czyszczenie nagrzewnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Przeżeraczem do układów chłodzenia ale wtedy masz 90% szans, że nagrzewnica się i tak rozszczelni i szyby będą parować, a płynu będzie ubywać. Nagrzewnica to koszt 35zł za nową i dniówka zmarnowana na wymianę. Inną sprawą są też termostaty na przewodach idących do nagrzewnicy. Jak je masz to je zastąp rurkami miedzianymi i zobacz czy auto będzie lepiej grzało.
zgadzam się z TAZ, nie polecam żadnych takich specyfików kiedyś coś takiego sobie zaaplikowałem i układ chłodzenia zaczął przeciekać. Co do wymiany nagrzewnicy najlepiej wygospodaruj sobie dzień wolny i sam to zrób - praca jest prosta i przyjemna, lecz czasochłonna i mechanicy na tym zdzierają. Samą nagrzewnicę warto kupić dobrej firmy by starczyła na kolejne kilkanaście lat 

- krzysio1985
- Ma gadane
- Kontakt:
mialem ten sam problem...plukalem ja odkamieniaczami, na chwile poprawa...nastepne podejscie to ocet...poprawa znikoma...wkoncu nadeszla chwila wymiany...nagrzewnica 37zl plus ten krociec wychodzacy z boku silnika 2,60(bo on tez moze zapowietrzac nagrzewnice)i w samochodzie sauna:DDDD po wyjeciu starej zdziwilem sie ze jest w tak dobrym stanie do momentu gdy nie dmuchnalem w nia...zator porzadny, musialem tak dmuchanc ze jak wylecialo z drugiego konca to mi oko zalalo:) nie baw sie w pol srodki bo wiele nie zwojujesz...aha jakbys jednak plukal caly uklad to ostroznie bo slyszalem ze uszcelki leca szybciutko...
-
- Ma gadane
- Kontakt:
panowie moze macie racie. płukanie to pół serodek,ja tez mialem zabita nagrzewnice tez mialem ja wymienic ledwo grzała.liczylem sie ze jesli cos do niej wleje lub do calego silnika to moze sie to zle skaczyc .zaryzykowałem rozłaczylem nagrzewnice od silnika.przewody idace do nagrz.złaczylem ze soba zeby silnik normalnie gugl pracowac .z nagrzewnicy wyciagłem plyn wlalem tam bytelke octu po ok 7godz odessalem ocet ,poprawa kosmiczna duzo lepierj grzeje cieplej a golfiku operacie przeprowadzilem ok rok temu i wszystko szczelne nic nie cieknie nie paruje. mysle ze warto zaryzykowac 2zlote na ocet i ok 1godz zeby to ztobic a jesli nie pomoze to mozna powtuzyc lub dopiero ja wymienic .mysle ze to dobre rozwiazanie
-
- Mały gagatek
może być zamiennik w niczym to nie przeszkadzamateo mkII pisze:a jak myslicie nagrzewnica tylko ori czy moze byc jakis zamiennik?
Ostatnio zmieniony pn gru 08, 2008 11:10 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja bardzo nie polecam marki TOPRAN w tym przypadku. Sam zakupiłem taką i dwa razy ją wyjmowałem bo śmierdziała strasznie. Po prostu nie dało się w aucie wytrzymać. Nawet wymycie pod ciśnieniem rozcieńczalnikami nic nie dało i dalej śmierdziała. Co prawda nie aż tak bardzo ale na dłuższą metę głowa zaczynała boleć od tego smrodu.