[MK4 Audio] jak to mam rozebrać, co wsadzić i jak podłączyć

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: powalla, Qto, Kubus20, Moderatorzy, VIP

[MK4 Audio] jak to mam rozebrać, co wsadzić i jak podłączyć

Postprzez krzkud » Śr lut 11, 2009 01:43

witam,
niedawno kupiłem tego bolida ale muza nie gra tak jak powinna. w samochodzie oryginalnie siedzi radio VW Beta i zmieniarka na 6 płyt. oba te elementy wywalam (obecnie czekam na kluczyki, kupiłem na ebay'u) i wsadzam swoje radio z Primery - Sony CDX-GT414U. więcej nie udało mi się wyrwać lub też była zniszczona w wyniku wypadku.
możliwe, że zostawię zmieniarkę bo radio pozwala na obsługę ale nie o tym mowa.

do czego zmierzam. w samochodzie są 4 woofery i 4 tweetery. przynajmniej tyle jest osłon ale w chwili obecnej gra tylko połowa. woofery mieszczą się po jednym w każdych drzwiach a tweetery - w środkowych słupkach i w trójkątach przy lusterkach. gra tylko przód. nie wiem czy z tyłu nie ma nic włożonego, czy nie jest podpięte do radia... po analizie instrukcji znalazłem tylko możliwość zmiany balansu Lewo-Prawo natomiast nie ma Przód-Tył. a może się mylę?

tapicerka... jak mam się do tego zabrać? na dole drzwi są torksy ale pomimo odkręcenia ich tapicerka dalej sztywno siedziała. jakieś dodatkowe śrubki w rączkach drzwi? rozpołowić plastiki tak po prostu czy jest jakiś myk jeśli chodzi o rozbieranie tapicerki? a jak się dostać do tweeterów? - tych w słupkach i tych koło lusterek

głośniki... i tak muszę to wszystko otworzyć chociażby po to żeby zobaczyć czy mam tam głośniki czy nie. ale z ciekawości, jakie rozmiary głośników (gabaryty) są w tych samochodach?

wygłuszenie... bez problemu. nie potrzebny komentarz.

podłączenie... jeśli już wszystko skompletuję: 4 woofery i 4 tweetery, to jak to wszystko mam podłączyć skoro moje radio ma tylko cztery wyjścia? tweetery połączyć z wooferami szeregowo czy równolegle? a może do każdej pary powinienem dodać jeszcze jakiś filtr czy coś innego? wtedy podłączenie byłoby w miarę proste - po jednej parze woofer-tweeter na jeden kanał radia.

nie chcę wkładać subwoofera. nie potrzebuję też podbijać basów w tylnich drzwiach. z tyłu też siedzą ludzie i chcieliby posłuchać muzyki.
z góry dziękuję za pomoc i komentarze

[ Dodano: 11 Lut 2009 01:03 ]
a może ktoś ma opis lub instrukcję serwisową jak rozebrać tapicerkę
Ostatnio edytowano Pt lut 13, 2009 19:16 przez krzkud, łącznie edytowano 2 razy
krzkud
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 00:13
Lokalizacja: Limerick
Online: 0s

Postprzez Kubus20 » Śr lut 11, 2009 10:56

poczytaj:
http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=193202

Co do rozbierania: W rączce drzwi jak dobrze pamiętam są śruby i trzeba wyjąć plastik ze sterowaniem szyb, tam też może coś być(tyle razy to rozbierałem i nadal nie pamietam). Potem tapicerka będzie trzymała się już tylko na spinkach i trzeba ją po kolei podważać aż spinki odpuszczą. Jak zdejmiesz tapicerkę, to zobaczysz jak jest mocowany trójkąt.
Kubus20
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 12, 2005 14:10
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Online: 16d 17h 40m
Pomógł: 429
Auto: MK2 GTI Edition One
Silnik: PB ABF

Re: [MK4 Audio] jak to mam rozabrać, co wsadzić i jak podłąc

Postprzez tomlie » Śr lut 11, 2009 11:16

Może ta fotorelacja będzie pomocna.
tomlie
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt cze 05, 2007 14:49
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 12

Re: [MK4 Audio] jak to mam rozabrać, co wsadzić i jak podłąc

Postprzez sprinter33 » Pt lut 13, 2009 12:04

tomlie napisał(a):Może ta fotorelacja będzie pomocna.


