[Diesel] Wlanie benzyny do diesla

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: miś fazi, Qto, Adamm, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Wlanie benzyny do diesla

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 04:50

Mam straszny problem i szukam odpowiedzi. Nalalem do golfa 1,9 tdi benzyny. W baku bylo tyle, ze akurat rezerwa zaswiecila. Dotankowalem benzyny za 14 zl. Po czym wsiadam do auta i chce zapalic. Dosyc dlugo krecil, ale zapalil. Po czym przejechalem chyba z kilometr, po czym znowu wlaczam auto i znowu to samo. Za drugim razem zapalil i przejechalem jeszcze jeden kilometr, po czym normalnie wylaczylem auto. W domu zaczalem rozmyslac o co moze chodzic i zorientowalem sie, ze zle zatankowalem. Wiem, ze teraz serwis i naprawa, ale pytanie brzmi raczej - czy ktos slyszal o podobnych sytuacjach z vw golf? Silnik jest dosyc nowej generacji wiec zapewne wrazliwy. Auto normalnie chodzilo, tylko mialo problem z zaplonem. Nie wiem czy to moglo sie negatywnie odbic. Najgorsze, ze to nie byl moj samochow, tak wiec jesli cos sie zepsulo powazniejszego, to chyba bede to kilka lat splacal. Prsze o rady :( jutro jest niedziela wiec nic nie wskoram, chce sie uspokoic (lub calkiem zdolowac). Zaznaczam, ze potem juz auta nie ruszalem.
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez leo... » N gru 07, 2008 05:41

10% PB jest dopuszczalne w ON ...
wylej PB z pompy wtryskowej i baq - wyczyśc bak przedmuchaj węze paliwowe - wymień filtr paliwa wlej ON - zapali i będzie działał :bajer:
leo...
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt cze 17, 2005 02:07
Lokalizacja: Szczecin
Online: 19h 57m
Pomógł: 145
Auto: Audi
Silnik: TDI

Postprzez piter_s » N gru 07, 2008 09:31

czyli jak zalałeś za 14zł to jest mało i nic sie nie stanie dotankuj do pełna ON i bedzie ok, wszystko sie ładnie spali bez negatywnych skutków, tylko zalej do pełna to tak jak bys do 50l ropy wlał 3l benzyny, prawie nie odczuwalne.
pozdro.
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 31, 2006 17:23
Lokalizacja: okolice KROSNA
Online: 0s
Pomógł: 80

Postprzez Tominator » N gru 07, 2008 10:09

Jaki to silnik konkretnie?Miałeś rezerwe czyli ok 7l ropy dolałeś 4l benzyny więc może być nieciekawie
Była Ibiza GT 1.9 TDI AFN 175KM/362NM
Była Ibiza Sport 1.9 TDI ASV 220KM/425NM
Jest Cordoba Sport 1.9 TDI BLT 231KM/430NM by CTR Tuning
Tominator
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 02, 2006 00:08
Lokalizacja: Wrocław
Online: 5h 26m
Pomógł: 10

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 10:43

Jest tutaj może jakiś mechnik, który może powiedzieć coś z dośwadczenia? Nie znam sie na tym dokladnie. To te model: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3536851
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez arwam » N gru 07, 2008 12:07

tak jak koledzy wyżej radzą dolej ropy i po kłopocie jeśli do tej pory nic się nie stało to się już nic nie powinno stać
arwam
Tdiesel Power Driver
Tdiesel Power Driver
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 01, 2006 20:23
Lokalizacja: Zurawica
Online: 41d 23h 36m
Pomógł: 463
Ostrzeżenia: 1
Auto: MK2 i 100 C4 90coupe
Silnik: aatAAZ

Postprzez miqs » N gru 07, 2008 12:44

Są firmy które się tym zajmują. We Wrocławiu na pewno jest tego pełno. Udaj się do nich na pewno ci zrobią, tylko kwestia ceny.


W baku bylo tyle, ze akurat rezerwa zaswiecila. Dotankowalem benzyny za 14 zl.
Skąd ja to znam :D W poniedziałek rezerwa mi się zapaliła, zalałem za 20 zł i nie zniknęła, a przejechałem na rezerwie 5km :)
miqs
 

Postprzez qubaaa » N gru 07, 2008 13:14

no mialem dokladnie to samo. Chcialem zeby zgasla, a nie zgasla ;d

Wylalem paliwo, oproznilem filtr, wlalem do filtra ropy, odpalilem auto bez dostepu do paliwa z baku (dla testu - trzeba bylo szybko wylaczyc bo w tym modoelu w przeciwienstwie do starszych, pompka jest w baku). Auto odpalilo na dotyk (a nie jak przy paliwie z baku - po 10 sekundach). Zatankowalem do pelna i chodzi ok. Czy to sie odbilo jakos na silniku - okaze sie..
qubaaa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): N gru 07, 2008 04:44
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez Matijas » N gru 07, 2008 13:34

