[MK3] Wymiana mechanizmu podnoszenia szyby

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

[MK3] Wymiana mechanizmu podnoszenia szyby

Postprzez carrion » Pn mar 31, 2008 20:09

Witam całość!
Jako że, nie mogłem jakoś znaleźć problemu pasującego do mojego, ten temat zakładam...Inna sprawa, że zieleń kompletna jestem w kwestii elektryki...

Sprawa jest następująca. Otóż wracając sobie wczoraj skądśtam, postanowiłem uchylić sobie szybki. Od strony kierowcy jak po maśle, natomiast od pasażera szyba zjechała do połowy, coś jakby chrupnęło i to by było na tyle...Nie mogę jej ruszyć ani w górę ani w dół(oczywiście za pomocą przyciska). Przyjechałem więc do domu i ręcznie ją podciągnąłem do góry, przykleiłem profilaktycznie taśmą i tak dzisiaj jeździłem.
Rozebrałem tapicerkę prawych przednich drzwi, gdzie problem nastąpił i oczom moim ukazał się następujący widok:

Obrazek Obrazek Obrazek

Zakładam, że nie powinno tam być samego pancerza od linki tylko linka w tym pancerzu, tak? Dodam, że jak mam włączony zapłon i nacisnę guzik otwierania bądź zamykania szyby, to słyszę, że silniczek pracuje, tzn. przyciskając zamykanie szyby silnik chodzi tak dłuo, jak wciśnięty jest przycisk, natomiast naciskając przycisk zamykania szyby silnik chodzi przez chwilkę, po czym cichnie. Gdy nacisnę ponownie, sytuacja się powtarza. Luźna linka jest zapewne efektem tego, że podnoszenie/opuszczanie szyb umarło, gdy szyba była mniej więcej w połowie okna i gdy ją podniosłem ręcznie do góry, linka pozostała w pozycji hm szyby opuszczonej, czyli jest luźna.
Zastanawiam się wobec tego, co musiałbym nabyć, by naprawić ten mechanizm. Czy taki zestaw odpowiednio zamontowany w miejsce starego wystarczy, by wszystko wróciło do normy?

http://moto.allegro.pl/item332883085_po ... od_ss.html

Słyszałem, że jeśli prowadnice są plastikowe, to niezbyt długo pociągną i lepiej w ASO kupić prowadnice metalowe, ale nie ukrywam, że od 6 miesięcy, czyli odkąd jestem posiadaczem swojego auta, szyba pasażera otwierana była może z 10 razy, więc nie wiem, czy jest sens inwestować prawie 200zł w coś co będzie bardzo rzadko używane. Niemniej jednak ta elektryka powinna tam być, więc chcę ją zrobić.

Proszę o podpowiedzi i wyrozumiałość, bo wiem że temat szyb elektrycznych poruszany był wielokrotnie, ale jak pisałem wyżej, zielony jestem w tej kwestii do bólu...
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano So kwi 17, 2010 12:43 przez carrion, łącznie edytowano 2 razy
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 18:40
Lokalizacja: wlkp
Online: 18h 5m
Pomógł: 73
Auto: MK3 GTI Edition 8V
Silnik: 2E

Postprzez jackyz » Pn mar 31, 2008 23:39

Szyby raz jeszcze

Masz zerwane linki,jeżeli działa silniczek to wystarczy wymienić tylko linki.Koszt nowych na allegro to ok 60 do 80 zł.
Pozdrawiam
Jacek
jackyz
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Pt lip 06, 2007 22:19
Lokalizacja: Oświęcim
Online: 1d 47m
Pomógł: 55
Auto: G III
Silnik: 1800

Postprzez golfer_1984 » Wt kwi 01, 2008 04:03

Z tego wynika że masz zerwaną linkę, silnik chdzi ale nie podnosi szyby bo jest zerwana linka :grin:
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 27, 2007 11:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Online: 70d 18h 44m
Pomógł: 68
Auto: MK5 GTI DSG 250 PS
Silnik: BWA

Postprzez carrion » Wt kwi 01, 2008 04:21

To wobec tego ten zestaw z allegro załatwi sprawę? Bo samych linek to raczej na allegro nie widziałem...
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 18:40
Lokalizacja: wlkp
Online: 18h 5m
Pomógł: 73
Auto: MK3 GTI Edition 8V
Silnik: 2E

Postprzez Novik » Wt kwi 01, 2008 07:57

Ten zestawik z allegro będzie dobry ;)
Novik
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 15, 2006 13:14
Lokalizacja: Płock
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez carrion » Wt kwi 01, 2008 15:22

Novik, dzięki za upewnienie mnie w tej kwestii!
jackyz, golfer_1984, dzięki za info!
Pozdrawiam!
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 18:40
Lokalizacja: wlkp
Online: 18h 5m
Pomógł: 73
Auto: MK3 GTI Edition 8V
Silnik: 2E

