Przy odpalaniu po nocy kopci na niebiesko...

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Adamm, miś fazi, Qto, italiano_83, Michał_1977, edzio, VIP

Przy odpalaniu po nocy kopci na niebiesko...

Postprzez MIT » Wt lut 19, 2008 16:16

Witam.
Troszke poszperałem na forum,i poczytałem na ten temat ale chce się upewnić bo wydaje mi sie to trochę dziwne....tak jak w temacie,gdy autko postoi całą noc i rano go odpalam(TDI AJM)to kopci z rurki na ewidentnie niebieski kolor....przez około 10 sekund

teraz pytanie,co jest tego powodem?
zaznaczam że od wymiany oleju zrobiłem dokładnie 3500 km i z bagnetu nie ubyło nawet dziesiętnej milimetra,poprostu utrzymuje stan,płynu chłodniczego nie ubywa,silnik pracuje równiutko jak zegarek,tylko zaraz po odpaleniu dosłownie 1 sekundę chodzi dziwnie a potem już idealnie równo mruczy..wiem ze niebieski kolor to oznaka spalania oleju ale przecież go nie ubywa!?czy spalanie ropy w pewnych przypadkach też może dać niebieski kolor?bo wydaje mi sie że raczej czarny....
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 29, 2007 17:04
Lokalizacja: Olkusz
Online: 12h 31m
Pomógł: 14
Auto: BORCYCHA
Silnik: AJM

Postprzez bongo » Wt lut 19, 2008 17:43

MIT napisał(a):.wiem ze niebieski kolor to oznaka spalania oleju ale przecież go nie ubywa!?
Poczekaj trochę więcej,jak po 10000 nie będzie ubywało,to oki.Z reguły taki objaw dają zużyte uszczelniacze zaworowe które przepuszczają olej i po nocy po zapaleniu silnika tenże olej jest spalany.
bongo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So wrz 17, 2005 19:58
Lokalizacja: Londyn
Online: 63d 19h 22m
Pomógł: 786
Auto: Vauxhall Vivaro
Silnik: CDTI

Postprzez MIT » Wt lut 19, 2008 17:54

Chyba masz racje..bo wlasnie zaraz po odpaleni słychać stukanie które zaraz cichnie ale jest zależne od temperatury powietrza im zimniej tym stukot trwa dłużej ...a tak jak dzisiaj na dworze było plus 2 to stukot trwał może z 5 do 7 sekund(myślę że olej mam dobry,jest nim CASTROL 5W 40 z normą Vw do pompowtrysków)
zaznaczam że troszke się martwię :otepienie:
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 29, 2007 17:04
Lokalizacja: Olkusz
Online: 12h 31m
Pomógł: 14
Auto: BORCYCHA
Silnik: AJM

Postprzez bongo » Wt lut 19, 2008 18:01

MIT, to stukanie to pewnie popychacze hydrauliczne,zanim sie napełnią olejem to właśnie stukają.Tym bym sie nie przejmował za bardzo.Kontroluj poziom oleum,jak nie znika to sie nie przejmuj.
bongo
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So wrz 17, 2005 19:58
Lokalizacja: Londyn
Online: 63d 19h 22m
Pomógł: 786
Auto: Vauxhall Vivaro
Silnik: CDTI

Postprzez manek271 » Wt lut 19, 2008 18:26

a czy podczas odpalania rano masz wrazenie jakby na dwa gary zaskakiwal?

[ Dodano: 19 Lut 2008 17:29 ]
jak tak to w polaczeniu z bialo niebieskim moze bys oznaka niedzialajacych swiec zarowych,mialem tak samo po wymianie wszystkich czterech swiec objawy znikly,dymienie tez. pozdrawiam :okej:
CHCESZ ZOBACZYC MOJE AUTO??? KLIK W BANEREK
Obrazek
manek271
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 19, 2006 20:16
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 3d 11h 2m
Pomógł: 16
Auto: mk 3 variant
Silnik: AFN ++