a ja ma pytanko z czego zrobić taki pierścień gumowy ???
Obrazek
sprinter33
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt gru 11, 2007 23:15
Lokalizacja: truskawkolandia
Online: 1d 4h 36m

Re: [MK4 Audio] jak to mam rozabrać, co wsadzić i jak podłąc

Postprzez hayperekpo » Pt lut 13, 2009 12:37

sprinter33 napisał(a):a ja ma pytanko z czego zrobić taki pierścień gumowy ???

ori głośniki golfie mk4 mają takie coś nakładane. Jego zadaniem jest "uszczelnienie" przestrzeni pomiędzy głośnikiem a tapicerką. Od biedy można to zastąpić dociętym na wymiar kawałkiem grubej pianki izolacyjnej (10-12mm), którą oklejamy dookoła dystans tak, aby górną krawędzią stykała się z tapicerką.
Obrazek
Zanim zapytasz na PW, skorzystaj z forumowej szukajki, FAQ i wujaszka Google
hayperekpo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So kwi 07, 2007 13:41
Lokalizacja: Kraków/GOP
Online: 133d 22h 46m
Pomógł: 69
Auto: mk IV
Silnik: AKQ+

Postprzez krzkud » Pt lut 13, 2009 19:23

edytowałem nazwę tematu bo literówka się wdała...

sprinter33, skoro masz to rozebrane... jakie są wymiary głośników? chodzi mi o zewnętrzną średnicę i o głębokość głośnika. wiedziałbym już wcześniej za czym mam się rozglądać. i czy w tylnich drzwiach są takie same głośniki jak w przednich?
krzkud
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 00:13
Lokalizacja: Limerick
Online: 0s

Postprzez Kubus20 » So lut 14, 2009 01:11

W tylnych jak i przednich drzwiach są głośniki 165mm i dystans pod taki głośnik należy zrobić. Głębokość montażowa zależeć będzie do grubości dystansu, a wchodzi tam naprawdę gruby dystans, więc nie ma się co tym przejmować, bo prawie każda 16-tka wejdzie.
Kubus20
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 12, 2005 14:10
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki
Online: 16d 17h 40m
Pomógł: 429
Auto: MK2 GTI Edition One
Silnik: PB ABF

Postprzez arti.sa » So lut 14, 2009 14:08

sprinter33 napisał(a):a ja ma pytanko z czego zrobić taki pierścień gumowy ???
watoliną go dookoła ;)
arti.sa
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 28, 2007 11:01
Lokalizacja: wschód
Online: 0s
Pomógł: 86

Postprzez krzkud » So lut 21, 2009 15:59

krzkud napisał(a):gra tylko przód. nie wiem czy z tyłu nie ma nic włożonego, czy nie jest podpięte do radia...

no to się dowiedziałem. nic z tyłu nie mam. nawet dystansów :-(
Obrazek
z przodu:
Obrazek Obrazek Obrazek

nie wyrywałem tapicerki całkowicie bo mi cos trzymało przy szybie.
odnośnie głośnika - głośnik wydaje się stanowić jedną całość razem z dystansem, który jest przymocowany za pomocą nitów.

co z tą takicerką? jak ją całkowicie ściągnąć? czy ta jasna część oddziela się od czarnej czy wszystko razem ma iść?
Obrazek

i co dalej z głośnikami? do tyłu pewnie będę potrzebował jakieś dystanse i pewnie te co są z przodu to nie będą pasowały do nowych głośników...
jeśli chodzi o radio to też tylko dwie pary przewodów dochodzą w kostce tak więc dodatkowo kable do tyłu też będę musiał pociągnąć. nie szukałem tweeterów.
Obrazek Obrazek
z tyłu pewnie nie ma skoro nie ma głośników. z przodu... nie poradziłem sobie do końca z tapicerką więc nie wiem czy tweetery są. a jeśli by były to gdzie jest zwrotnica? czy też są połączone szeregowo/równolegle z głośnikami?
krzkud
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 00:13
Lokalizacja: Limerick
Online: 0s

Postprzez KonradzikIV » So lut 21, 2009 17:13

krzkud,
nie wyrywałem tapicerki całkowicie bo mi cos trzymało przy szybie.


trzeba szarpnąc energicznie i pojdzie

co z tą takicerką? jak ją całkowicie ściągnąć? czy ta jasna część oddziela się od czarnej czy wszystko razem ma iść?


