Brak ogrzewania w AUDI A4 1,8 '95

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Brak ogrzewania w AUDI A4 1,8 '95

Postprzez łyssy » N sty 11, 2009 13:37

Witam - jak w temacie - niema ogrzewania z nawiewów, w środku samochodu zimno jak na zewnątrz, powiedzcie co sprawdzić, co może być przyczyną, możliwości mam dość ograniczone jest to samochód mojej koleżanki, przebywamy właśnie na terenie holandii, a niestety zima tego kraju w tym roku nie ominęła i mrozik trzyma, pomocy - z góry dzieki
łyssy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 04, 2006 22:57
Lokalizacja: limanowa
Online: 0s
Pomógł: 36

Postprzez Prono89 » N sty 11, 2009 13:58

termostat, ew. pompa wody.
Prono89
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz wrz 25, 2008 22:07
Lokalizacja: Tychy
Online: 0s
Pomógł: 6

Postprzez TheBiSHoP » N sty 11, 2009 14:03

termostat (aczkolwiek w tym przypadku po rozgrzaniu silnika do 90 stopni ogrzewanie powinno działać chociaż trochę)

nagrzewnica (możebyć zakamieniona w środku i nie oddawać ciepła)

pompa wody jakby padła to silnik by sie gotował więc odpada
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181010][b]MK2 VR6[/b][/url]
[img]http://images38.fotosik.pl/163/415dc8f174ef6976m.jpg[/img]
TheBiSHoP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 16, 2004 20:35
Lokalizacja: Rumia
Online: 12d 22h 12m
Pomógł: 112
Auto: MK2
Silnik: 24V

Postprzez Szosownik » N sty 11, 2009 14:05

Prono89 napisał(a):termostat, ew. pompa wody.


przy termostacie autko trochę grzeje a nie wcale
a jeśli chodzi o pompę to silnik by się grzał jeśli byłaby nie wydajna
Szosownik
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): So lis 25, 2006 22:39
Lokalizacja: Kadzidło
Online: 3d 15h 7m
Pomógł: 164
Auto: VW Polo III 2002
Silnik: TDI

Postprzez łyssy » N sty 11, 2009 14:24

jak sprawdzić ten termostat?
łyssy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 04, 2006 22:57
Lokalizacja: limanowa
Online: 0s
Pomógł: 36

Postprzez TheBiSHoP » N sty 11, 2009 14:38

Trzeba sprawdzić stopnie nagrzania chłodnicy (węży do nich idących) przy rozgrzewaniu silnika. Jeśli grzeją się wszystkie naraz odrazu to termostat jest walnięty. Jeśli pierw grzeje się silnika a dopiero później węźe od chłodnicy to teoretycznie jest ok
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181010][b]MK2 VR6[/b][/url]
[img]http://images38.fotosik.pl/163/415dc8f174ef6976m.jpg[/img]
TheBiSHoP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 16, 2004 20:35
Lokalizacja: Rumia
Online: 12d 22h 12m
Pomógł: 112
Auto: MK2
Silnik: 24V

Postprzez łyssy » N sty 11, 2009 14:41

ok, a jak naprawić/wymienic termostat?
łyssy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 04, 2006 22:57
Lokalizacja: limanowa
Online: 0s
Pomógł: 36

Postprzez Szosownik » N sty 11, 2009 14:43

łyssy napisał(a):jak sprawdzić ten termostat?


jeśli jest padnięty termostat i cały czas otwarty to podczas jazdy nie trzymałby temperatury co widoczne by było na wskaźniku,pokazywałby około 60 stopni
Ostatnio edytowano N sty 11, 2009 14:58 przez Szosownik, łącznie edytowano 1 raz
Szosownik
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): So lis 25, 2006 22:39
Lokalizacja: Kadzidło
Online: 3d 15h 7m
Pomógł: 164
Auto: VW Polo III 2002
Silnik: TDI

Postprzez TheBiSHoP » N sty 11, 2009 16:50

generalnie to najlepiej jak byś poszukał opisu wymiany na jakimś audikowskim forum Nie mam pojęcia jakie są dojścia do termostatu w 1.8 i do tego jeszcze przy wzdłużnym położeniu silnika
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=181010][b]MK2 VR6[/b][/url]
[img]http://images38.fotosik.pl/163/415dc8f174ef6976m.jpg[/img]
TheBiSHoP
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 16, 2004 20:35
Lokalizacja: Rumia
Online: 12d 22h 12m
Pomógł: 112
Auto: MK2
Silnik: 24V

