wklad stacyjki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

wklad stacyjki

Postprzez rysiektr » Pn cze 02, 2008 22:31

Mam MK3 GTI ADY z 94r i wklad stacyjki/wlacznik zaplonu czasami mi nie laczy. Postanowilem wiec go wymienic. Kupilem nowy ale pojecia nie mam jak ten stary wyjac ze stacyjki. Jesli ktos wymienial ten wlacznik zaplonu prosze o pomoc.
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Online: 49d 22h 21m
Pomógł: 221
Auto: GTI Edition
Silnik: ADY

Postprzez jaszczur » Pn cze 02, 2008 22:57

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N mar 27, 2005 09:34
Lokalizacja: Opole
Online: 75d 11h 43m
Pomógł: 1205

Postprzez rysiektr » Pn cze 02, 2008 23:10

jaszczur napisał(a):rysiektr, http://forum.vwgolf.pl/vi...4c124a6#1992874

co to ma byc??
:panna:
Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2008 23:13 przez rysiektr, łącznie edytowano 2 razy
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Online: 49d 22h 21m
Pomógł: 221
Auto: GTI Edition
Silnik: ADY

Postprzez Tomek_Dx » Pn cze 02, 2008 23:17

Kupiłeś wkład stacyjki (metalowy ten co wkłada sie w niego klucz) czy plastikowy włącznik zapłonu mieszczący sie za metalowym wkładem (to on zazwyczaj nie łączy)??

To plastikowe to fachowo kostka stacyjki To chcesz wymienić??
Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2008 23:20 przez Tomek_Dx, łącznie edytowano 1 raz
Tomek Dx
Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Pt sty 07, 2005 01:37
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s
Pomógł: 53

Postprzez DrLupus » Pn cze 02, 2008 23:35

Może być kostka stacyjki, może być alarm fabryczny... tydzień temu wałkowałem ten temat, przyczyną był najwyraźniej alarm. Opcja "szukaj" kolego i znajdziesz rozwiązanie.
DrLupus
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 26, 2005 09:27
Lokalizacja: Mielec
Online: 0s
Pomógł: 16

Postprzez rysiektr » Pn cze 02, 2008 23:40

DrLupus napisał(a):Może być kostka stacyjki, może być alarm fabryczny... tydzień temu wałkowałem ten temat, przyczyną był najwyraźniej alarm. Opcja "szukaj" kolego i znajdziesz rozwiązanie.


rysiektr napisał(a):wklad stacyjki/wlacznik zaplonu czasami mi nie laczy.


Tomek_Dx napisał(a):To plastikowe to fachowo kostka stacyjki To chcesz wymienić??
tak wlasnie o to mi chodzi ale nie moge tego wyjac ze stacyjki
tu jest przykladowa aukcja z widokiem na ta kostke co chce wymienic http://www.allegro.pl/item372514605_kos ... _seat.html
Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2008 23:44 przez rysiektr, łącznie edytowano 1 raz
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 22, 2006 23:49
Lokalizacja: Minczewo/Warszawa
Online: 49d 22h 21m
Pomógł: 221
Auto: GTI Edition
Silnik: ADY

Postprzez DrLupus » Pn cze 02, 2008 23:49

Zdemontuj plastikowe osłony stacyjki, zdejmij klawisz sygnału (uwaga na poduchę), odkręć kierownicę, odepnij kable manetek i odkręć je, za pomocą ściągacza do łożysk zdejmij wieloklin z kolumny kierownicy, odepnij wiązkę kabli od stacyjki, odkręć śrubę która trzyma stacyjkę (jeśli jest oryginalna użyj młotka i przecinaka), zdjemij stacyjkę i odkręć kostkę. Montaż - czytaj w drugą stronę :D

pzdr
DrLupus
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 26, 2005 09:27
Lokalizacja: Mielec
Online: 0s
Pomógł: 16

Postprzez jaszczur » Pn cze 02, 2008 23:51

rysiektr napisał(a):to ma byc??
:panna:
się mi nie to wkleiło,teraz oki http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=157068
jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N mar 27, 2005 09:34
Lokalizacja: Opole
Online: 75d 11h 43m
Pomógł: 1205