wszystko razem

krzkud napisał(a):i co dalej z głośnikami? do tyłu pewnie będę potrzebował jakieś dystanse i pewnie te co są z przodu to nie będą pasowały do nowych głośników...


nie bedą, zauważ ze te co masz są na nity które musisz rozwiercic. w kazdym sklepie CA kupisz takie dystanse

krzkud napisał(a):z tyłu pewnie nie ma skoro nie ma głośników.


skoro nie ma niskotonowego to gwizdka tez nie bedzie.

wogóle czemu chcesz wkładac do tyły głosniki ?? tak sie nie robi nie gra to dobrze..
Obrazek
KonradzikIV
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 17, 2007 15:13
Lokalizacja: Kraków
Online: 80d 7h 44m
Pomógł: 49
Auto: GOLF IV R 32
Silnik: BFH

Postprzez krzkud » So lut 21, 2009 17:24

KonradzikIV napisał(a):wogóle czemu chcesz wkładac do tyły głosniki ?? tak sie nie robi nie gra to dobrze..

w drzwiach są kratki więc jest opcja. radio (-> pierwszy post) też mi obsługuje 4 wyjścia a nie chcę rozwiercać tylniej półki więc wkładam w tylne drzwi.

co to jest między wzmacniaczem a głośnikami? zwrotnica? schemat
chodzi mi o rozdzielenie sygnału na głośnik i gwizdek. sygnały będę miał bezpośrednio z radia, nie zakładam dodatkowego wzmacniacza.
krzkud
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 00:13
Lokalizacja: Limerick
Online: 0s

Postprzez KonradzikIV » So lut 21, 2009 18:43

krzkud napisał(a):co to jest między wzmacniaczem a głośnikami? zwrotnica?


tak zwrotnica.

wiem ze jest miejsca na głosniki ale kazdy ci powie ze sie tak nie robi, nie gra to dobrze jest duzo tematów na forum o tym. zestaw na przód + sub w bagazniku i jest gitara
Obrazek
KonradzikIV
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 17, 2007 15:13
Lokalizacja: Kraków
Online: 80d 7h 44m
Pomógł: 49
Auto: GOLF IV R 32
Silnik: BFH

Postprzez krzkud » So lut 21, 2009 19:21

raczej nie chcę nic wozić w bagażniku. wiem, ciężki przypadek ze mnie.
w jednym sklepie doradzili mi zestaw FLI
do przodu: comp1 + comp6 komplet + zwrotnice w zestawie
do tyłu: integrator6

zamówiłem też dystanse na ebay'u

[ Dodano: 22 Lut 2009 17:48 ]
jeszcze za bardzo się nie zabrałem do konkretnej roboty a już pojawiły się pierwsze problemy.
→ wsadziłem radio Sony CDX-GT414U. po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i po ponownym włożeniu radio gubi ustawienia. tak jakby następowało całkowite odłączenie od zasilania. podejrzewam, że jest to kwestia odpowiedniego zmostkowania we wtyczce jednak nie mam schematu i opisu pinów w kostce. jest to też o tyle dla mnie dziwne gdyż oryginalne radio z VW grało nawet przy wyciągniętym kluczyku. radio też jest sprawne gdyż jak miałem je wsadzone w Primerze to nie gubiło ustawień po wyciąganiu kluczyka.
→ moje radio obsługuje zmieniarkę płyt CD a taką tez posiadam. zmieniarka jest oryginalna VW a wg. naklejki została wyprodukowana przez lub na licencji Sony.
Obrazek
mam jednak problem z podłączeniem. są różne kostki, czego oczywiście można było się spodziewać, a nie mam opisu pinów.
kostka zmieniarki:
Obrazek
tylni panel radia (do góry nogami, wejście na zmieniarkę znajduje się z lewej strony zdjęcia):
Obrazek
do mojego radia znalazłem jedynie schemat blokowy jednak tam też nie ma opisu pinów.

czy ktoś spotkał się gdzieś z rozpiską pinów w kostkach dla oryginalnego VW radia i zmieniarki CD?