Postprzez Novik » Wt kwi 01, 2008 15:30

Mam u siebie "elektryczne szyby" i dokładnie takie podnośniki ;)
Novik
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 15, 2006 13:14
Lokalizacja: Płock
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez carrion » Śr kwi 02, 2008 18:01

No dobra. Jutro będę miał ten zestaw:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=335165998

I zabiorę się za montowanie. Nie wiecie może, gdzie mogę znaleźć jakąś fotoporadę, jak to zrobić? Nie chciałbym niczego tam popsuć,choć na pierwszy rzut oka wygląda mi to na odkręcenie 4 śrub i w miejsce starego mechanizmu włożenie nowego... Silniczek, zakładam, też muszę wymontować i wszystko poskładać na zewnątrz, prawda?
Bez kitu, królestwo za fotoporadę!!!
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 18:40
Lokalizacja: wlkp
Online: 18h 5m
Pomógł: 73
Auto: MK3 GTI Edition 8V
Silnik: 2E

Postprzez Paweł Marek » Śr kwi 02, 2008 18:07

nie ma raczej na forum. Ale musisz mieć kluczyki torxy25 żeby odkręcić silnik z modułem od blachy starego podnośnika. Nie wiem czy jest bęben z linką już nawiniętą w nowym podnośniku czy też trzeba przełożyć od starego.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 21:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 9h 39m
Pomógł: 2723
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez Novik » Śr kwi 02, 2008 18:10

Wszystko jest tak banalnie proste że dasz sobie radę ;)
Musisz odkręcic tylko kilka śrubek i po kłopopcie, przyóważ tylko jak będziesz wyjmował mechanizm jak lecą linki, żebyś później ich szybą nie przycioł ;)
Novik
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lis 15, 2006 13:14
Lokalizacja: Płock
Online: 0s
Pomógł: 18

Postprzez carrion » Śr kwi 02, 2008 18:32

Czyli najprościej mówiąc, wyjmuję wszystko, co mam w tej chwili zamontowane, czyli stary mechanizm + silniczek, szybę mocuję jakoś taśmą samoprzylepną, żeby mi przypadkiem nie zjechała, składam do kupy mechanizm nowy, mocuję silniczek, zakładam tapicerkę i idę na piwo, tak? :grin:
Spróbuję foty jakieś porobić i może fotoporada z tego wyjdzie jakaś skoro nie ma w tej chwili żadnej...Zawsze komuś może się przydać, nie?
BTW, gdzieś w Car Audio ktoś wrzucił linka do takiej własnie fotoporady, ale w języku angielskim. Szkoda, że nie wiem, gdzie to było... No nic, dam znać, jak poszło!
Dzięki panowie! :pub:

[ Dodano: 28 Kwi 2008 21:22 ]
No to po sprawie. Co prawda zrobiłem ten mechanizm dość dawno, ale obiecałem dać znać, jak już będzie git, więc daję znać. Przy okazji taka małą fotoporadę wykonałem:

W związku z tym, że nie znalazłem na forum porady dotyczącej zamontowania mechanizmu podnoszenia szyby (elektryczego) i że akurat u mnie ten element nawalił, to pomyślałem, że porobię kilka zdjęć i się nimi z Wami podzielę.

Potrzebne narzędzia:
-klucz 10 i 13 (najlepiej nasadowe)
-torx 10 i 25
-śrubokręt krzyżakowy i płaski
-nożyk do tapet
-silikon
-taśma samoprzylepna
-aceton lub benzyna ekstrakcyjna

Na początek demontujemy tapicerkę drzwi (w moim przypadku był to prawy przód). Na tym etapie nie miałem przy sobie aparatu, więc spróbuję tą fazę jak najdokładniej opisać. Otóż na początek demontujemy panel z przyciskami do opuszczania szyby i osłonę rączki. Używamy do tego płaskiego śrubokręta i delikatnie podważany w/w elementy. Są one na zatrzaskach, więc uważamy, by nic nam nie popękało. Odpinamy wtyczkę w przyciskach opuszczania szyby. Następnie odkręcamy dwie śruby, którymi tapicerka przykręcona jest do drzwi. Śruby znajdują się pod zdemontowanymi plastikami. Zdejmujemy teraz trójkątną osłonę przy lusterku (od wewnątrz) oraz wykręcamy rygielek, żeby bezkolizyjnie zdjąć tapicerkę. Po odkręceniu śrub delikatnie zwalniamy tapicerkę z zatrzasków, którymi jest przytwierdzona do drzwi. Najlepiej zacząć u dołu i przemieszczać się do góry. Tapicerkę zdejmujemy ostrożnie, żeby nie urwać przewodów, biegnących do głośnika. Ja głośnik odkręciłem i wypiąłem z niego przewody.
Mając zdjętą tapicerkę, musiałem odkleić teraz wygłuszenie drzwi. A zatem delikatnie nacinamy klej, którym jest ona przymocowana do blachy. Robimy to ostrożnie, żeby nie naderwać pianki. Uporawszy się z wygłuszeniem oczom naszym ukazuje się taki widok:


Obrazek

Jak widać u mnie problemem była zerwana linka. Przystępujemy teraz do demontażu starego mechanizmu. Kluczem nasadowym 13 poluźniamy śruby zaznaczone na czerwono i zwalniamy zaczep zaznaczony na żółto.

