Gotuje sie plyn chlodniczy, wentylatory sie nie wlaczaja

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Adamm, miś fazi, Qto, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Gotuje sie plyn chlodniczy, wentylatory sie nie wlaczaja

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 13:21

Witam brat posiada passata b3 1,6 td z 91 roku, problem polega na tym ze , podczas jazdy podskoczyla temperatura do 100 stopni i zadna kontrolka sie nie wlonczyla i wentylator tez, przyjechal do domu, wlalem mu plynu i po przejechaniu jakies 5 minu znowy w zbiorniczku sie gotuje, myslelismy ze to termostat bo nie otwieralo przeplywu na chlodnice, kupilismy nowy, wczoraj zalozylem go i dalej jest tak samo, dzwonione bylo do mechanika i powiedzial ze jak sie wlonczy auto wleje plyn do zbiorniczka i ida babelki po jakims czasie to jest to uszczelka pod glowica, ale autem normalnie mozna jezdzic i teraz niewiem czy to rzeczywiscie uszczelka czy cos innego, na forum passata napisali mi ze to moze byc cos z pompą wody, ale jak sie chwyci waz ktory idzie z pompy to czuc ze jest cisnienie w wezu i teraz juz niewiem co to moze byc,wiec prosze o napisanie co to moze byc !! z gory dzieki!!
Ostatnio edytowano So mar 22, 2008 15:07 przez Tuning_Boy_2005, łącznie edytowano 1 raz
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Postprzez vision » So mar 22, 2008 13:27

z walniętą uszczelką może auto jeździć , gdyby pompa wody to brak obiegu na zbiorniczku wyrównawczym , stawiam na uszczelkę głowicy
Ostatnio edytowano So mar 22, 2008 13:30 przez vision, łącznie edytowano 1 raz
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 01, 2007 15:27
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s
Pomógł: 202
Auto: Audi B3
Silnik: mTDI

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 13:31

aha ale dalej niewiem czy to bedzie uszczelka czy cos innego
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Postprzez majster heniek » So mar 22, 2008 13:32

ktory idzie z pompy to czuc ze jest cisnienie w wezu
ale temperatura też wytworzy ciśnienie , więc pompa może nie pompować - robić obiegu , sprawdż też czujnik załączający wentylator bo może być tak , że dużo osadu na jego powierzchni może powodować niezałączanie wentylatora
Dużo części do MK II viewtopic.php?f=119&t=560546
majster heniek
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 09, 2006 11:04
Lokalizacja: Głuchołazy
Online: 129d 7h 36m
Pomógł: 168
Auto: VWariant
Silnik: aSz

Postprzez ledman » So mar 22, 2008 13:34

majster heniek napisał(a):prawdż też czujnik załączający wentylator

i przy okazji można przeczyścić wtyczkę, u mnie kiedyś zaśniedziała i też wentyl się nie odpalił ..
Podpis zastępczy.
ledman
pssst
pssst
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 02, 2005 22:53
Lokalizacja: Stolica województwa
Online: 165d 4h 57m
Pomógł: 45
Auto: kombi w dieslu
Silnik: ZS

Postprzez vision » So mar 22, 2008 13:36

sprawdź obieg płynu , jak jest to uszczelka ja jeździłem tak 1 miech , jeszcze korek w układzie wodnym ale to raczej nie
vision
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lip 01, 2007 15:27
Lokalizacja: warszawa
Online: 0s
Pomógł: 202
Auto: Audi B3
Silnik: mTDI

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 13:39

no ale tak patrzac co w pompie moze sie rozleciec nic, tam jest tylko lozysko i walek na ktorym jest smiglo i to wszystko, pompa jedynie moze sie rozciec bo w srodku raczej nic, wtylki z wentylatora juz robilem, probowalem tez na krotko go podlaczac to wentyl chodzi, a gdzie ten czujnik z zlaczajacy wentylator jest?? chociarz wydaje mi sie ze czujnik nie ma z tym nic wspolnego bo on nie zalacza termostatu tylko ciepla woda , a umnie nie ma wogule obiegu do chlodnicy woda stoji przy termostacie i on niechce ja puscic na chlodnice a w zbiorniczku sie juz gotuje :( sam juz nie wiem
Ostatnio edytowano So mar 22, 2008 13:42 przez Tuning_Boy_2005, łącznie edytowano 1 raz
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Postprzez majster heniek » So mar 22, 2008 13:43

