ABS montaż

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

ABS montaż

Post autor: abrams » ndz mar 01, 2009 22:55

Witam planuje montaż ABS-u do mojego golfa silnik "JR" ;]
ztąd moje pytania

1. wychodziły golfy GTD 1989 "JR" z seryjnym ABSem ??
2. ma ktoś schemat podłączenia tego ??
3. co mi potrzeba prócz wiązki kompa ABSu i pompy ( zwrotnice od G60 mam z miejscami na czujniki, a co z tyłem ?? mam tarcze ale gdzie montowane są czujniki ?? - i czy czeka mnie zmiana tarcz tył ??
4. gdzie znajduje się takowy komp w samochodzie ??
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 22:57 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.

Spawanie plastików PP/ABS/PP-EPDM
Spawanie metodą TIG ALU itp....
Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:09

abrams pisze:2. ma ktoś schemat podłączenia tego ??
jeśli masz kompletna wiązkę, to nie będzie kłopotu i powinieneś wpiąć się tylko w skrzynkę z bezpiecznikami, i dołożyć gdzieś kontrolkę od absu na dechę.
abrams pisze:3. co mi potrzeba prócz wiązki kompa ABSu i pompy ( zwrotnice od G60 mam z miejscami na czujniki, a co z tyłem ?? mam tarcze ale gdzie montowane są czujniki ?? - i czy czeka mnie zmiana tarcz tył ??
zmiana tarcz na pewno nie bo są takie samo przy wersji z jak i bez absu, jednak potrzebna Ci będzie koronka do założenia na piastę i czop z miejscem na czujnik abs.
zerknij na te fotki, powinno to tak wyglądać:

Obrazek Obrazek Obrazek

PAMIĘTAJ ŻE Z JAK BĘDZIESZ ZAKŁADAŁ ABS MUSISZ ZROBIĆ TO STARANNIE, ABY UKŁAD BYŁ SPRAWNY - OD TEGO ZALEŻY TWOJE BEZPIECZEŃSTWO!!

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
wachelo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wachelo » ndz mar 01, 2009 23:11

Zmiana tarcz z tyłu Cię nie czeka. Ten zębaty wieniec jest osobno, ale jest przykryty tarczą. A komp od ABS,u chyba powinien być pod kanapą, w bagażniku tylko raz widziałem, ale to chyba samoróba była. Może też Cię czekać wymiana przewodów hamulcowych, bo to do pompy od absu będą pewnie inaczej wyprofilowane. Dodatkowo przekaźniki pompy i główny.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:12

abrams pisze:4. gdzie znajduje się takowy komp w samochodzie ??
w g2 były montowane z tyłu na tylnym pasie mniej więcej pod ryglem zamka, ja tak miałem w swoim GTI, natomiast w passatach (B3 i B4) pod tylną kanapą...

[ Dodano: 01-03-09, 22:13 ]
wachelo pisze:w bagażniku tylko raz widziałem, ale to chyba samoróba była
100% oryginał... :bajer:

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » ndz mar 01, 2009 23:13

Po co ci schemat. Jak masz elektrykę ABSu pasującą do twojej skrzynki to tylko wpinasz zasilanie wiązki, jedną kostkę do skrzynki, zapinasz przekaźnik nad skrzynkę i ciągniesz instalację. Z tyłu w Podstawach osiek są miejsca pod czujniki. Komp w MK2 jest w tylnym pasie zamontowany. Abyś miał wszystko to potrzeba ci zwrotnic z tarczami ABSu i miejscami na czujniki, koronek na tylne tarcze, osiek z miejscami na czujniki tylnych kół, instalacji z kompem i pompy ABSu.

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » ndz mar 01, 2009 23:35

TAZ pisze:Po co ci schemat. Jak masz elektrykę ABSu pasującą do twojej skrzynki to tylko wpinasz zasilanie wiązki,
profilaktycznie się pytam bo nie dotarło do mnie jeszcze nic... a być może się okazać ze instalacja jest cięta... a chciałbym wiedzieć gdzie dokładnie się podpiąć pod skrzynke...

-=ren=-, masz może fote czopa od drugiej strony ?? tam jak czujnik wystaje na wieniec ?? bardzo bym prosił :)

dziękuje za odzew

chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam :P
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:38 przez abrams, łącznie zmieniany 1 raz.

Naprawa i montaż dogrzewaczy/pełnych ogrzewań postojowych (webasto,ebersprecher)

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:41

proszę cie bardzo, ale odrobinę nieostre...

Obrazek Obrazek

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » ndz mar 01, 2009 23:42

do sprzedania ?? :P bo być może będę potrzebował :)

ponawiam pytanie

"chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam :P"
Ostatnio zmieniony ndz mar 01, 2009 23:44 przez abrams, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:44

abrams pisze:chciałem też zapytać jak odpowietrzać takie ustrojstwo ?? gdzieś wyczytałem ze koła muszą być w powietrzu wtedy włączyć zapłon...i dalej nie pamiętam :P
nie musisz podnosić auta, kolejność taka sama jak zawsze, zaczynasz od najdalszego koła od pompy, kończysz na tym co najbliżej pompy. Zaleta jest taka że pompa absu cały czas tłoczy płyn pod małym ciśnieniem; i wystarczy do odpowietrzania że przekręcisz zapłon i będziesz popuszczał kalamitkę przy kole... można robić to w jedną osobę na upartego...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » ndz mar 01, 2009 23:46

-=ren=- pisze:Zaleta jest taka że pompa absu cały czas tłoczy płyn pod małym ciśnieniem
czy to nie będzie powodować ściskania klocków i samoistnego hamowania samochodu ??
wydawać się może to pytanie głupie ale... logicznie patrząc na to ...

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » ndz mar 01, 2009 23:47

do sprzedania ?? :P bo być może będę potrzebował :)
niestety założone w moim g2... całe g2 już niebawem do sprzedania jeśli cię interesuje...

kup czopy w sklepie, jakieś Toprany kupisz za niewiele ponad 50 zł nowe... może inaczej, rozejrzyj się bo do passata b3 do bębnów tak kosztowały, też z absem...

[ Dodano: 01-03-09, 22:50 ]
napisałem że pod małym ciśnieniem prawda :chytry: ... heh szczerze to raz tak odpowietrzałem tylne hamulce i tak to działało...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn mar 02, 2009 12:41

abrams, mam trochę materiałów na temat ABS w mkII (schematy, diagnostyka) - podaj mi adres na priv, to wyślę.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
abrams
VR6 Driver
VR6 Driver
Kontakt:

Post autor: abrams » śr mar 04, 2009 00:16

Panowie pytanko wiązka ABSu gdzie te kabelki maja iść??

ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr mar 04, 2009 00:29

Ten czarno - żólty, jeżeli podłaczony jest do przekaźnika 78, zacisk 86, to ma iść do skrzynki z bezpiecznikami, do pinu G3 - masz to w pdf, który Tobie wysłałem. A ten z nibieskim - to jest biało-niebieski? czy zółto niebieski? Napisz skąd on idzie (gdzie jest podłączony drugi koniec).

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”