wymiana termostatu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

wymiana termostatu

Postprzez MichalMys1 » Cz wrz 29, 2005 23:01

Witam,
wiem ze tamat jest już obryty ale w opcji szukaj nie znalazłem wymiany termostatu!Czy ktoś mógłby opisać mi jak nalezy wymienić termostat "krok po kroku"???w moim golfie temp.skacze co chwila-wystarczy że rusze pary razy na światłach a temp.gwałtownie rośnie(czasami nawet sie gotuje)!W trasie temp spada!Czy te objawy wogóle wskazują na termostat??
Pzdr
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez Kiler » Cz wrz 29, 2005 23:09

hmmm.... A tu nie było to opisywane :chytry: ... Może w MK2 jest dużo inaczej :panna: ...


Pozdr :pub: .
Kiler
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 17, 2005 19:55
Lokalizacja: SMI
Online: 6h 42m
Pomógł: 161
Auto: New Beetle
Silnik: ALH+

Postprzez Adamm » Cz wrz 29, 2005 23:14

a goferek II nie ma przypaadkiem termostatu na gorze w komorze silnika?? jesli tak to wymiana jest banalna :)
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Adamm
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 15, 2004 23:06
Lokalizacja: Warszawa - Rembertów
Online: 32d 12h 31m
Pomógł: 597
Auto: C220
Silnik: 2.5TD

Postprzez MichalMys1 » Cz wrz 29, 2005 23:17

gotuje sie jak wskazówka jest na środkowej kresce
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez paulox » Pt wrz 30, 2005 08:28

MichalMys1 napisał(a):gotuje sie jak wskazówka jest na środkowej kresce


Na środkowej kresce jak jest to ok jest (to jest 90 st).
Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Custom number plates for cars
Custom wedding just married plates
___________________________________
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sie 28, 2004 12:56
Lokalizacja: Darlowo
Pomógł: 9

Postprzez dukem » Pt wrz 30, 2005 10:50

Ja mam termostat u dolu i nie wiem jak go wymieniac (ostatnio zaplacilem 20 zl za wymiane) ale wiem ze w roznych silnikach roznie jest...to ze Ci silnik stygnie w trasie (ponizej 90 stopni) to by wskazywalo na termostat ze sie nie zamyka...ale gotowanie (o ile sie gotuje) nie wskazuje na niego bo jakby termostat byl non stop otwarty to by temperatura tak latwo nie rosla...a wentylator sie wlacza?i po czym poznajesz gotowanie?wysadza Ci plyn czy poprostu wskazowka osiaga srodek?bo jezeli jest na srodku to znaczy ze wtedy jest tak jak ma byc...i tylko trzeba wymienic termostat
dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
 
Dołączył(a): Wt lis 30, 2004 14:46
Online: 3m
Pomógł: 2

Postprzez Marihuana Man » Pt wrz 30, 2005 12:43

slonko napisał(a):W moim RP termostat jznajduje sie przy pompie od wody. Tylko nie kupuj termostatu podrobki... Temat walkowany wielokrotnie. Jedz do ASO i kup oryginał. Zaplacisz troszeczke wiecej, a i tak po paru miesiacach od zalozenia podrobki kupilbys wkoncu oryginał.



Następny magik kieruje do ASO... Wystarczy kupić Wahler'a za 25 zł . To jest właśnie oryginał...
Obrazek
Marihuana Man
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 03, 2005 22:54
Lokalizacja: Gorzów Wlkp
Online: 2m
Pomógł: 174

Postprzez lolo_golf » Pt wrz 30, 2005 15:10

Marihuana Man napisał(a):Następny magik kieruje do ASO... Wystarczy kupić Wahler'a za 25 zł . To jest właśnie oryginał...


Dokładnie. Idz do zwykłego motoryzacyjnego i proś termostat firmy WAHLER(niebiesko-czerwone pudełeczko ;)
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 16, 2005 23:40
Lokalizacja: Rzeszów
Online: 7d 10h 56m
Pomógł: 180
Auto: Mk5 R32
Silnik: BUB

Postprzez MichalMys1 » Pt wrz 30, 2005 19:18

wentylator sie załacza.a gotowanie poznaje po tym ze wysadza mi płyn
MichalMys1
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lip 06, 2005 21:16
Lokalizacja: Świdnik
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez Misza » N paź 02, 2005 12:52

ja wczoraj wymieniłem termostat. Sprawa wyglądała ta : Jaj jechałem to temp. spadała aż na szeroką kreskę, dopiero jak stałem to powoli rosła.
Okazało się że termostat był cały czas otwary i podawał płyn na chłodnice.

Wymiana jest dość prosta, u mnie termostat jest w pompie wody. Ja nie mam kanału i sobie poradziłem.
A termostat jakiś francuski za 26 zeta (87 stopni otwarcie)
Misza
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt gru 17, 2004 11:51
Lokalizacja: Józefów
Online: 0s
Pomógł: 12

Postprzez Deacon » Pn paź 03, 2005 15:58

wymiana termostatu w skrocie: wjezdzamy na kanal (wygodniej), odkrecamy korek od zbiorniczka wyrownawczego. odpinamy weze od kolanka pompy wody. zleci nam plyn wiec nalezy cos podstawic. odkrecamy kolanko pompy wody, wyjmujem stary termostat, wkladamy nowy, zmieniamy uszczelke. zakladamy kolanko i przykrecamy. zakladamy weze. zalewamy uklad nowym plynem. tak to wyglada. jesli gdzies walnalem gafe prosze mnie poprawic :)
kolanka na rysunku zaznaczone strzalka.
Obrazek
Klub Miłośników Fiata Pandy www.pandaclubpolska.pl
Deacon
Kalinowa Mad Driver
Kalinowa Mad Driver
 
Dołączył(a): N sty 02, 2005 23:09
Lokalizacja: Radzionków
Online: 14m
Pomógł: 12

Postprzez hanti » Pn paź 03, 2005 17:06

wymiana termostatu nie jest taka straszna ale zależy jaki jest silnik i czy ma wspomaganie
ogólnie orginał kosztuje 27 złociszy
a wymiana zajmuje 20-30 minut tylko musisz uważać na uszczelke na termostacie aby dobże naszła bo może ci w przeciwnym razie później ciec płyn

POZDRO
:smoke:
a może masz coś z uszczelką skoro wysadza ci płyn??????
sprawdź jeszcze przelew od chłodnicy bo lubi sie zapychać
Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!
hanti
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lip 14, 2005 23:35
Lokalizacja: zDolny Śląsk :)-Piława Górna
Online: 10h 5m
Pomógł: 69

a może korek?

Postprzez kamdob » Pn paź 03, 2005 22:18

płyn może wywalać przy niesprawnym korku od zbiorniczka wyrównawczego, pożycz od kogoś korek pojeździj troche i zobacz, mój ojciec miał taki przypadek w passacie, mechanicy nawet naciągnęli go na wymiane głowicy a okazało się ze to tylko korek od zbiorniczka, pozdrawiam
kamdob
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lis 28, 2004 22:02
Lokalizacja: Sztum
Online: 0s
Pomógł: 6

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,