Tuning_Boy_2005 napisał(a):no ale tak patrzac co w pompie moze sie rozleciec nic, tam jest tylko lozysko i walek na ktorym jest smiglo i to wszystko, pompa jedynie moze sie rozciec bo w srodku raczej nic, wtylki z wentylatora juz robilem, probowalem tez na krotko go podlaczac to wentyl chodzi, a gdzie ten czujnik z zlaczajacy wentylator jest?? chociarz wydaje mi sie ze czujnik nie ma z tym nic wspolnego bo on nie zalacza termostatu tylko ciepla woda , sam juz nie wiem
Czujnik jest z prawej strony chłodnicy na samym dole ( stojąc przodem do auta ) ten co załącza wentylator , a pompa może mieć plastykowe łopatki które same się wycierają i wtedy nie robi obiegu

[ Dodano: 22 Mar 2008 12:44 ]
a może termostat wogóle nie puszcza - jest lipny
Dużo części do MK II viewtopic.php?f=119&t=560546
majster heniek
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 09, 2006 11:04
Lokalizacja: Głuchołazy
Online: 129d 7h 36m
Pomógł: 168
Auto: VWariant
Silnik: aSz

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 13:47

aha a to ten czujnik mozna jakos sprawdzic czy jest srawny?
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Postprzez ledman » So mar 22, 2008 13:51

Tuning_Boy_2005 napisał(a):aha a to ten czujnik mozna jakos sprawdzic czy jest srawny?

jedynie tak, wyciągnąć wtyczkę, zewrzeć zacisk, jak działa wentyl, to prawdopodobnie czujnik walnięty ..
Podpis zastępczy.
ledman
pssst
pssst
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 02, 2005 22:53
Lokalizacja: Stolica województwa
Online: 165d 4h 57m
Pomógł: 45
Auto: kombi w dieslu
Silnik: ZS

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 13:52

no zaraz pujde sprawdzic
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Postprzez majster heniek » So mar 22, 2008 13:55

Tuning_Boy_2005, a tak wogóle to sprawdż przy okazji czy chłodnica na dole jest gorąca , bo jak nie to czujnik nie załączy went
Dużo części do MK II viewtopic.php?f=119&t=560546
majster heniek
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N kwi 09, 2006 11:04
Lokalizacja: Głuchołazy
Online: 129d 7h 36m
Pomógł: 168
Auto: VWariant
Silnik: aSz

Postprzez ledman » So mar 22, 2008 13:57

majster heniek napisał(a):a tak wogóle to sprawdż przy okazji czy chłodnica na dole jest gorąca

no jak się nie nagrzeje, to termostat walnięty będzie ..

i może sprawdź bezpiecznik wentyla (nr 1 )
Ostatnio edytowano So mar 22, 2008 13:58 przez ledman, łącznie edytowano 1 raz
ledman
pssst
pssst
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sty 02, 2005 22:53
Lokalizacja: Stolica województwa
Online: 165d 4h 57m
Pomógł: 45
Auto: kombi w dieslu
Silnik: ZS

Postprzez Tuning_Boy_2005 » So mar 22, 2008 14:11

czyaliscie co napisalem wyzej termostat wogule nie puszcza wody do chlodnicy wogule !! jest wymieniony na nowy, to chlodnica bedzie caly czas zimna, jak wleje plyn do chlodnicy przejade kawalem to jak przyjade to jest pusto i tylko para idzie, to ze wentyl sie nie wlacza to juz pupa, ale mi chodzi czemu mi niechce termostat wody przepuscic do chlodnicy, moze to bedzie faktycznie uszczelka bo zanim goraca woda przyjdzie na termostat to cala wyparuje
Tuning_Boy_2005
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 22:51
Lokalizacja: Ruda Śląska
Online: 17h 4m
Pomógł: 2
Auto: MKI
Silnik: 1.6 D

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,