Wykrecenie swiecy zaplonowej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Wykrecenie swiecy zaplonowej

Postprzez CzapCzap » Wt cze 10, 2008 17:37

Mam problem, nie moge wykrecic swiecy na pierwszym cylindrze, krece w lewo opor sie zwieksza, nie chce na hama, bo juz widzialem uszkodzony gwint glowicy w Cinquecento.
A swiece wymieniane, 21 miesiecy temu ( 21 000 km temu, NGK 3 elektr).
I nie wiem, jakies wskazowki jak to zrobic ?
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 4h 5m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez drill » Wt cze 10, 2008 19:03

odczekaj dluzej po zgaszeniu silnika - moze akurat w tym wypadku pomoze...
Obrazek
drill
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 21, 2006 23:45
Lokalizacja: Wrocław
Online: 44m
Pomógł: 118

Postprzez dziejo » Wt cze 10, 2008 19:31

konkretny klucz do świec żeby nie latał na świecy dobre przyłożenie i musi odskoczyć
podobnie miałem problem w felicji za nic nie można było odkręcić
ani na ciepłym ani na zupełnie zimnym udało się kluczem który ma w srodku gumę na izolator wiec nie było szans aby świece przekrzywic
Ostatnio edytowano Wt cze 10, 2008 19:31 przez dziejo, łącznie edytowano 1 raz
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez CzapCzap » Wt cze 10, 2008 19:56

No ja mam taka nasadke do swiec, w srodku jest gumka.
Ladnie siedzi na swiecy, tylko ze jak probuje odkrecic, to malutki kawaleczek idzie ale opor sie zwieksza az w koncu strach dalej odkrecac. Sa to minimalne ruchy swieca, tzn. siedzi gleboko.

Tylko pytanie co sie stanie jak przyloze pozadnie, zeby sie gwinty nie powalily :blush:

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 19:57 ]
aha to jeszcze rano po nocy bede probal, to bedzie totalnie zimny
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 4h 5m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez dziejo » Wt cze 10, 2008 20:07

nic sie nie stanie !!! pożadna przedłużka i heja !!!
jak się nie przyłozysz nie odkręcisz !
Ostatnio edytowano Wt cze 10, 2008 20:09 przez dziejo, łącznie edytowano 1 raz
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez wolfzan » Wt cze 10, 2008 20:08

Postukaj lekko w świecę, jak jest w tym silniku jak, w okolicy gwintu. Stary ślusarski sposób. Powinno pomóc.
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Online: 1d 6h 9m
Pomógł: 84

Postprzez CzapCzap » Wt cze 10, 2008 20:19

Koledzy dzieki za porady ,

Chcialem tylko luknac na swiece, w jakim stanie jest. Nowe swieczki, kable, kopulke, palec bede zmienial w sierpniu. Takze boje sie troche ze jak juz pojdzie i wykrece ta swiece, to wkrecic nie bede mogl jej z powrotem, moze poczekam do sierpnia z tym?.
Obiecuje to juz bylo ostatnie pytanie :bigok:
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 4h 5m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez dziejo » Wt cze 10, 2008 20:23

CzapCzap napisał(a):Obiecuje to juz bylo ostatnie pytanie

:bigok: po to jest forum taka jest jego idea aby sobie pomagać !!i wyjaśniac wątpliwości pytań nigdy nie za duzo
dziejo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Jastrzębie - Zdrój gr. SLĄSKA -LEWIN BRZESKI gr. Opole
Online: 1d 2h 13m
Pomógł: 1882
Auto: mk3 - sharan 19.tdi
Silnik: ok

Postprzez wolfzan » Wt cze 10, 2008 20:27

CzapCzap napisał(a):boje sie troche ze jak juz pojdzie i wykrece ta swiece, to wkrecic nie bede mogl jej z powrotem


Jeżeli nie zepsujesz gwintu podczas wykręcania, a na prawdę trzeba się postarać żeby coś takiego zrobić, to wkręcisz bez problemu.
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Online: 1d 6h 9m
Pomógł: 84

Postprzez haps » Wt cze 10, 2008 21:00

mialem to samo..i jeden klucz mi sie ukrecil, taki typowy do swiec przegubowy... wzialem klucz nasadowy z konkretnym ramieniem i pozadny moment przylozylem az w koncu poszla, ale tez juz myslalem ze ukrece gwint...i to tez na pierwszym cylindrze...hehe moze po prostu sprobuj odkrecic inna swiece i tam zobacz w jakim sa stanie
haps
Forum Master
Forum Master
 
Dołączył(a): N kwi 01, 2007 17:11
Lokalizacja: Warszawa
Online: 17d 22h 19m
Pomógł: 112
Auto: Audi tt quattro
Silnik: APX

Postprzez CzapCzap » Wt cze 10, 2008 23:46

wolfzan napisał(a):Jeżeli nie zepsujesz gwintu podczas wykręcania

No wlasnie jesli :)
haps napisał(a):po prostu sprobuj odkrecic inna swiece i tam zobacz w jakim sa stanie

Ja sie wlasnie bralem za pierwszy cylinder, bo w AFT tam jest najlepszy dostep, 2 i 3 to masakra , 4 troche trudniej od 1.
No i sprawdze na 4 , zostawie ta pierwsza swiece narazie w spokoju, napedza mi stracha hehe

Napisze wam w swoim czasie, jak poszlo, w tym temacie ;)
Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Online: 7d 4h 5m
Pomógł: 55
Auto: GOLF MK4 JETTA MK2
Silnik: AGU JP

Postprzez T.O.B.I. » Śr cze 11, 2008 08:33

jezeli swieca da sie delikatnie przekrecic, oznacza to ze nie jest zapieczona, poprostu zebral sie tam brud na gwincie i musisz pokonac jego opor, a jestem w stanie cie zapewnic ze brud nie zniszczy ci gwintu, nie wiem jak byly przykrecane swiece bo przy przykrecaniu najczesciej uszkadza sie gwinty (przekreca)
Pozdrawiam T.O.B.I.

Obrazek
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 24, 2006 11:15
Lokalizacja: Police
Online: 1d 15h 14m
Pomógł: 210
Auto: Golf III
Silnik: ABU

Postprzez bamber » Wt gru 30, 2008 17:01

A własnie.. dokręcać też chyba nie mozna za mocno .. hmm??
Ostatnio edytowano Wt gru 30, 2008 18:12 przez bamber, łącznie edytowano 1 raz
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr sty 19, 2005 03:05
Lokalizacja: Łódź
Online: 2h 3m
Pomógł: 4

Postprzez wolfzan » Wt gru 30, 2008 17:06

bamber napisał(a):A własnie.. dokręcać też chyba nie mozna za mocno .. hmm??


Nie za mocno, ale też żeby nie za lekko było. Jak to się mówi "z czuciem".
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Online: 1d 6h 9m
Pomógł: 84

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 4 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,