[TDI] Pedał gazu nie działa

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Qto, Adamm, miś fazi, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Pedał gazu nie działa

Postprzez jkayser » Pn lut 23, 2009 16:18

Wsiadam, odpalam, brak reakcji na gaz.
WYDRUK z VAG:

18047 - Czujnik 1/2 polozenia pedalu gazu -G79+G185 -zly sygnal
35-10 - - - Sporadyczny!
19463 - Czujnik polozenia walka rozrzadu -G40
35-00 - -
19561 - Zawor przelaczajacy przepustnicy -N239 -prze/zwar. do Masy
35-10 - - - Sporadyczny!
17957 - Elektrozaw. ogranicz. cisnienia -N75 -przer/zwar./masy
35-00 - -
17849 - Zawor recylk. spalin -N18 -przerw/zwarc. doşMasy
35-00 - -
GOTOWE : N/A

Co teraz?, Jak to sprawdzić/naprawić?
Jakieś pomysły?
MK4 Variant TDI PD 115 PS [AJM]
Obrazek
Poznań, Diagnoza VAG - pw
Obrazek
jkayser
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 07, 2007 11:45
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s
Pomógł: 8

Postprzez damcio151 » Pn lut 23, 2009 16:20

wszystkie bezpieczniki OK ?
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1463
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez jkayser » Pn lut 23, 2009 16:27

te w środku auta OK... :(
MK4 Variant TDI PD 115 PS [AJM]
Obrazek
Poznań, Diagnoza VAG - pw
Obrazek
jkayser
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 07, 2007 11:45
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s
Pomógł: 8

Postprzez damcio151 » Pn lut 23, 2009 16:40

wejdź w 010 i sprawdź jaka jest wartość w 4 polu
pewnie przy tej pogodzie (wilgotno) coś porobiło się z elektryką ... zobacz na wtyczke od potencjometru , od ECU i na podszybiu
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1463
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez jkayser » Pn lut 23, 2009 16:43

gdzie na podszybiu? i gdzie ECU... :(
Potencjometr znajdę.

010 w silnik tak?
Ostatnio edytowano Pn lut 23, 2009 16:47 przez jkayser, łącznie edytowano 1 raz
MK4 Variant TDI PD 115 PS [AJM]
Obrazek
Poznań, Diagnoza VAG - pw
Obrazek
jkayser
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 07, 2007 11:45
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s
Pomógł: 8

Postprzez damcio151 » Pn lut 23, 2009 16:49

ECU - sterownik silnika
podszybie ... otwórz maskę i to pod szybą to podszybie :D

[ Dodano: Pon Lut 23, 2009 15:49 ]
jkayser napisał(a):010 w silnik tak?

tak
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1463
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez jkayser » Pn lut 23, 2009 21:50

Spojrzałem właśnie w tę grupę 10 w silniku. Pole 4 pokazuje Load 0%.
Ale jak naciskam pedał gazu to wartość rośnie... Jak pedał jest w podłodze to pokazuje 100%.
Błąd 18047 cały czas jest i nie daje się wykasować - mruga kontrolka świec...
1 BLEDY !!
18047 - Czujnik 1/2 polozenia pedalu gazu -G79+G185 -zly sygnal
35-10 - - - Sporadyczny!

P.S. auto stoi zablokowane na 1200 obr./min

[ Dodano: 20 Lip 2010 09:47 ]
Hej,
Odpisuję żeby zostało dla szukających:

- odłączyłem wtyczki od ECU na podszybiu (po otwarciu maski da się zdjąć podszybie)
- przeczyściłem,
- popsikałem KONTAKTEM i zaczęło działać.

Od tej pory nic się nie działo - juz o tym zapomniałem.
MK4 Variant TDI PD 115 PS [AJM]
Obrazek
Poznań, Diagnoza VAG - pw
Obrazek
jkayser
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 07, 2007 11:45
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s
Pomógł: 8

Pedał gazu nie działa

Postprzez tom17 » Śr sie 04, 2010 11:33

mam podobny problem jak kolega jkayser. niestety u mnie rozwiązanie kolegi nie zadziałało (kontrolka świec żarowych, obroty wchodzące na 1200, brak reakcji na pedał przyśpieszenia).

błędy jakie odczytałem to 18039 (za wysoki sygnał czujnika G79) i 18040 (G79 doprowadzenie napięcie zasilania). dzieje się tak z reguły jak odpalam nagrzany silnik.

miał ktoś podobny problem?
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]
tom17
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt kwi 22, 2008 20:22
Lokalizacja: łódzkie
Online: 1d 14h 5m
Pomógł: 98

Pedał gazu nie działa

Postprzez tom17 » Pt sie 13, 2010 21:31

zauważyłem jeszcze jeden objaw. jeżeli pedał gazu przestaje działać odpinam przepływomierz i wtedy gaz zaczyna działać. czy przepływomierz w takim wypadku jest powiązany w jakiś sposób z pedałem gazu?
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]
tom17
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt kwi 22, 2008 20:22
Lokalizacja: łódzkie
Online: 1d 14h 5m
Pomógł: 98

Pedał gazu nie działa

Postprzez tom17 » Śr sie 18, 2010 23:33

wymieniłem przepływomierz i wszystko wróciło do normy
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]
tom17
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt kwi 22, 2008 20:22
Lokalizacja: łódzkie
Online: 1d 14h 5m
Pomógł: 98




Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,