisz wyciągnąć. Tak jak kolega wyżej pisze, trzeba zdejmować lampy.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 173d 5h 55m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez gienekk113 » Śr maja 06, 2009 20:58

Qto dzięki pięknie za opis. Trafiłem na Twój post o czujnikach, dużo porad trochę mi się rozjaśniło. Właśnie skończyłem go czytać.

Przekopałem całe forum i zastanawiam się teraz w jaki sposób mam je zamontować, rozważam kilka opcji.

Obrazek

Jak myślicie, które będzie najlepsza i najbardziej będzie się prezentowała. Czarny Golf IV (LC9Z).
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez Qto » Śr maja 06, 2009 21:26

pierwszy...raczej nie

drugi...sam bym się skusił ale nie wiem czy nieoryginalne czujniki w nieoryginalnej dokładce (znaczy się sam bym wiercił otwory) nie będą "łapały" asfaltu...gdyby kupić oryginalną dokładkę z otworami to można spróbować, nie wiem jednak jak nieoryginalne czujniki będą pasowały w te otwory...

trzeci...hmmm ładna fotka:P...muszę się przyznać, że jak zakładałem czujniki to po zdjęciu zderzaka myślałem, że są to oryginalne miejsca na nie...tak wygląda zderzak od środka Obrazek
są tam okrągłe otwory i myślałem właśnie, że pod czujniki one są

Jakbym teraz zakładał to myślałbym nad czujnikami w dokładce zderzaka...chociaż nie wiem jakby się to sprawowało
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 173d 5h 55m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez gienekk113 » Śr maja 06, 2009 21:53

Właśnie najbardziej podoba mi się 1 rozwiązanie.

Fakt - z dokładką mogą być problemy z łapaniem asfaltu, zwłaszcza że moja wygląda nieco inaczej niż ta na 2 fotce.

Obrazek


Tak wiem że to Twoje fotka :D Jak już pisałem trochę się dowiedziałem z Twojego postu. Rozwiązanie numer 3 jest najtańsze do naprawy w razie jak by coś nie wyszło, bo wystarczy wymienić listwy oraz najprostsze w wykonaniu. Ale na Twojej fotce dziwnie to wygląda - za małe przerwy między czujnikami.

A jak Ci się sprawują czujniki zamontowane rozwiązaniem 3 ??

Kupiłem taki czujnik.
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez Qto » Śr maja 06, 2009 22:10

gienekk113 napisał(a):za małe przerwy między czujnikami.

tak jak już pisałem, myślałem że są to oryginalne miejsca

gienekk113 napisał(a):A jak Ci się sprawują czujniki zamontowane rozwiązaniem 3 ??

Jak parkuje między dwa auta tyłem to zewnętrzne czujniki wyłapują je bardzo ładnie, czyli mają dosyć "szerokie pole widzenia"...zawsze zapomnę sprawdzić jakby pokazywały jakiś słupek gdyby był idealnie po środku auta, ale sądząc po tym jak działają czujniki zewnętrzne to podejrzewam że pokazywałoby słupek do końca, czyli 40cm, później jest "0" na wyświetlaczu. Czasami zdarza mi się parkować w 15cm trawie (lepiej grzebać przy aucie niż kosić trawę:))...tam czujnik się nie sprawdza. Ogólnie jestem zadowolony z czujnika.
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 173d 5h 55m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez gienekk113 » Śr maja 06, 2009 22:29

Czyli ogólnie jest to dobre miejsce ?
Ile płaciłeś za czujniki, bo może masz jakiejś lepszej klasy sprzęcik i inaczej działają niż moje.
W 15cm trawie nie będę parkował - koszę co 2 tyg :D Chyba się zdecyduje na to miejsce.
Masz może fotkę z dalszej odległości Golfika od "tyłu" ??
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez mic.waw » Śr maja 06, 2009 23:09

Ja u siebie (kombi) nie zdejmowałem zderzaka przy montażu czujników, co skończyło się na tym, że 2 skrajne weszły idealne, a przy wierceniu dziury na 2 środkowe trafiłem idealnie na belkę wzmacniającą pod zderzakiem. Efekt był taki, że czujnik nie mieścił się do końca. Ostatecznie i tak musiałem go zdjąć, aby wyciąć w belce dziury na czujniki. Do zdjęcia zderzaka musisz odkręcić lampy i z tego co pamiętam po 3 śruby w każdym z nadkoli (zdejmowanie koła, tak jak ktoś to wyżej sugerował wg mnie jest totalnie bez sensu, bo dostęp do śrub jest swobodny - i tak to jest mały torx, więc klucz także jest niewielki). Moje czujniki kosztowały 120zł. Uważam, że pasują perfekcyjnie, kolor idealnie pasuje do zderzaka. Fotka poniżej.

Obrazek
mic.waw
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N lut 01, 2009 00:20
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez Qto » Cz maja 07, 2009 09:56

gienekk113 napisał(a):Czyli ogólnie jest to dobre miejsce ?

u mnie spisuje się dobrze
gienekk113 napisał(a):Ile płaciłeś za czujniki, bo może masz jakiejś lepszej klasy sprzęcik i inaczej działają niż moje.

coś pod 200zł ale dwa lata temu...
gienekk113 napisał(a):Masz może fotkę z dalszej odległości Golfika od "tyłu" ??

Mam kilka, ale jedna w nocy a pozostałe bez zderzaka:) Dopiero za tydzień będę miał zderzak żeby zrobić fotkę...

mic.waw napisał(a):Uważam, że pasują perfekcyjnie

niestety w hatchbagu nie można tak rozmieścić bo rejestracja jest na zderzaku;/ ogólnie ładnie Ci to wyszło

mic.waw napisał(a):Do zdjęcia zderzaka musisz odkręcić lampy i z tego co pamiętam po 3 śruby w każdym z nadkoli (zdejmowanie koła, tak jak ktoś to wyżej sugerował wg mnie jest totalnie bez sensu, bo dostęp do śrub jest swobodny - i tak to jest mały torx, więc klucz także jest niewielki).

U mnie były po cztery śruby, trzy z brzegu do których faktycznie można dojść, jedna głębiej i tu już jest problem. Dodatkowo mam chlapacze, każdy z nich jest na czterech śrubkach...także ogólnie mniej czasu i nerwów straciłem zdejmując koło niż kombinując z nim. Po zdjęciu koła, wkrętarka z odpowiednią końcówką w rękę i w kilka sekund po sprawie...zdjęcie koła to też nie jest jakiś ogromny problem...

[ Dodano: 07 Maj 2009 10:04 ]
znalazłem taką fotkę...
Obrazek
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 173d 5h 55m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Postprzez gienekk113 » Cz maja 07, 2009 16:06

Jeszcze pomyślę jak to rozwiązać. Ale dużo już mi się rozjaśniło.

mic.waw w kombi nie ma większego problemu żeby to zamontować. Ładnie Ci nawet wyszło.

Dzięki Panowie za pomoc, jak zamontuje to dam znać i dodam jakieś fotki oczywiście.
gienekk113
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 16, 2009 22:18
Lokalizacja: Świat
Online: 9m

Postprzez Qto » Cz maja 07, 2009 16:08

no to powodzonka życzę :)
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 173d 5h 55m
Pomógł: 1227
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: paszo21 i 10 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,