[ Dodano: 22 Lut 2009 20:13 ]
znalazłem rozpiskę pinów jeśli chodzi o podłączenie zmieniarki.

http://studio24.prv.pl/ napisał(a):Uni-Link
czyli złącze w nowszych modelach (po 1994 roku)
Obrazek
Styk Sygnał Kolor przewodu
1 NC brązowy cienki
2 RST fioletowy cienki
3 SIRCS pomarańczowy cienki
4 CLK żółty cienki
5 DATA zielony cienki
6 BUS ON niebieski cienki
7 +B (+12V) czerwony gruby
8 GND czarny gruby
E GND ekran całego kabla
Na rysunku widok złącza od strony łączenia (złącze w radiu i zmieniaczu). Kolory na podstawie oryginalnego kabla, sygnały i numeracja na bazie opisu z instrukcji serwisowej. Sygnały audio łączone są klasycznym przewodem cinch-cinch.

na tej stronie znalazłem też opisy wtyczek w zmieniarkach samochodów z grupy VAG
AUDI
model: Delta CC (Blaupunkt); zmieniacz (Alpine z logo Audi - 4D0 35 111 APE AUZ8ZA)
Obrazek
Informację jaki to model radia dostałem mailem (dzięki). Zmieniacz ten nie jest stadardowym zmieniaczem Alpine, pracuje w innym znanym standardzie. Radio to Delta CC z szerokim przodem ale gałki pod wyświetlaczem z lewej stony. Dostałem też opis sygnałów (numeracja według wtyku DIN-8):
styk sygnał
1 SDA
2 S.G.
3 SCL
4 R-CH
5 L-CH
6 BAT
7 B.G
8 GND

AUDI
radio: Concert, Chorus II (MJ2001) Symphony, Navi MFD oraz VW: Beta 5, Gamma 5, Gamma Betle; SEAT Scala, SKODA MS501
zmieniacz: Panasonic z logo Audi lub VW
Podłączenie radia ze zmieniaczem:
Obrazek
W zmieniaczu kabel zakończony gniazdem 13pin
Obrazek
styk kolor przewodu
1 czerwony w ekranie
2 ekran dla 1
3 biały w ekranie
4 ekran dla 3
5 zielony
6 niebieski
7 szary
8 -
9 czarny
10 żółty
11 pomarańczowy
12 -
13 brązowy
ekran ekran całego kabla
Patrz także w materiałach przysłanych oraz niżej: SEAT i VW.

SEAT
model radia: Aura (Grundig) z Leon, Toledo
model zmieniacza: CX-CV1820LH Matsushita
Obrazek
Opis złącz zmieniacza (na rysunku widok od strony łączenia złącza na kablach, męskie)
styk sygnał kolor przewodu w kablu kolor przewodu w zmieniaczu styk w ISO
1 cd data in niebieski pomarańczowy 13 (C)
2 cd clock zielony czarny 15 (C)
3 masa zasilania (GND) brązowy gruby fioletowy (ekran) 8 (A)
4 cd data out żółty brązowy 14 (C)
5 - - - -
6 +12V BATT (na stałe) czerwono-zielony gruby żółty gruby 7 (A)
7 audio R fioletowy ekranowany czerwony 20 (C)
8 +12V remote (sterowanie) czerwony szary 17 (C)
9 audio GND ekran dla 7 i 10 czarny gruby 18 (C)
10 audio L biały ekranowany biały 19 (C)
11 - - niebieski -
12 - - - -
Na podstawie materiałów przysłanych. Literki w nawiasach przy numerach styków w ISO informują, do której kostki dany sygnał jest podłączony. Podobne z łącze w zmieniaczu było spotykane przy niektórych modelach VW. Kabel powinien być taki sam.