Obrazek

Następnie opuszczamy szybę do momentu, aż będziemy mieli dostęp do mocowania szyby i poluźniamy śruby zaznaczone na czerwono ( klucz 10).

Obrazek

Gdy szyba jest już uwolnina, podciągamy ją ku górze i przyklejamy mocną taśmą samoprzylepną, żeby nam nie zjechała, bo narazimy się na znacznie większe koszta niż do tej pory.

Obrazek

Teraz wypinamy wtyczkę z silniczka.

Obrazek

I śmiało możemy przystąpić do wymontowania starego mechanizmu.
Następnie musimy przełożyć silniczek ze starego mechanizmu do nowego. W tym celu odkręcamy wkręty torxem 25 (czerwone strzałki). Teraz odkręcamy z silnika plastikową osłonę ślimaka, gdyż jest ona już w nowym mechaniźmie (torx 10, żółte strzałki).

Obrazek

Bierzemy w łapki nowy mechanizm.

Obrazek

I montujemy na nim silnik.

Obrazek Obrazek

Następnie delikatnie montujemy nowy mechanizm w drzwi i dokręcamy wszystkie śruby.

Obrazek Obrazek

Dokręcamy także śruby w mocowaniach szyby.

Obrazek

Mechanizm mamy zamontowany, więc możemy teraz sprawdzić, czy szyba chodzi i zabieramy się za zakładanie tapicerki. Trzeba delikatnie podkleić wygłuszenie. Ja osobiście nie używałem do tego celu typowego silikonu, by przy kolejnej ewentualnej konieczności ingerencji w drzwi nie powywrywać pianki. Wykorzystałem coś takiego jak uszczelniacz do rynien i kominów firmy SOUDAL. Charakteryzuje się tym, że jego konsystencja po wyschnięciu jest lekko elastyczna, co ułatwi nam jego nacinanie przy kolejnej wizycie w drzwiach.
Mocując tapicerkę pamiętajmy o wtyczce do przycisków opuszczania szyby, żeby ją odpowiednio przełożyć i przewodzie do głośnika. Ja dwa razy musiałem ponownie ściągać tapicerkę, bo o w/w kabelkach zapomniałem…
Następnie przykręcamy śruby mocujące tapicerkę do drzwi i zakładamy zdjęte plastiki.
Teraz myjemy szybę acetonem, bo zastosowana taśma, choć mocna, to lubi zostawić na szybie trochę kleju.
I cieszymy się z działającego mechanizmu!
Całość zajęła mi trochę ponad godzinę i jest banalnie prosta, ale mam nadzieję, że ta porada jeszcze bardziej ułatwi i usprawni wymianę mechanizmu.
Pozdrawiam!

Wysłałem w/w poradę do moda działu FAQ z prośbą o zamieszczenie, ale sprawa ucichła :chytry: .
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 28, 2007 18:40
Lokalizacja: wlkp
Online: 18h 5m
Pomógł: 73
Auto: MK3 GTI Edition 8V
Silnik: 2E

Postprzez FollowMe » Pt kwi 09, 2010 17:43

Witam, odkopuje temacik. Mam pytanie, wiem ze wazne jest, ktora to jest strona, czy wazne jest czy to jest przod czy tyl? U mnie podobnie silnik dziala, a uszkodzeniu ulegl tylko mechanizm, ktory szybe podnosi. Chcialem tanim kosztem doprowadzic to do swojego pierwotnego stanu. http://moto.allegro.pl/item985340079_po ... anual.html czy to bedzie pasowalo, ale na tyl ? Po przelozeniu silnika ?
TDI POWER
FollowMe
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Cz mar 26, 2009 12:08
Lokalizacja: Swinoujscie
Online: 0s
Pomógł: 2
Auto: MK4
Silnik: AJM

Postprzez jackyz » Pt kwi 09, 2010 19:41

FollowMe napisał(a):Witam, odkopuje temacik. Mam pytanie, wiem ze wazne jest, ktora to jest strona, czy wazne jest czy to jest przod czy tyl? U mnie podobnie silnik dziala, a uszkodzeniu ulegl tylko mechanizm, ktory szybe podnosi. Chcialem tanim kosztem doprowadzic to do swojego pierwotnego stanu. http://moto.allegro.pl/item985340079_po ... anual.html czy to bedzie pasowalo, ale na tyl ? Po przelozeniu silnika ?

Ten mechanizm na allegro jest do przednich drzwi i w dodatku manualny i nie da się do niego założyć siniczka.Do tylnych drzwi jest całkiem inny.
Jacek
jackyz
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Pt lip 06, 2007 22:19
Lokalizacja: Oświęcim
Online: 1d 47m
Pomógł: 55
Auto: G III
Silnik: 1800

Następna strona



Powrót do FAQ

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot], pablochorzow1985 i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,