[Diesel] Wlanie benzyny do diesla

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, Qto, italiano_83, Haki, VIP

Wlanie benzyny do diesla

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 04:50

Mam straszny problem i szukam odpowiedzi. Nalalem do golfa 1,9 tdi benzyny. W baku bylo tyle, ze akurat rezerwa zaswiecila. Dotankowalem benzyny za 14 zl. Po czym wsiadam do auta i chce zapalic. Dosyc dlugo krecil, ale zapalil. Po czym przejechalem chyba z kilometr, po czym znowu wlaczam auto i znowu to samo. Za drugim razem zapalil i przejechalem jeszcze jeden kilometr, po czym normalnie wylaczylem auto. W domu zaczalem rozmyslac o co moze chodzic i zorientowalem sie, ze zle zatankowalem. Wiem, ze teraz serwis i naprawa, ale pytanie brzmi raczej - czy ktos slyszal o podobnych sytuacjach z vw golf? Silnik jest dosyc nowej generacji wiec zapewne wrazliwy. Auto normalnie chodzilo, tylko mialo problem z zaplonem. Nie wiem czy to moglo sie negatywnie odbic. Najgorsze, ze to nie byl moj samochow, tak wiec jesli cos sie zepsulo powazniejszego, to chyba bede to kilka lat splacal. Prsze o rady :( jutro jest niedziela wiec nic nie wskoram, chce sie uspokoic (lub calkiem zdolowac). Zaznaczam, ze potem juz auta nie ruszalem.
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez leo... » N gru 07, 2008 05:41

10% PB jest dopuszczalne w ON ...
wylej PB z pompy wtryskowej i baq - wyczyśc bak przedmuchaj węze paliwowe - wymień filtr paliwa wlej ON - zapali i będzie działał :bajer:
leo...
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 17, 2005 02:07
Lokalizacja: Szczecin
Online: 21h 17m
Pomógł: 145
Auto: Audi
Silnik: TDI

Postprzez piter_s » N gru 07, 2008 09:31

czyli jak zalałeś za 14zł to jest mało i nic sie nie stanie dotankuj do pełna ON i bedzie ok, wszystko sie ładnie spali bez negatywnych skutków, tylko zalej do pełna to tak jak bys do 50l ropy wlał 3l benzyny, prawie nie odczuwalne.
pozdro.
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 31, 2006 17:23
Lokalizacja: okolice KROSNA
Online: 0s
Pomógł: 80

Postprzez Tominator » N gru 07, 2008 10:09

Jaki to silnik konkretnie?Miałeś rezerwe czyli ok 7l ropy dolałeś 4l benzyny więc może być nieciekawie
Sprzedaż profesjonalnych tuningowych zestawów hamulcowych do każdego Golfa przód, tył na systemach Brembo, ATE, TRW
Wysoka jakość, najlepsze ceny w sieci
Kontakt PW lub kom 664 984 894
Tominator
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 02, 2006 00:08
Lokalizacja: Wrocław
Online: 1d 5h 3m
Pomógł: 11
Auto: IBIZA FR
Silnik: BLT

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 10:43

Jest tutaj może jakiś mechnik, który może powiedzieć coś z dośwadczenia? Nie znam sie na tym dokladnie. To te model: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3536851
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez arwam » N gru 07, 2008 12:07

tak jak koledzy wyżej radzą dolej ropy i po kłopocie jeśli do tej pory nic się nie stało to się już nic nie powinno stać
arwam
 

Postprzez miqs » N gru 07, 2008 12:44

Są firmy które się tym zajmują. We Wrocławiu na pewno jest tego pełno. Udaj się do nich na pewno ci zrobią, tylko kwestia ceny.


W baku bylo tyle, ze akurat rezerwa zaswiecila. Dotankowalem benzyny za 14 zl.
Skąd ja to znam :D W poniedziałek rezerwa mi się zapaliła, zalałem za 20 zł i nie zniknęła, a przejechałem na rezerwie 5km :)
miqs
 

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 13:14

no mialem dokladnie to samo. Chcialem zeby zgasla, a nie zgasla ;d

Wylalem paliwo, oproznilem filtr, wlalem do filtra ropy, odpalilem auto bez dostepu do paliwa z baku (dla testu - trzeba bylo szybko wylaczyc bo w tym modoelu w przeciwienstwie do starszych, pompka jest w baku). Auto odpalilo na dotyk (a nie jak przy paliwie z baku - po 10 sekundach). Zatankowalem do pelna i chodzi ok. Czy to sie odbilo jakos na silniku - okaze sie..
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez Matijas » N gru 07, 2008 13:34

