gdzie sie wlewa olej do skrzyni biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

gdzie sie wlewa olej do skrzyni biegów

Postprzez patryk1111177 » Cz paź 30, 2008 19:12

gdzie sie wlewa olej do skrzyni biegów ponieważ 5 bieg bardzo mi cieżko wchodzi i zamias niego nieraz wchodzi 3
patryk1111177
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt kwi 22, 2008 14:38
Lokalizacja: wielun
Online: 0s

Postprzez Emilasty » Cz paź 30, 2008 19:36

Olej wlewasz z boku - imbus 17.
To może być problem z prowadnicą - opuścił się lewarek.
Emilasty
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz wrz 13, 2007 15:39
Lokalizacja: Poznań
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez patryk1111177 » Cz paź 30, 2008 20:08

kolego a dokładnjej po której stronie i ile wchodzi tego oleju
patryk1111177
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt kwi 22, 2008 14:38
Lokalizacja: wielun
Online: 0s

Postprzez Modix » Cz paź 30, 2008 23:16

sciagniesz koło lewe od kierowcy to masz 2 sruby na imbus odkecasz gorna jest bardziej z tyłu i tam wlewasz olej,do suchej skrzyni wchodzi 3.1 litra,
Modix
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N gru 30, 2007 12:37
Lokalizacja: SLASK
Online: 47m
Pomógł: 10

Postprzez Paweł Marek » Cz paź 30, 2008 23:35

Modix napisał(a):do suchej skrzyni wchodzi 3.1 litra,
tyle do 1,4 z mk3, w dieslu mk2 mniej chyba 2 albo 2.5 ltra ( w 5 biegowej)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 22d 3h 49m
Pomógł: 2706
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez Gangst3R » Pt paź 31, 2008 00:00

Olej można wlać w otwór po lince prędkościomierza (po wcześniejszym wjęciu linki) ale tak czy siak trzeba odkręcić korek na boku bo tam sprawdza się stan oleju. Wg mnie wygodniej jest wlać olej od góry niz z boku.
Gangst3R
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 27, 2006 00:03
Lokalizacja: Dębica
Pomógł: 50

Postprzez Lipek81 » Pt paź 31, 2008 12:45

To zależy, kiedy została wyprodukowana skrzynia. Jeżeli przed sierpniem 1987, to odkręcasz imbus z boku, jak koledzy wcześniej pisali i lejesz tam olej do przelania się przez ten otwór. Następnie zakręcasz, odkręcasz linkę prędkościomierza i wlewasz jeszcze 0,5l. Natomiast jeżeli masz skrzynię po sierpniu 1987, to nie dolewasz już tego 0,5l. W późniejszych skrzyniach przesunięto o 7mm otwór wlewowy do góry, w zwiazku z czym gdy przez korek wlweowy zaczyna się przelewać ilość oleju w skrzyni jest już prawidłowa. Olej 75W90 full syntetyk.
Ale i tak moim zdaniem przyczyna twojej usterki to nieprawidłowo wyregulowany, lub zużyty mechanizm zewnętrzny zmiany biegów.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 22m
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez tigerdj » Pt paź 31, 2008 12:56

ewentualnie ustawienie sruby na skrzynie od gory jak spojrzysz to masz dwie sruby ta blizej kierowcy jest dokrecona na maxa a ta druga blizej swiatel powinna byc w plastiku chociaz nie koniecznie ta sruba powinienes wyregulowac 5 bieg bynajmniej ja tak u siebie w mkII robilem i byla gitara bo tez tak samo zamiast 5 wskakilawa 3
Gofer bY Tiger ;} Sprzedam
Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki a cuda zajmują mi trochę czasu
Obrazek
tigerdj
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 07, 2007 10:27
Lokalizacja: biskupiec
Online: 3m
Pomógł: 8




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 19 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,