ABS montaż
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
ABS montaż
Witam planuje montaż ABS-u do mojego golfa silnik "JR" ;]
ztąd moje pytania
1. wychodziły golfy GTD 1989 "JR" z seryjnym ABSem ??
2. ma ktoś schemat podłączenia tego ??
3. co mi potrzeba prócz wiązki kompa ABSu i pompy ( zwrotnice od G60 mam z miejscami na czujniki, a co z tyłem ?? mam tarcze ale gdzie montowane są czujniki ?? - i czy czeka mnie zmiana tarcz tył ??
4. gdzie znajduje się takowy komp w samochodzie ??
ztąd moje pytania
1. wychodziły golfy GTD 1989 "JR" z seryjnym ABSem ??
2. ma ktoś schemat podłączenia tego ??
3. co mi potrzeba prócz wiązki kompa ABSu i pompy ( zwrotnice od G60 mam z miejscami na czujniki, a co z tyłem ?? mam tarcze ale gdzie montowane są czujniki ?? - i czy czeka mnie zmiana tarcz tył ??
4. gdzie znajduje się takowy komp w samochodzie ??
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 22:57 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)
jeśli masz kompletna wiązkę, to nie będzie kłopotu i powinieneś wpiąć się tylko w skrzynkę z bezpiecznikami, i dołożyć gdzieś kontrolkę od absu na dechę.abrams pisze:2. ma ktoś schemat podłączenia tego ??
zmiana tarcz na pewno nie bo są takie samo przy wersji z jak i bez absu, jednak potrzebna Ci będzie koronka do założenia na piastę i czop z miejscem na czujnik abs.abrams pisze:3. co mi potrzeba prócz wiązki kompa ABSu i pompy ( zwrotnice od G60 mam z miejscami na czujniki, a co z tyłem ?? mam tarcze ale gdzie montowane są czujniki ?? - i czy czeka mnie zmiana tarcz tył ??
zerknij na te fotki, powinno to tak wyglądać:

PAMIĘTAJ ŻE Z JAK BĘDZIESZ ZAKŁADAŁ ABS MUSISZ ZROBIĆ TO STARANNIE, ABY UKŁAD BYŁ SPRAWNY - OD TEGO ZALEŻY TWOJE BEZPIECZEŃSTWO!!
Zmiana tarcz z tyłu Cię nie czeka. Ten zębaty wieniec jest osobno, ale jest przykryty tarczą. A komp od ABS,u chyba powinien być pod kanapą, w bagażniku tylko raz widziałem, ale to chyba samoróba była. Może też Cię czekać wymiana przewodów hamulcowych, bo to do pompy od absu będą pewnie inaczej wyprofilowane. Dodatkowo przekaźniki pompy i główny.
w g2 były montowane z tyłu na tylnym pasie mniej więcej pod ryglem zamka, ja tak miałem w swoim GTI, natomiast w passatach (B3 i B4) pod tylną kanapą...abrams pisze:4. gdzie znajduje się takowy komp w samochodzie ??
[ Dodano: 01-03-09, 22:13 ]
100% oryginał...wachelo pisze:w bagażniku tylko raz widziałem, ale to chyba samoróba była

Po co ci schemat. Jak masz elektrykę ABSu pasującą do twojej skrzynki to tylko wpinasz zasilanie wiązki, jedną kostkę do skrzynki, zapinasz przekaźnik nad skrzynkę i ciągniesz instalację. Z tyłu w Podstawach osiek są miejsca pod czujniki. Komp w MK2 jest w tylnym pasie zamontowany. Abyś miał wszystko to potrzeba ci zwrotnic z tarczami ABSu i miejscami na czujniki, koronek na tylne tarcze, osiek z miejscami na czujniki tylnych kół, instalacji z kompem i pompy ABSu.
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
profilaktycznie się pytam bo nie dotarło do mnie jeszcze nic... a być może się okazać ze instalacja jest cięta... a chciałbym wiedzieć gdzie dokładnie się podpiąć pod skrzynke...TAZ pisze:Po co ci schemat. Jak masz elektrykę ABSu pasującą do twojej skrzynki to tylko wpinasz zasilanie wiązki,
-=ren=-, masz może fote czopa od drugiej strony ?? tam jak czujnik wystaje na wieniec ?? bardzo bym prosił

dziękuje za odzew
chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam

Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:38 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
do sprzedania ??
bo być może będę potrzebował 
ponawiam pytanie
"chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam
"

ponawiam pytanie
"chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam

Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:44 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.
nie musisz podnosić auta, kolejność taka sama jak zawsze, zaczynasz od najdalszego koła od pompy, kończysz na tym co najbliżej pompy. Zaleta jest taka że pompa absu cały czas tłoczy płyn pod małym ciśnieniem; i wystarczy do odpowietrzania że przekręcisz zapłon i będziesz popuszczał kalamitkę przy kole... można robić to w jedną osobę na upartego...abrams pisze:chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam
- abrams
- VR6 Driver
- Kontakt:
czy to nie będzie powodować ściskania klocków i samoistnego hamowania samochodu ??-=ren=- pisze:Zaleta jest taka że pompa absu cały czas tłoczy płyn pod małym ciśnieniem
wydawać się może to pytanie głupie ale... logicznie patrząc na to ...
niestety założone w moim g2... całe g2 już niebawem do sprzedania jeśli cię interesuje...do sprzedania ??bo być może będę potrzebował
kup czopy w sklepie, jakieś Toprany kupisz za niewiele ponad 50 zł nowe... może inaczej, rozejrzyj się bo do passata b3 do bębnów tak kosztowały, też z absem...
[ Dodano: 01-03-09, 22:50 ]
napisałem że pod małym ciśnieniem prawda

- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
abrams, mam trochę materiałów na temat ABS w mkII (schematy, diagnostyka) - podaj mi adres na priv, to wyślę.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ten czarno - żólty, jeżeli podłaczony jest do przekaźnika 78, zacisk 86, to ma iść do skrzynki z bezpiecznikami, do pinu G3 - masz to w pdf, który Tobie wysłałem. A ten z nibieskim - to jest biało-niebieski? czy zółto niebieski? Napisz skąd on idzie (gdzie jest podłączony drugi koniec).
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- swapy silników;