Kolego masz szczescie w nieszczsciu bo to silnik na pompie, na pompowtryskach mogloby byc bardziej nieciekawie. Tak jak koledzy radza. Zalej do pelna ropa i bedzie cacy :bigok:
Matijas
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt sty 26, 2007 00:27
Lokalizacja: Warszawa
Online: 2d 20h 27m
Pomógł: 18
Auto: MK1 MK3
Silnik: 9a 1z+

Postprzez bradley » N gru 07, 2008 13:41

qubaaa napisał(a):bo w tym modoelu w przeciwienstwie do starszych, pompka jest w baku)

Pokazujesz na aukcji 110KM a to jest na pompie wtryskowej gdzie nie ma pompki w baku.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
bradley
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 02, 2008 11:11
Lokalizacja: Bielsko-Biała / Katowice
Online: 5d 6h 20m
Pomógł: 82
Auto: VW Vento
Silnik: 1Z

Postprzez mpower_mz » N gru 07, 2008 17:42

ja kiedys pozyczylem Octavie TDI i gosc zatankowal ja benzyna. Nie palila jedynie a jak juz zapalila to zaraz gasla. Ale na szczescie nic sie nie stalo bo chwila moment i wypompowalem to wstretne swinstwo:)
mpower_mz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt sie 01, 2008 08:21
Lokalizacja: Nottingham
Online: 0s

Postprzez EnJoy » N gru 07, 2008 22:31

wesol napisał(a):Jedynie dostawczaki w dieslu niekiedy maja pompke elektryczna zeby doprowadzic rope do pompy wtryskowej czy tez pompowtryskow z racji ze silnik lezy duzo wyzej a bak raczej dosc nisko.


co Ty gadasz ?? :goof: :kac:

diesle na VP (pompa wtryskowa) nie mają pompy paliwa w baku, bo sama pompa wtryskowa ma dwie sekcje, jedna odpowiada za zaciągnięcie paliwa z baku, a druga do wygenerowania odpowiedniego ciśnienia paliwa dostającego się do cylindrów...
przy pompowtryskach WYSTĘPUJE POMPA PALIWA w baku, która odpowiada za doprowadzanie paliwa do pompowtrysków które przystosowane są jedynie do wytwarzania ciśnienia paliwa wtryskiwanego do cylindrów :green_fuck:

A wracając do tematu, qubaaa - zalej auto ropą.. jeśli nie cały bak, to przynajmniej 3/4.. wtedy benzynka się rozcieńczy i silniczek jakoś to przepali.. nie będzie wielkiej szkody raczej ;)
Ostatnio edytowano N gru 07, 2008 22:34 przez EnJoy, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Obrazek
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lip 26, 2006 13:42
Lokalizacja: Tychy
Online: 4d 11h 28m
Pomógł: 142
Auto: Golf IV
Silnik: ASZ

Postprzez Darek Madejczyk » Pn gru 08, 2008 15:57

Panowie, to w końcu jest ta pompka w baku czy jej nie ma? -chodzi mi o silnik na pompowtryskach. Z tego co czytałem to za dostarczenie paliwa z baku do pompowtryskiwaczy odpowiada pompa (paliwowa)mechaniczna znajdująca się bezpośrednio za pompą prózniową na głowicy silnika i obie napędzane są od wałka rozrządu.Nie było tam mowy o pompce elektr. w zbiorniku paliwa. :blush:
"MADEJ"
Darek Madejczyk
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt sty 02, 2007 22:26
Lokalizacja: Jasło
Online: 1d 4h 49m
Pomógł: 6
Auto: Golf MK4
Silnik: ASZ+

Re: Wlanie benzyny do diesla

Postprzez bambi001 » Pt sty 21, 2011 16:30

witam, koledzy czy na jakies 40 litrów ropy jak zostalow lane 9,5 l benzyny stanie sie cos ?? silnik ajm pd (kurde), jeden gosc kazal mi wlac do tego 300 ml miksola i ze nic sie nie poowino stac, i oczywiscie jak troche zrobie km to dalej dolac ropy, ale musze miec pewnosc bo to jednak silnik na pompowtryskach... i jak cos jak moge szybko spuscic rope z baku ??
bambi001
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): N paź 18, 2009 10:51
Lokalizacja: Podkarpacie
Online: 8h 20m
Pomógł: 4

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,