Naprawa i regeneracja hamulca recznego tarczowego

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

pmc3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr gru 17, 2008 23:14
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Naprawa i regeneracja hamulca recznego tarczowego

Post autor: pmc3 » śr sty 07, 2009 11:55

Witam wszystkich Forumowiczów:)

Zakładam ten temat ponieważ chciałbym w jednym miejscu zebrać wszystkie informacje i porady związane z naprawą, wymianą i regenereracją hamulca ręcznego tarczowego w golfie MKII.

Mój problem jest następujący: Od pewnego czasu nie działa mi hamulec ręczny, linka stawia opór (tak jak dawniej) ale nie hamuje zupełnie. Jakiś czas temu działał mi ręczny ale tylko na lewe koło i to bardzo słabo po zimnej nocy nie odskoczył i zepsół się już do końca. Chciałbym to samemu naprawić, prosze o porady jak to można zrobić samemu, co wymienić, jak działa taki hamulec, jakie mogą być koszty wymiany regeneracji lub naprawy. Jak się za to zabrać?

Dziękuje wszystkim za pomoc i cierpliwość, pozdrowienia!!! :bigok:
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2009 08:33 przez pmc3, łącznie zmieniany 2 razy.



woj-tek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 257
Rejestracja: ndz gru 21, 2008 00:13
Lokalizacja: Wyszogród
Kontakt:

Post autor: woj-tek » śr sty 07, 2009 15:16

sprawa nie jest prosta mam to samo w mk3 gti co pół roku myję smaruje czyszczę itd ośkę która wchodzi do zacisku hamulcowego a służy ona tylko do ręcznego hamulca u mnie ona jest zkorodowana i dostaje sie tam bród piach woda zamarza . podczas tego zabiegu trzeba duzo cierpliwości ja robię to na aucie trzeba tak rozruszać dzwignię hamulca przy zacisku żeby wracała samoczynnie tzn cofa ją ta sprężyna na ośce . ostatnio wpadłem na pomysł żeby nasmarować to preparatem do smarowania łańcuchów motocyklowych i widzę że rota starcza na dłużej niz poprzednio . Sprawdz jescze linki hamulcowe . Jak nie chcesz się z tym męczyć to musisz kupić drugie zaciski przy używanych sprawdz dzwignię linki ręcznego hamulca czy się cofa automatycznie do końca .



Awatar użytkownika
Voder
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 512
Rejestracja: pt sty 21, 2005 20:07
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: Voder » śr sty 07, 2009 15:57



Pranie tapicerki samochodowej, wykładzin, dywanów, foteli.

Dojazd do klienta.

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Posty: 3387
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » śr sty 07, 2009 20:34

Ja bym założył zaciski od MK4. Problem z ręcznym by znikł :grin:



mate64
Forum Master
Forum Master
Posty: 1547
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 20:30
Lokalizacja: EU

Post autor: mate64 » śr sty 07, 2009 20:43

golfer_1984 pisze:Ja bym założył zaciski od MK4. Problem z ręcznym by znikł :grin:


A jesteś pewien że pasują? Bo ostatnio w sklepie porównywałem oba i jednak troszke się różnią. Niestety nie miałe suwmiarki żeby sprawdzić wymiary.


Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Awatar użytkownika
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Posty: 3387
Rejestracja: czw wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Kontakt:

Post autor: golfer_1984 » śr sty 07, 2009 21:49

mate64, pasują :) Ja mam takie założone w MK3



Awatar użytkownika
GMS
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 698
Rejestracja: pn sie 11, 2008 00:51
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: GMS » czw sty 08, 2009 00:54

zróbtak jak podpowia kolega golfer_1984 raz zainwestujesz i po sprawie ja przearabialem ręczny w starym pasku i zrobilem to samo zaciski od mk4 ręczny brzytwa
ori zaciski z paska to byl kibel do niczego sie nie nadawaly



Awatar użytkownika
chosen
Forum Master
Forum Master
Posty: 1266
Rejestracja: czw sty 04, 2007 01:25
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: chosen » czw sty 08, 2009 01:00

no trzeba oprocz zaciskow przewody zmieniac.


Moje mk2 g60
viewtopic.php?f=87&t=402388" onclick="window.open(this.href);return false;
Obrazek

mate64
Forum Master
Forum Master
Posty: 1547
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 20:30
Lokalizacja: EU

Post autor: mate64 » czw sty 08, 2009 09:56

No dobra to ja poprosze foty. Konkretnie z której wersji silnikowej mk IV szukać? Zaciski, wężyki i klocki do wymiany z mk IV ? Coś jeszcze? zacisk nie pasuje / pasuje do jarzma? Mocowanie do piasty? Co z ABS?


Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

pmc3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr gru 17, 2008 23:14
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: pmc3 » pt sty 09, 2009 00:27

Mam z tyłu tarcze i urwały mi się dźwigienki do których są przyczepione linki od ręcznego. Jest na to jakiś ratunek? Czy pozostaje mi teraz tylko wymienić zaciski?


Golf II GT - nie ma nic piękniejszego...

mate64
Forum Master
Forum Master
Posty: 1547
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 20:30
Lokalizacja: EU

Post autor: mate64 » pt sty 09, 2009 10:51

pmc3 pisze:Mam z tyłu tarcze i urwały mi się dźwigienki do których są przyczepione linki od ręcznego. Jest na to jakiś ratunek? Czy pozostaje mi teraz tylko wymienić zaciski?


W jakim sensie urwały? Zupełnie odpadły czy poruszają sie luzem w zacisku bez żadnej reakcji? Były 2 rodzaje zacisków z dźwigienką na stałe przymocowaną i z dźwigienką przykręcaną do ośki, może masz 2 rodzaj i sie jakoś poluzowały?


Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

pmc3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr gru 17, 2008 23:14
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: pmc3 » pt sty 09, 2009 11:32

mate64, Właśnie tak luźno latają, reczny sie zaciąga i oporuje ale nic nie trzyma. Jak wiecie co to może być i jak to naprawić to prosze o pomoc.


Golf II GT - nie ma nic piękniejszego...

mate64
Forum Master
Forum Master
Posty: 1547
Rejestracja: pt wrz 22, 2006 20:30
Lokalizacja: EU

Post autor: mate64 » pt sty 09, 2009 11:41

pmc3 pisze:mate64, Właśnie tak luźno latają, reczny sie zaciąga i oporuje ale nic nie trzyma. Jak wiecie co to może być i jak to naprawić to prosze o pomoc.


Trzeba rozebrać zacisk bo albo sam mechanizm jest uszkodzony (np popychacz wypadł lub sie rozleciał) albo np nie działa samoregulacja ręcznego. Tak czy siak dowiesz sie jak rozbierzesz zacisk. A roboczy działa na tyle?


Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

pmc3
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 21
Rejestracja: śr gru 17, 2008 23:14
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: pmc3 » pt sty 09, 2009 14:57

mate64, Roboczy jest w porządku, nie jest najmocniejszy ale wydaje mi się że hamuje. choć musze mocno wciskać żeby hamował. W sumie jak na 4 tarcze to hamulce powinny być bardzo mocne. więc może to popychacze (tłoczki) Ale słuchaj stało się to jak auto stało na mrozie na zaciągniętym ręcznym i jak ruszyłem to był chycony nie odskoczył i nagle coś się zerwało. Odkręce zaciski wezme je do domu i wtedy będziemy mogli coś podziałać. Pozdrowiania:)


Golf II GT - nie ma nic piękniejszego...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości