elektromagnes rozrusznika !?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
elektromagnes rozrusznika !?
czy elektromagnes rozrusznika moze sie zepsuc czy mozna go naprawic bo nie zawsze mi trybi rozrusznik wchodzi na obroty ale nie łapie silnika ! czy to e-magnes jet przyczyna ?? prosze o pomoc
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jezeli krci rozrusznik a nie wyskakuje to wina elektromagnesu
jezeli kreci rozrusznik i wyskakuje a nie obraca kolem i sa trzaski to do wymiany bendiks
w elektromagnesie mozna wyczyscic styki gdy rozrusznik wyrzuca a nie kreci
jezli ci krci a nie wyrzuca to mozesz go wyiagnac i sprawdzic czy nie spadlo ramie ktorym elektromagnes wyciaga bendiks - jak nie spdlo to wymien elektromagnes
jezeli kreci rozrusznik i wyskakuje a nie obraca kolem i sa trzaski to do wymiany bendiks
w elektromagnesie mozna wyczyscic styki gdy rozrusznik wyrzuca a nie kreci
jezli ci krci a nie wyrzuca to mozesz go wyiagnac i sprawdzic czy nie spadlo ramie ktorym elektromagnes wyciaga bendiks - jak nie spdlo to wymien elektromagnes
Re: elektromagnes rozrusznika !?
Może. Jak napisał poprzednik, jeśli rozrusznik kręci a nie kręci kołem zamachowym silnika, to elektromagnes nie wyrzuca. Sprawdź najpierw styki na automacie rozrusznika.darekwalcz pisze:czy elektromagnes rozrusznika moze sie zepsuc czy mozna go naprawic bo nie zawsze mi trybi rozrusznik wchodzi na obroty ale nie łapie silnika ! czy to e-magnes jet przyczyna ?? prosze o pomoc
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Jak rany panowie ale robicie kocioł. Nie gniewaj się mate64, że Cię cytuje ale byłeś ostatni a i poprzednicy także trochę pokręcili.
2.Jak automat robi i nie wyrzuca bendix'a to mogą byś uszkodzone widełki, zaczep kotwicy, lub bendix wyleciał z widełek ( z reguły luźny bendix jest wyrzucany przez siłę odśrodkową i albo jest zgrzyt, albo silnik zapala bo połączenie z kołem zamachowym nastąpi przy odrobinie szczęścia).
3. Opis usterki
[ Dodano: 19 Lis 2008 00:16 ]
Oczywiście mówimy o zwykłych rozrusznikach a nie o planetarnych
1. Jak silnik rozrusznika pracuje tu znaczy, że kotwica automatu ruszyła się i doprowadziła do połączenia styków prądowych, czyli automat robi.mate64 pisze:Może. Jak napisał poprzednik, jeśli rozrusznik kręci a nie kręci kołem zamachowym silnika, to elektromagnes nie wyrzuca. Sprawdź najpierw styki na automacie rozrusznika.
2.Jak automat robi i nie wyrzuca bendix'a to mogą byś uszkodzone widełki, zaczep kotwicy, lub bendix wyleciał z widełek ( z reguły luźny bendix jest wyrzucany przez siłę odśrodkową i albo jest zgrzyt, albo silnik zapala bo połączenie z kołem zamachowym nastąpi przy odrobinie szczęścia).
3. Opis usterki
jak nic pasuje do uszkodzenia sprzęgła jednokierunkowego tego tzw. bendix'a, czyli bendix do wymiany. Doświadczony elektryk jest w stanie po jego oględzinach częściowo potwierdzić taką diagnozę . Aby miec 100% to albo test na stanowisku do prób rozruszników (ma je niewiele firm), albo jego wymiana i próba na nowym.darekwalcz pisze:bo nie zawsze mi trybi rozrusznik wchodzi na obroty ale nie łapie silnika
[ Dodano: 19 Lis 2008 00:16 ]
Oczywiście mówimy o zwykłych rozrusznikach a nie o planetarnych
JaroW
Nie gniewam się, nie jestem alfą i omegą, zawsze człowiek może sie pomylićJarowo pisze:Jak rany panowie ale robicie kocioł. Nie gniewaj się mate64, że Cię cytuje ale byłeś ostatni a i poprzednicy także trochę pokręcili.

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
-
- Mały gagatek
piszesz o czyms o czym nie masz pojeciamiś fazi pisze:po pierwsze nieopłacalne , po drugie w bendixie nie ma żadnych sprężynek , a po trzecie zanim wymienisz styki w elektromagnesie to rozleci sie cały ebonit który je trzyma
bezdiks sklada sie z kielicha, walkow, sprezynek, kapy ktora zakrywa calosc i zebatki, specjalnie dla Ciebie jutro rozbiore jakis bendix i zrobie foty

po 2 wlacznik (elektromagnes) sklada sie z kapy tj pokrywka plastikowa z 2 srubami, kielicha , cewki i stykow, styki siedza wewnatrz pod kapa

skad to wiem pracuje w firmie regenerujacej alternatory i rozruszniki
[ Dodano: 2008-11-19, 18:33 ]
miś fazi, jesli nie ma tam waleczkow i sprezynek to co tam jest, co zuzywa sie?
dlaczego piszesz że ktoś nie wie o czym pisze , rozbierz sobie ten bendix , raczej opiłuj obudowe w miejscu felcowania , bo to jest inaczej nierozbieralne , a wtedy dowiesz sie że nie ma tam żadnych sprężynek , są tylko wałeczki oraz helioidalnie szlifowane bruzdy , które w jedną strone błokuja a w drugą puszczają wolno , to jest to samo co wałki w hamulcu rowerowym w piaście , po drugie , styki są owszem , wymienne , ale skoro już są w takim stanie że pasuje im wymiana , to korpus w którym one są umocowane , nadaja sie tylko na śmietnik , nie wiem jak Wy te rozruszniki regenerujecie , ale z tego co piszesz to prawdopodobnie tylko wymieniacie całe podzespoły , pytasz co sie zużywa w bendixie , ono właśnie labirynt w którym są wałeczki , i nie wciskaj mi kitu że regenerujecie bendixy
[ Dodano: 19 Lis 2008 19:28 ]
a jak mi pokażesz bendix ze sprężynkami to Ci podeśle skrzynke browara szacuneczek
[ Dodano: 19 Lis 2008 19:28 ]
a jak mi pokażesz bendix ze sprężynkami to Ci podeśle skrzynke browara szacuneczek

od tego jest uchwyt tokarki i w srodku uchwytu jest trzpien ktory wysowa zebatke z obudowy tym samym oddziela pokrywke od kielicha, pozniej zagniata sie to na nowo lub w innych zaprasowuje na prasie hydraulicznejmiś fazi pisze:raczej opiłuj obudowe w miejscu felcowania
dokladnie i sprezynki podpieraja waleczki bo bez tego one by sobie latalymiś fazi pisze:wałeczki oraz helioidalnie szlifowane bruzdy , które w jedną strone błokuja a w drugą puszczają wolno
nie, tak samo tu otwiera sie je za pomoca prasy hydr. puszka sie rozgina i kapa pozostaje nienaruszona, w srodku wymienia sie styki lub cewke, przy okazji puszki daje sie do ocynku i zamyka sie tez na prasie, mamy zregenerowany wlacznik.miś fazi pisze:po drugie , styki są owszem , wymienne , ale skoro już są w takim stanie że pasuje im wymiana , to korpus w którym one są umocowane , nadaja sie tylko na śmietnik , nie wiem jak Wy te rozruszniki regenerujecie , ale z tego co piszesz to prawdopodobnie tylko wymieniacie całe podzespoły
mamy w pracy kolesia ktory tylko zajmuje sie wlacznikami i bendiksami
jutro masz obszerna fotorelacje

widze że nadal chcesz mnie przekonac do możliwości regeneracji bendixa , który kosztuje 50 - 55 zł nowy , ale pomijając nawet to ze komuś ubzdura regeneracja , to pisze jeszcze raz że jest to niewykonalne , wałeczki są dobierane fabrycznie tak samo jak śruty w przegubie Rzeppa , bo nie każdy zębnik bendixa jes idealnie taki sam , jeszcze raz pisze że nie ma żadnych sprężynek w bendiksie , wałeczki są oddalone od siebie o około 0.8 mm więc nie mają prawa sobie gonić lużno , w bendixie nie wycierają sie tyle wałeczki co bruzdy w korpusie , więc co , napawacie je a potem szlifujecie ? , jest to taka stal że napawać sie ją da tylko elektrodą z węglikiem lub wolframową , a i tak nic nie da
w warunkach domowych niemiś fazi pisze:to pisze jeszcze raz że jest to niewykonalne
jak najbardziej, rozne bendiksy maja swoja srednice waleczkowmiś fazi pisze:wałeczki są dobierane fabrycznie
stawiam swego golfamiś fazi pisze:jeszcze raz pisze że nie ma żadnych sprężynek w bendiksie

w kazdym bendiksie czy w jakims konkretnym przypadku? w wiekszosci przypada ich 6 lub 8 i sa podparte sprezynkamimiś fazi pisze:wałeczki są oddalone od siebie o około 0.8 mm więc nie mają prawa sobie gonić lużno
wymianie podlegaja waleczki i sprezynkimiś fazi pisze:w bendixie nie wycierają sie tyle wałeczki co bruzdy w korpusie , więc co , napawacie je a potem szlifujecie ?
wszystkie czesci sa zamawiane z cargo jesli chcesz to moge Ci podac nawet nr waleczkow i sprezynek jakie wchodza w sklad bendiksa w Twoim aucie

Ostatnio zmieniony śr lis 19, 2008 22:05 przez k3fir, łącznie zmieniany 1 raz.