Postprzez MIT » Wt lut 19, 2008 18:57

Właśnie tak jak napisałem że na początku przez chwilke chodzi nierówno zaraz po odpaleniu i tak jak mówisz objaw jakby na dwa ,trzy garki.........hmmm i jak było teraz po tych mroźnych nockach minus 12 na dworze, to zapalał dopiero za trzecim kręceniem ,dwa pierwsze załapywał ,ale tak jakby niemógł zaskoczyć...dopiero za trzecim razem odpalał.Kontrolka grzania świec świeciła wtedy bardzo długo gdzies koło 5 sekund zresztą pioerwszy raz widziałem żeby tak długo świeciła bo przecież nie było chyba takiego mrozu jescze tej zimy :D a autko mam od listopada i co dalej?
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 29, 2007 17:04
Lokalizacja: Olkusz
Online: 12h 31m
Pomógł: 14
Auto: BORCYCHA
Silnik: AJM

Postprzez manek271 » Wt lut 19, 2008 19:23

wymien swiece zarowe to napewno to,mozesz sprawdzic sobie swiece na szybko,wykrec jedna i podlacz na krotko do aku. jak sie rozgrzeje do czerwonosci to jest ok jak nic sie nie dzieje to do wymiany itd.itp :D

[ Dodano: 19 Lut 2008 18:24 ]
ja tez myslalem ze jest wszystko ok dopuki pozadnie nie przymrozilo pozdrawiam

[ Dodano: 19 Lut 2008 18:28 ]
jak sie sam boisz zajedz do pierwszego lepszego mechaniora,on ci to zrbi od reki,poza tymtrzeba szukac najpierw prostychprzyczyn a potem dopiero jakies popychacze czy cos tam,pozdro jeszcze raz
CHCESZ ZOBACZYC MOJE AUTO??? KLIK W BANEREK
Obrazek
manek271
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 19, 2006 20:16
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 3d 11h 2m
Pomógł: 16
Auto: mk 3 variant
Silnik: AFN ++

Postprzez MIT » Wt lut 19, 2008 19:29

:pub: zrobię tak jak mówiszi dam znac czy coś się poprawiło.
Dzięki wielkie i pozdrawiam
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 29, 2007 17:04
Lokalizacja: Olkusz
Online: 12h 31m
Pomógł: 14
Auto: BORCYCHA
Silnik: AJM

Postprzez manek271 » Pt lut 29, 2008 19:07

MIT napisał(a):zrobię tak jak mówiszi dam znac czy coś się poprawiło.
i jak tam co z autem zrobione :grin:
CHCESZ ZOBACZYC MOJE AUTO??? KLIK W BANEREK
Obrazek
manek271
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz paź 19, 2006 20:16
Lokalizacja: Gdańsk
Online: 3d 11h 2m
Pomógł: 16
Auto: mk 3 variant
Silnik: AFN ++

Postprzez JaBa22 » Śr kwi 02, 2008 21:12

Witam podepne się do tematu. Mam ten sam problem, tyle ze jak na jedynce tez przeciagne to niebieskawo przez chwilę, a nawet jak zapale to kopciuch straszny na czarno siwo i obroty z 1500 a przy tym nie rowna strasznie praca i to trwa chwilę. Potem wraca do normy a zapomnial bym, nie raz swiece ( kontrolka) palą się dłuzej a nie raz krócej dosłwonie sekundę) Sprawdzić świece?? Czy moze to wina paliwa??
JaBa22
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So mar 22, 2008 17:55
Lokalizacja: Skierniewice
Online: 0s

Postprzez golfmaniac22 » Śr kwi 02, 2008 22:19

no to kolejo JABA 22 jest nas dwoch ja mam podobny problem i juz niewiem co jest nie tak ruznica jest taka ze moj nie kopci juz pozniej po odpaleniu tylko w momencie odpalenia puszcza dyma na niebieskawo swiece juz wymienialem dwa razy i dalej to samo
golfmaniac22
Użytkownik
Użytkownik
 
Dołączył(a): Śr sty 02, 2008 00:19
Lokalizacja: lodz
Online: 10d 2h 6m
Pomógł: 13
Auto: mk4 tdi
Silnik: axr

Postprzez JaBa22 » Śr kwi 02, 2008 23:00

Czyżby w takim razie w moim przypadku pierscienie? Zaznacze ze nei kopci juz prawie wcale zrobie po odpaleniu przygazowke pusci bucha raz wiekszego raz mniejszego i cacy. Jak jade tez juz nie pozostawia śladów przy ruszaniu. Zastanawia mnie czemu swiece raz grzeja szybciej raz wolniej przy tej samej temperatrze otoczenia bez wzgledu na cieplo silnika.

