Mam kilka pytań dotyczących filtra paliwa zamontowanego w MK2 ze silnikiem 1.8 RP.
1. Jaki ma być kierunek zamontowania filtra? Ze starego niestety już nic nie da się raczej dowiedzieć, w książce "Sam naprawiam" wyczytałem, że mniejsza strona filtra powinna być skierowana w stronę baku z paliwem. Oględziny nowego filtra niestety wykazały, że mniejszej strony on nie ma. Z obu jest taki sam.
2. Te fabryczne metalowe zaciski, i tak najprawdopodobniej pójdą na ich miejsce nowe ale jak je się ściąga? Oglądałem je dokładnie i wyglądają tak jakby zostały sprasowane i jedynie odcięcie ich z wężem pozwoli na wyciągnięcie filtra.
3. Ktoś wie jaką średnicę ma ten wężyk tam zamontowany? Wiem, że mógłbym ściągnąć i sprawdzić ale narazie wszystko siedzi na aucie, będzie komplet rzeczy to dopiero wezmę się do roboty.
4. Czy np. jeśli założyłbym nowe wężyki, i na to opaski ze śrubką- wystarczyłyby one? Na tych wężykach nie ma raczej tak ogromnego ciśnienia przecież, lecz te sprasowane stare zaciski wyglądają prawdziwie siermiężnie