VW
model radia: VW Gamma 4
model zmieniacza: fabryczny
Obrazek
Opis złącz zmieniacza (na rysunku widok od strony łączenia złącza na kablach, męskie)
styk sygnał kolor przewodu w kablu kolor przewodu w zmieniaczu styk w ISO
1 cd data in żółty pomarańczowy 1 (C)
2 cd clock zielony czarny 2 (C)
3 masa zasilania (GND) brązowy gruby zielony (ekran) 3 (C)
4 cd data out niebieski brązowy 4 (C)
5 - - - -
6 +12V BATT (na stałe) pomarańczowy żółty gruby 7 (A)
7 audio R biały ekranowany czerwony 7 (C)
8 +12V remote (sterowanie) czerwony szary 6 (C)
9 audio GND ekran dla 7 i 10 czarny gruby 3 (C)
10 audio L fioletowy ekranowany biały 10 (C)
11 - - niebieski -
12 - - - -
Opis na podstawie przysłanego zdjęcia. Niestety było niezbyt fortunnie zrobione (widok tylko z jednej strony) i nie wszystko było dobrze widać. Po złożeniu do kupy opisu z amerykańskiego modelu Premium Sound, zdjęcia oryginalnego kabelka oraz opisu kabla do Seata (też jest na tej stronie) powstał ten rysunek. Warto wspomnieć, że Gamma 4 była produkowana przez kilka firm: Blaupunkta, Panasonica, Philipsa oraz prawdopodobnie Clariona (tego nie mogę do końca zweryfikować). Czy opis pasuje do każdego modelu tego nie gwarantuje (znając koncern VW to powinien). Styki 8 i 9 złącza w kostce ISO C to prawdopodobnie wyjścia liniowe. Jest przelotka produkowana przez Dietz umożliwiająca podłączenie standardowego zmieniacza Panasonic. Można ją sobie zrobić korzystając z informacji zamieszczonych na tej stronie (Audi, Seat, VW).

VW
model radia: VW: Beta 5/Gamma 5/Beetle Gamma/MFD, Audi: Symphony/Concert(Blaupunkt)/Chorus II(MJ2001); Skoda MS501; Seat Scala
model zmieniacza: CX-DP601 Panasonic (czyli też i podobne: CX-DP9060/9061)
Obrazek
UWAGA. RADIA PANASONIC MAJĄ LOGIKĘ 5V NA ZŁĄCZU ACC A RADIA KONCERNU VW WYSTAWIAJĄ 12V. KTOŚ KTO MI TEN OPIS PODESŁAŁ NIE WZIĄŁ TEGO POD UWAGĘ - TAKIE PODŁĄCZENIE MOŻE ZNISZCZYĆ ZMIENIACZ!!!
Widok złącza w zmieniaczu od strony łączenia (żeńskie 13 pin). Opis dostałem pocztą, sam go nie sprawdzałem więc nie gwarantuję za poprawne działanie. Na materiałach, które dostałem był jeszcze zwarty styk 7 i 8 w złączu zmieniacza ale uwzględniając, że na styku 8 jest masa (ekran przewodu) a na styk 7 podaje się +12V to raczej nie będą one zwarte. Teoretycznie patrząc na opis złącza radia VW i opis z łącza zmieniacza Panasonic powinno to ładnie chodzić ale nie miałem okazji sprawdzić. Idąc dalej to powinno chodzić z radiem Audi Concert oraz Seat Aura, bo tam jest tego samego typu złącze (a zmieniacz Audi chodzi z nawigacją VW MFD).

VW
model radia: VW Gamma IV Panasonic CQ-LV1320L (1H0 035 186)
model zmieniacza: Panasonic CX-CV1320L (1H0 035 111)
Obrazek
Opis sprawdziłem (naprawiałem taki kabel i radio do niego). Działało bez większych problemów. Z tego co jeszcze wiem, to ten sam zmieniacz może działać z radiem Gamma IV produkowanym przez Philipsa.


teraz analiza i podłaczenie. jeszcze muszę znaleźć jak podpiąć zasilanie do radia oby trzymało pamięć.

[ Dodano: 25 Lut 2009 01:09 ]
krzkud napisał(a):jeszcze muszę znaleźć jak podpiąć zasilanie do radia oby trzymało pamięć
zamieniłem żółty z czerwonym. wszystko jest cacy :cool:

KonradzikIV napisał(a):wogóle czemu chcesz wkładac do tyły głosniki ?? tak sie nie robi nie gra to dobrze..
KonradzikIV napisał(a):wiem ze jest miejsca na głosniki ale kazdy ci powie ze sie tak nie robi, nie gra to dobrze jest duzo tematów na forum o tym. zestaw na przód + sub w bagazniku i jest gitara
tak więc oddałem głośniki do sklepu. te co niby miałem montować do tyłu. jak przymocować sub'a w bagażniku aby się nie przesuwał? są jakieś rozwiązania?
Ostatnio edytowano N lut 22, 2009 21:27 przez krzkud, łącznie edytowano 1 raz
krzkud
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lut 09, 2009 00:13
Lokalizacja: Limerick
Online: 0s




Powrót do Car Audio

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,