[ Dodano: 03 Kwi 2008 10:02 ]
Koledzy zauważyłem dziwną rzecz, jak wspomniałem palił mi na kolory tęczy że tak powiem od białego po siwy, taki niby fioletowy i czarny a nawet i niebieski. Hmmmm mechanior sam nie wie co jest kazał testować jeszcze bo woli nie naciagać na duzy wydatek jakim były by pierścienie czy regeneracja turbiny. Więc zatankowłem na schelu Extra Diesla mam go pol baku i musze powiedzieć że choć wymieszał się z tym syfem który był do tej pory to pali lepiej i jak na razie nie zauważyłem pełnej barwy kolorów z tyłu samochodu. Nawet jak przeciągne na jedynce to nei ma dymku niebieskiego a przedtem mialem go nawet przy delikatnym ruszaniu. Poczekam az silnik ostygnie i znowu zapale, no i pojezdze na schelu bo moze to jednak paliwo a nie najgorsze od razu założenie ze pierscienie. Cdn.......
JaBa22
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So mar 22, 2008 17:55
Lokalizacja: Skierniewice
Online: 0s

Postprzez Ryszardo » Cz kwi 03, 2008 21:35

Mit, i co dalej z twoim problemem, mam podobnie i ciekawi mnie, czy juz jest ok, i co to było?
Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Pt cze 15, 2007 15:42
Lokalizacja: Lubuskie
Online: 21h 4m
Pomógł: 26

Postprzez MIT » N gru 28, 2008 16:53

No jestem ponownie po długiej przerwie...i bardziej zmartwiony,z autkiem jak do tej pory nie robiłem nic!może przez to że było lato i nie było objawów niebieskiego dymu z tłumika,wogóle!potem im zimniej się robiuło czyli powiedzmy od +2 stopni autko znowu puszcza niebieską chmurkę przy odpalaniu po nocy,no a dzisiaj to już była masakra.wstyd przed blokiem itp.było -7 stopni,odpalam (no toroche kręciłem:/) silnik załapał jak zwykle nie równo chodził.przez pierwsze 10 sek.ale puścił taką chmurę niebieskiego dymu że chyba pierwszy raz taką u siebie widziałem jescze sąsiad który wchodził do klatki,sie patrzył w moim kierunku stojąc z otwartymi drzwiami do klatki myśląc pewnie że mi auto siadło bo było w tumanach tego niebieskiego dymu normalnie szok!i powtarzam znowu, że tego nie rozumiem od wymiany oleju(ponownej)zrobiułem już 8 tys km i nie ubyło ani grama!płynu tez,auto jest rakietą,silnik po 10 sek.od odpalenia chodzi jak marzenie,w lato pali na dotyk nie puszczając nawt znikomego dymka!więc co do cholery jest grane?!?!czy to napewno będą świece?gdyby to był spalany olej to chyba by go ubywało?jednym słowem obciach i tyle..ale tylko przy pierwszym odpaleniu po nocy.......czy ktoś jest pewien na 200% że będą to świece?i może śmiało napisać "wymieniaj świece..gdy je wymienisz nie uświadczysz dyma!!" bo przecież oleju nie ubywa w ogóle a on gdy jest spalany daje czadu na niebiesko......help
pozdrawiam
MIT
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 29, 2007 17:04
Lokalizacja: Olkusz
Online: 12h 31m
Pomógł: 14
Auto: BORCYCHA
Silnik: AJM

Następna strona



Powrót do Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: pawel.GTI i 11 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,