Postprzez memekk222 » N sty 11, 2009 17:20

ostatnio w piatek robilem paska b5 i dopejscie bylo takie jak w mk2 czyli tylko 2srubki na wieszchu. klina i wspoma z boku audi teoretycznie jest taka sama.a przed swietami tez robilem brak ogrzewqnia i okazalo sie ze nagrzewnica byla tak zabita ze w w pasku bylo masakrycznie zimno. pomoglo wypulkanie nagrzewnicy octem 2 razy po 15 minyt .i w pasku zrobilo sie cioeplo. moze w ty audi poprostu jest zapowietrzony układ chlodzenia.i wystarczy dolac plyny .i przy nagrzewnicy odpowietzryc to znaczy lekko sciagnac przewud na nia idacy tak zeby woda sie pokazała. postaraj sie dowiedziec cos wiecej na temat tego grzania . np czy temp silnika jest w normie ok 90 czy jest plyn czy w czasie jazdy temp silnika rosnie a w jezdzie spada.moze ************ a ly tu sie rozpisdujemy :goof:
memekk222
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): N mar 02, 2008 16:51
Lokalizacja: częstochowa
Online: 2d 15h 25m
Pomógł: 24

Postprzez łyssy » N sty 11, 2009 18:17

memekk222 napisał(a):lekko sciagnac przewud

..to znaczy mam ścisnąć przewód czu go zdjąć-odłączyć od nagrzewnicy?
łyssy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 04, 2006 22:57
Lokalizacja: limanowa
Online: 0s
Pomógł: 36

Postprzez Szosownik » N sty 11, 2009 18:20

..to znaczy mam ścisnąć przewód czu go zdjąć-odłączyć od nagrzewnicy


nie wiem jak jest w A4 ale w B4 na prawym wężu od nagrzewnicy jest zaworek odpowietrzający
może w A4 jest tak samo,musisz zobaczyć
Ostatnio edytowano N sty 11, 2009 18:22 przez Szosownik, łącznie edytowano 1 raz
Szosownik
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
 
Dołączył(a): So lis 25, 2006 22:39
Lokalizacja: Kadzidło
Online: 3d 15h 7m
Pomógł: 164
Auto: VW Polo III 2002
Silnik: TDI

Postprzez memekk222 » N sty 11, 2009 18:30

nie na jednym przewodzie od nagrzewnicy sa dwie kreski namalowane na tym przewodzie sciskasz opaske i przesuwasz ja. pod opaska jest otworek .to taki maly odpowietrznik zamiast korka .zaczynasz sciagac przewud tak zeby otworek byl poza plastikowym kruccem nagrzewnicy. wtedy powinno sie pojawic powietrze lub woda jesli powietrze to dobrze bo jest szansa ze tylko zapowietrzone .potem skladasz i dolewasz plunu do zbiorniczka na maxxa.jesli nagrzewnica bedzie juz cieplaa to sprawdz czy w aucie robi sie cieplo. jesli nie to znaczy ze jest zabita,a w tedy tylko wymiana czaschlonna i kosztowna lub wypulkanie. zawsze warto zaryzykowac tylko nie wolno przesadzic zeby nie zaczeła cieknac.zdaj relacie z naprawy :grin:
memekk222
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): N mar 02, 2008 16:51
Lokalizacja: częstochowa
Online: 2d 15h 25m
Pomógł: 24

Postprzez łyssy » Pn sty 12, 2009 17:16

... wiec, znalazłem te dwa węże co wchodzą do nagrzewnicy, zsunąłem ten wężyk z dziurką trochę z króćca tak aby nie zasłaniał otworu, usłyszałem cikchuchutkie psyknięcie, potem pościskałem wąż od chłodnicy, trochę nawet płynu się wydostało przez otwór po paru ściśnięciach, zmontowałem całość z powrotem, niestety płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest 2 cm poniżej minimum i miałem już dolać ale koleżanka ma w zbiorniczku różowy płyn, a na dolewkę zakupiła niebieski - czy to można miaszać?-nic się nie stanie?
Mimo nie dolania płynu postanowiłem sprawdzić - zapaliłem motor i po około 5-7 minutach węże od nagrzewnicy zaczęły sie robić ciepłe (oba),ale niestety powietrze z nawiewów nadal zimne, poczekałem aż temperatura silnika wzrosła na 90, wtedy już płyn krążył nawet przez chłodnice,ale z nawiewów nadal zima... i co teraz?
łyssy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 04, 2006 22:57
Lokalizacja: limanowa
Online: 0s
Pomógł: 36

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Przemula i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,