Postprzez Tomek_Dx » Wt cze 03, 2008 00:08

Masz krótką instrukcję DrLupusa. Ja mam pare uwag i ułatwień. Pewnie nie masz ściągacza do łożysk zresztą musi byc profesjonalny a nie jakiś chłam z hipermarketu ponieważ krawędź za którą musisz go złapać jest niewielka i bedzie Ci ciągle omykał. Zdecydowanie prościej zanurkuj w stronę pedałów zdejmij dolną osłone drążka tam zobaczysz krzyżak. Wykręć śrubę (chyba 13 mm) i cała kolumna wyjdzie Ci do góry oczywiscie po odkręceniu śruby która mocuje stacyjke do deski. Oryginalnie ta śruba ma półokrągły łepek bez nacięcia na śrubokręt czy klucz. Możesz kątówką zrobić nacięcie na śrubokręt (zamiast uzywac mlotka i przecinaka) odkręcić i ponownie wykorzystać odpadnie wtedy kłopot z szukaniem zamiennika śruby. Po wyjeciu kolumny do góry (ozywiście wcześniej musisz ją wybebeszyć jak pisał DrLupus, poodpinac kable, zdjąć kierę manetki itd) odwracasz ją "do góry nogami" i tam widzisz śrubke która trzyma kostkę. Wystarczy mały dlugi śrubokręt krzyzakowy który mozesz lekko wygiąć (końcówke) i pomału wykręcisz śrubkę i wymienisz kostkę. Składając wszystko "do kupy" zwróć uwage na dolny wieloklin kolumny. zobaczysz tam wycięcie na śrubę 13-stke którą wykręciłeś przy pedałach. Musisz tak nacelować aby bez problemu wlożyc śrubę. pasuje tylko w jednej pozycji. cała operacja na 30 minut i bez kaleczenia kolumny ściągaczem i rzucania k.... w momencie omykania ściągacza.
Tomek Dx
Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Pt sty 07, 2005 01:37
Lokalizacja: Warszawa
Online: 0s
Pomógł: 53

Postprzez Lipek81 » Wt cze 03, 2008 16:10

jaszczur chyba pomylił linki :) .
Gdzieś była porada - ale nie potrafię jeje teraz znaleźć. Wymiana kostki stacyjki wymaga zdemontowania stacyjki, a żeby to zrobić, musisz mieć ściągacz dwuramienny, śćiągnąć kierę, obudowę kolumny, manetki i ściągaczem ściągnąć wieloklin, na którym siedzi kiera (za nim jest sprężyna). Sciągasz wieloklin, sprężynę, odkręcasz śrubkę na imbusa przy stacyjce, wyciągasz stacyjkę i wymieniasz - tak to się powinno robić - Ale nie każdy ma ściągacz dwuramienny.....

Więc jest inna metoda - ściągasz kiere, obudowę stacyjki, manetki, półkę nad nogami keorwcy. Odkręcasz śrubę imbusową przy stacyjce. Odkręcasz śrubę która trzyma wałek przegubowy na wale kierownicy (na dole kolumny kierowniczej, przy pedałach). Odłączasz wałek przegubowy i ciągniesz (z początku ciężko idzie) za stacyjkę. Stacyjka wychodzi cała, razem z wałem kierownicy. Za pomocą cienkiego śrubokręta masz dostep do śrubki trzymającej kostkę stacyjki - wykręcasz, przekładasz, montujesz, składasz.
Przy składaniu jest trochę zabawy - nieco problematyczen jest połączenie wałka przegubowego z kolumną kierownicy. Wał kierownicy ma takie wyżłobienie na śrubę, która przechodzi przez przegub i przegub z wałem można połączyć tylko w jednej pozycj, co może sprawić trochę problemu (jeżeli będzie źle połączone, to śruba mocująca przegub nie przejzie na wylot). Najlepiej jakbyś miał kogoś do pomocy - jedna osoba ustawia przegub i wał kierownicy w odpowiedniej pozycji, dryba pcha stacyjkę, razem z wałem (ciężko jest pchać stacyjkę, trzymając jednocześnie przegub w odpowiedniej pozycji).
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz gru 01, 2005 12:20
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Online: 12d 20h 40m
Pomógł: 768
Auto: Golf 2
Silnik: 1.6 PN

Postprzez DrLupus » Wt cze 03, 2008 22:47

Tomek_Dx napisał(a):Możesz kątówką zrobić nacięcie na śrubokręt (zamiast uzywac mlotka i przecinaka) odkręcić i ponownie wykorzystać odpadnie wtedy kłopot z szukaniem zamiennika śruby.


Nie chodziło mi o to żeby walić młotkiem na chama, tylko lekko puknąć. Oryginalna śruba nie ma żadnych nacięć pod klucz lub śrubokręt, bo jej łeb został zerwany już w fabryce (takie zabezpieczenie), ale w sumie nie jest mocno dokręcona i łatwo się poddaje. Natomiast można ją zastąpić dowolną śrubą tej samej średnicy np. imbusową lub jeszcze lepiej typu torx
W 2010 założę sobie elektryczne szyby...
DrLupus
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 26, 2005 09:27
Lokalizacja: Mielec
Online: 0s
Pomógł: 16




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], madruk, robertooo92 i 15 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,