Kolego masz szczescie w nieszczsciu bo to silnik na pompie, na pompowtryskach mogloby byc bardziej nieciekawie. Tak jak koledzy radza. Zalej do pelna ropa i bedzie cacy :bigok:
Matijas
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt sty 26, 2007 00:27
Lokalizacja: Warszawa
Online: 3d 7h 1m
Pomógł: 18
Auto: MK1 MK3
Silnik: 9a 1z+

Postprzez bradley » N gru 07, 2008 13:41

qubaaa napisał(a):bo w tym modoelu w przeciwienstwie do starszych, pompka jest w baku)

Pokazujesz na aukcji 110KM a to jest na pompie wtryskowej gdzie nie ma pompki w baku.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
bradley
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 02, 2008 11:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice
Online: 5d 6h 20m
Pomógł: 82
Auto: VW Vento
Silnik: 1Z

Postprzez mpower_mz » N gru 07, 2008 17:42

ja kiedys pozyczylem Octavie TDI i gosc zatankowal ja benzyna. Nie palila jedynie a jak juz zapalila to zaraz gasla. Ale na szczescie nic sie nie stalo bo chwila moment i wypompowalem to wstretne swinstwo:)
mpower_mz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt sie 01, 2008 08:21
Lokalizacja: Nottingham
Online: 0s

Postprzez EnJoy » N gru 07, 2008 22:31

wesol napisał(a):Jedynie dostawczaki w dieslu niekiedy maja pompke elektryczna zeby doprowadzic rope do pompy wtryskowej czy tez pompowtryskow z racji ze silnik lezy duzo wyzej a bak raczej dosc nisko.


co Ty gadasz ?? :goof: :kac:

diesle na VP (pompa wtryskowa) nie mają pompy paliwa w baku, bo sama pompa wtryskowa ma dwie sekcje, jedna odpowiada za zaciągnięcie paliwa z baku, a druga do wygenerowania odpowiedniego ciśnienia paliwa dostającego się do cylindrów...
przy pompowtryskach WYSTĘPUJE POMPA PALIWA w baku, która odpowiada za doprowadzanie paliwa do pompowtrysków które przystosowane są jedynie do wytwarzania ciśnienia paliwa wtryskiwanego do cylindrów :green_fuck:

A wracając do tematu, qubaaa - zalej auto ropą.. jeśli nie cały bak, to przynajmniej 3/4.. wtedy benzynka się rozcieńczy i silniczek jakoś to przepali.. nie będzie wielkiej szkody raczej ;)
Ostatnio edytowano N gru 07, 2008 22:34 przez EnJoy, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lip 26, 2006 13:42
Lokalizacja: Tychy
Online: 4d 12h 37m
Pomógł: 142
Auto: Golf IV
Silnik: ASZ

Postprzez Darek Madejczyk » Pn gru 08, 2008 15:57

Panowie, to w końcu jest ta pompka w baku czy jej nie ma? -chodzi mi o silnik na pompowtryskach. Z tego co czytałem to za dostarczenie paliwa z baku do pompowtryskiwaczy odpowiada pompa (paliwowa)mechaniczna znajdująca się bezpośrednio za pompą prózniową na głowicy silnika i obie napędzane są od wałka rozrządu.Nie było tam mowy o pompce elektr. w zbiorniku paliwa. :blush:
"MADEJ"
Darek Madejczyk
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt sty 02, 2007 22:26
Lokalizacja: Jasło
Online: 1d 4h 49m
Pomógł: 6
Auto: Golf MK4
Silnik: ASZ+

Re: Wlanie benzyny do diesla

Postprzez bambi001 » Pt sty 21, 2011 16:30

witam, koledzy czy na jakies 40 litrów ropy jak zostalow lane 9,5 l benzyny stanie sie cos ?? silnik ajm pd (kurde), jeden gosc kazal mi wlac do tego 300 ml miksola i ze nic sie nie poowino stac, i oczywiscie jak troche zrobie km to dalej dolac ropy, ale musze miec pewnosc bo to jednak silnik na pompowtryskach... i jak cos jak moge szybko spuscic rope z baku ??
bambi001
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): N paź 18, 2009 10:51
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 8h 20m
Pomógł: 4

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot], sokol27je i 27 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,