hej
golf pewnego razu stanal sobie na drodze. po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon slychac terkotanie (jest to przekaznik niebieski z numerkiem 67 ktory odpowiada za pompe paliwa) i w rytm terkotania mrugocze zolta kontrolka na desce rozdzielczej. z tego co doczytalem mase do przekaznika daje komputer, a plus stacyjka. czemu komputer moze sie tak zachowywac sterujac przekaznikiem w tak poryty sposob?
[mk2] rp stanal na drodze, szaleje przekaznik pompy paliwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:

zgadza sie to co napisales z tym polaczeniem przekaznika
musisz sprawdzic czy:
- dochodzi plus ze stacyjki na przekaznik - mozesz nawet podac osobnym przewodem na probe,
- nie jest przerwany przewod laczacy przekaznik z komputerem
- nie jest wypalone gnizado przekaznika lub uszkodzony przekaznik
- komputer dostaje zasilanie - plus ze stacyjki, z akumulatora i mase
piszesz cos o pomaranczowej kontrolce na desce - prawdopodobnie chodzi ci o kontrolke "check engine" wiec obstawialbym ze komputer nie dostaje zasilania
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jutro sprawdzę wszystko to o czym napisał kolega agrala
maniek128 - auto nie posiadało i nie posiada instalacji gazowej.
aha - zapomniałem napisać, golf posiada webasto - a objaw znika po wyciągnięciu (wtedy kontrolka gaśnie) i ponownym włożeniu przekaźnika, ale auta nie da się tak czy inaczej odpalić.
aha - zapomniałem napisać, golf posiada webasto - a objaw znika po wyciągnięciu (wtedy kontrolka gaśnie) i ponownym włożeniu przekaźnika, ale auta nie da się tak czy inaczej odpalić.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
i co z tym autem, odpala?jon-x pisze:jutro sprawdzę wszystko to o czym napisał kolega agrala
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wczoraj zatargałem go polonezem na podjazd i zacząłem analizować. Przekaźnik sprawny - podmieniłem z innego golfa. pompy po zmostkowaniu styku roboczego pracują. Zauważyłem, że ten przekaźnik daje też plus na wtryskiwacz, więc pomyślałem, że może to być cokolwiek na odcinku wtryskiwacz - komputer. Po odpięciu wtryskiwacza drgania przekaźnika ustępują, pompy pracują normalnie sterowane komputerem. Zauważyłem też, że przy wtyczce do wtryskiwacza kable są poprzecierane (mogły być zwarte). Na chwilę obecną podejrzewam pad komputera (konkretnie sterowania wtryskiwaczem). Zrobię tą wiązkę do porządku, zamienię komputer i zobaczę. Tak czy owak jestem praktycznie pewien, że to albo wtryskiwacz albo komp, bo w tej okolicy leży problem.
Dziękuję za zainteresowanie.
PS. Iskra jest dobra.
[ Dodano: 10 Mar 2009 19:06 ]
Komputer podmieniony, wiązka sprawdzona, dalej to samo - wtryskiwacz pozostał w gronie podejrzanych.
[ Dodano: 15 Mar 2009 15:21 ]
diagnoza: udupczona masa z silnika. samochód jeździ : )
Dziękuję za zainteresowanie.
PS. Iskra jest dobra.
[ Dodano: 10 Mar 2009 19:06 ]
Komputer podmieniony, wiązka sprawdzona, dalej to samo - wtryskiwacz pozostał w gronie podejrzanych.
[ Dodano: 15 Mar 2009 15:21 ]
diagnoza: udupczona masa z silnika. samochód jeździ : )
Ostatnio zmieniony ndz mar 08, 2009 19:08 przez jon-x, łącznie zmieniany 1 raz.