Wykrecenie swiecy zaplonowej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)
Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Wykrecenie swiecy zaplonowej

Post autor: CzapCzap » wt cze 10, 2008 17:37

Mam problem, nie moge wykrecic swiecy na pierwszym cylindrze, krece w lewo opor sie zwieksza, nie chce na hama, bo juz widzialem uszkodzony gwint glowicy w Cinquecento.
A swiece wymieniane, 21 miesiecy temu ( 21 000 km temu, NGK 3 elektr).
I nie wiem, jakies wskazowki jak to zrobic ?


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
drill
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 696
Rejestracja: sob sty 21, 2006 23:45
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: drill » wt cze 10, 2008 19:03

odczekaj dluzej po zgaszeniu silnika - moze akurat w tym wypadku pomoze...


Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8881
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice

Post autor: dziejo » wt cze 10, 2008 19:31

konkretny klucz do świec żeby nie latał na świecy dobre przyłożenie i musi odskoczyć
podobnie miałem problem w felicji za nic nie można było odkręcić
ani na ciepłym ani na zupełnie zimnym udało się kluczem który ma w srodku gumę na izolator wiec nie było szans aby świece przekrzywic
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2008 19:31 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » wt cze 10, 2008 19:56

No ja mam taka nasadke do swiec, w srodku jest gumka.
Ladnie siedzi na swiecy, tylko ze jak probuje odkrecic, to malutki kawaleczek idzie ale opor sie zwieksza az w koncu strach dalej odkrecac. Sa to minimalne ruchy swieca, tzn. siedzi gleboko.

Tylko pytanie co sie stanie jak przyloze pozadnie, zeby sie gwinty nie powalily :blush:

[ Dodano: Wto Cze 10, 2008 19:57 ]
aha to jeszcze rano po nocy bede probal, to bedzie totalnie zimny


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8881
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice

Post autor: dziejo » wt cze 10, 2008 20:07

nic sie nie stanie !!! pożadna przedłużka i heja !!!
jak się nie przyłozysz nie odkręcisz !
Ostatnio zmieniony wt cze 10, 2008 20:09 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 906
Rejestracja: sob cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt cze 10, 2008 20:08

Postukaj lekko w świecę, jak jest w tym silniku jak, w okolicy gwintu. Stary ślusarski sposób. Powinno pomóc.



Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » wt cze 10, 2008 20:19

Koledzy dzieki za porady ,

Chcialem tylko luknac na swiece, w jakim stanie jest. Nowe swieczki, kable, kopulke, palec bede zmienial w sierpniu. Takze boje sie troche ze jak juz pojdzie i wykrece ta swiece, to wkrecic nie bede mogl jej z powrotem, moze poczekam do sierpnia z tym?.
Obiecuje to juz bylo ostatnie pytanie :bigok:


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 8881
Rejestracja: pn lis 14, 2005 02:40
Lokalizacja: Kantorowice

Post autor: dziejo » wt cze 10, 2008 20:23

CzapCzap pisze:Obiecuje to juz bylo ostatnie pytanie

:bigok: po to jest forum taka jest jego idea aby sobie pomagać !!i wyjaśniac wątpliwości pytań nigdy nie za duzo



Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 906
Rejestracja: sob cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt cze 10, 2008 20:27

CzapCzap pisze:boje sie troche ze jak juz pojdzie i wykrece ta swiece, to wkrecic nie bede mogl jej z powrotem


Jeżeli nie zepsujesz gwintu podczas wykręcania, a na prawdę trzeba się postarać żeby coś takiego zrobić, to wkręcisz bez problemu.



haps
Forum Master
Forum Master
Posty: 1292
Rejestracja: ndz kwie 01, 2007 17:11
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: haps » wt cze 10, 2008 21:00

mialem to samo..i jeden klucz mi sie ukrecil, taki typowy do swiec przegubowy... wzialem klucz nasadowy z konkretnym ramieniem i pozadny moment przylozylem az w koncu poszla, ale tez juz myslalem ze ukrece gwint...i to tez na pierwszym cylindrze...hehe moze po prostu sprobuj odkrecic inna swiece i tam zobacz w jakim sa stanie



Awatar użytkownika
CzapCzap
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 829
Rejestracja: wt mar 14, 2006 23:53
Lokalizacja: Athlone
Kontakt:

Post autor: CzapCzap » wt cze 10, 2008 23:46

wolfzan pisze:Jeżeli nie zepsujesz gwintu podczas wykręcania

No wlasnie jesli :)
haps pisze:po prostu sprobuj odkrecic inna swiece i tam zobacz w jakim sa stanie

Ja sie wlasnie bralem za pierwszy cylinder, bo w AFT tam jest najlepszy dostep, 2 i 3 to masakra , 4 troche trudniej od 1.
No i sprawdze na 4 , zostawie ta pierwsza swiece narazie w spokoju, napedza mi stracha hehe

Napisze wam w swoim czasie, jak poszlo, w tym temacie ;)


Obrazek <--------

Golf 3 GL 1.6 AFT - sprzedany :(
Golf 4 GTI 1.8T AGU - Jest :)
Jetta 2 CL 1.6D - Jest :)

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Posty: 1935
Rejestracja: sob cze 24, 2006 11:15
Lokalizacja: Police
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr cze 11, 2008 08:33

jezeli swieca da sie delikatnie przekrecic, oznacza to ze nie jest zapieczona, poprostu zebral sie tam brud na gwincie i musisz pokonac jego opor, a jestem w stanie cie zapewnic ze brud nie zniszczy ci gwintu, nie wiem jak byly przykrecane swiece bo przy przykrecaniu najczesciej uszkadza sie gwinty (przekreca)


Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
bamber
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 182
Rejestracja: śr sty 19, 2005 03:05
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bamber » wt gru 30, 2008 17:01

A własnie.. dokręcać też chyba nie mozna za mocno .. hmm??
Ostatnio zmieniony wt gru 30, 2008 18:12 przez bamber, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
wolfzan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 906
Rejestracja: sob cze 23, 2007 08:43
Lokalizacja: Wrocław/Nisko
Kontakt:

Post autor: wolfzan » wt gru 30, 2008 17:06

bamber pisze:A własnie.. dokręcać też chyba nie mozna za mocno .. hmm??


Nie za mocno, ale też żeby nie za lekko było. Jak to się mówi "z czuciem".



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości