Błąd 00537 - Lambda sensor control, górna wartość graniczna

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Błąd 00537 - Lambda sensor control, górna wartość graniczna

Postprzez PietreK84 » Cz lut 14, 2008 12:31

Witam.

Mój problem wygląda następująco:
Gdy odpalam auto wszystko przez chwilkę chodzi elegancko, po 3 minutach około na jałowym zaczyna telepać silnikiem, czuć w samochodzie tak jakby ktoś nogą kopał w podłogę, od strony maski silnik trochę się trzęsie. Postanowiłem więc kupić vaga i obadać o co chodzi. Mianowicie wyświetla tylko jeden błąd jak w temacie: 00537 - Lambda sensor control, górna wartość graniczna.

Według mnie za bogata mieszanka, albo za dużo paliwa albo za mało powietrza. Odrzucam w tym miejscu wszelkie nieszczelności bo za bogata jest mieszanka, zresztą nic nie znalazłem oglądając silnik, nic nie syczy, wszystko jest podłączone. Myślę że po 3 minutach sąda lambda się nagrzewa wskazując za bogatą mieszankę i komp próbuje skorygować lecz czemuś nie da rady (i w tym miejscu zaczyna telepać silnikiem). Gdzieś znalazłem że jak górna wartość graniczna błędu to albo ciśnienie paliwa za małe, lub uszkodzone wtryskiwacze, tzn nie domykające się. Dodam że błąd wywala po każdym skasowaniu błędu i uruchomieniu silnika, a silnikiem trzęsie cały czas na jałowym nie licząc tych kilku minut po uruchomieniu. W czasie jazdy nie odczuwam żadnych anomalii.

Jeśli coś pokręciłem proszę o korektę, oraz wszelkie sugestie :crazy:
Ostatnio edytowano Cz lut 14, 2008 12:34 przez PietreK84, łącznie edytowano 1 raz
PietreK84
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Wt sty 01, 2008 13:04
Lokalizacja: Białystok
Online: 7h 3m

Postprzez pszczyna » Cz lut 14, 2008 16:33

00537 Kontrola czujnika tlenu wychodzi na to ze jednak sonda do wymiany
Obrazek Obrazek Obrazek
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 08, 2006 20:54
Lokalizacja: Pszczyna .Śląsk
Online: 45m
Pomógł: 784

Re: Błąd 00537 - Lambda sensor control, górna wartość granic

Postprzez robbox » So mar 07, 2009 02:48

00537 - Lambda sensor control, górna wartość graniczna.

Trochę źle zinterpretowales ten blad chodzi o to ze mieszanka jest uboga i została osiągnięta górna wartość regulacji a mieszanka jest dalej uboga - dla potwierdzenia spojrz na odczyt lambdy powinien byc 0-0,3 V po chwili z regoly spada do 0 tak jakby sonda przestała próbkować.
Mam ten sam problem, juz 2 miesiac z tym walcze.Praktycznie wszystko bylo sprawdzane więc problem tkwi prawdopodobnie w sygnałach z czujników za jakiś czas jadę na oscyloskop bo inaczej się tego nie sprawdzi (miernik pokaze ze jest ok ale podczas pracy moga byc zle sygnaly).
robbox
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 19:49
Lokalizacja: WROCŁAW
Online: 2h 45m
Pomógł: 48

Postprzez polarny » So mar 07, 2009 13:46

Witam. Borykam się z tym samym komunikatem 00537, ale nie jestem pewien czy to jednak w 100% wadliwa sonda. Odczuwalnym objawem jest jakby odcięcie paliwa przez krótką chwile i bez znaczenia z jaką prędkością się jedzie i na jakim biegu. Gazem można wtedy naciskać i jakby nie działał. Zasugeruje, że efekt jest niebezpieczny np. przy wyprzedzaniu. Występuje to sporadycznie tak jak i jest w komunikacie o błędzie. Czy np. taka sonda http://moto.allegro.pl/item553744651_so ... f_1_6.html zdałaby egzamin w AKL'u?
polarny
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt lip 11, 2008 16:56
Lokalizacja: Wawa
Online: 4m

Postprzez robbox » N mar 08, 2009 01:35

polarny napisał(a):Borykam się z tym samym komunikatem 00537

- sam nr bledu jest ogolny, wazny jest jeszcze opis jaki wystepuje z bledem np
18-10 - Upper Limit - Intermittent
19-10 - Lower Limit - Intermittent

polarny napisał(a):ale nie jestem pewien czy to jednak w 100% wadliwa sonda

bez opisu trudno stwierdzic, natomiast najprosciej jest wejsc w odczyty lambda i bedzie widac czy wartosci sie zmieniaja czy nie
robbox
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 19:49
Lokalizacja: WROCŁAW
Online: 2h 45m
Pomógł: 48

Postprzez polarny » Pn mar 09, 2009 17:28

A więc kolego robbox jest to 18-10 - Upper Limit - Intermittent. Objawy odczuwalne tak jak wyżej napisałem + minimalnie nierówne obroty biegu jałowego, ale tak małe, że właściwie nie rusza się igła obrotomierza. No i jeszcze gdy wrzucę dwójkę to na niskich obrotach jakby się przydławił. Jednak to chyba raczej nie ma nic wspólnego z sondą.
polarny
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt lip 11, 2008 16:56
Lokalizacja: Wawa
Online: 4m

Postprzez robbox » Pn mar 09, 2009 23:44

polarny napisał(a):18-10 - Upper Limit - Intermittent
- a odczyty z sondy spadaja do zera ?

polarny napisał(a):minimalnie nierówne obroty biegu jałowego, ale tak małe, że właściwie nie rusza się igła obrotomierza
- ale powinno byc odczuwalne jako lekkie rzucanie silnikiem i powinno "pierdziec" z rury wydechowej - sprobuj odpiac przeplywomierz i sprawdz czy sie poprawi

[ Dodano: 16 Mar 2009 18:25 ]
No i problem z bledem 537 rozwiazany - przypadkiem okazalo sie ze przeplywomierz padl, jest nowy i wszystko wrocilo do normy.
robbox
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 19:49
Lokalizacja: WROCŁAW
Online: 2h 45m
Pomógł: 48

Przepływomierz

Postprzez Tuthmozis » N kwi 05, 2009 21:38

Przepraszam że dołączę ale wątek bardzo ciekawy. Gdzie szukać przepływomierza w silniku AZD 1.6 benzyna? Objawy mam BARDZO podobne, wymieniłem cały moduł przepustnicy i na jałowym po rozgrzaniu dalej szarpie/trzęsie/'przygasa'
Ostatnio edytowano N kwi 05, 2009 21:39 przez Tuthmozis, łącznie edytowano 1 raz
Tuthmozis
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Śr sty 02, 2008 16:04
Lokalizacja: Pruszków
Online: 6m
Pomógł: 2

Postprzez norek111 » N kwi 05, 2009 21:42

patrz przy puszce filtra powietrza
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
************************************************
VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sie 07, 2007 20:30
Lokalizacja: pomorskie Benowo
Online: 51d 10h 41m
Pomógł: 666
Auto: Golf III Bon Jovi
Silnik: AFT

Postprzez Tuthmozis » Pn kwi 06, 2009 17:38

Filtr powietrza jest schowany w pokrywie, którą się zdejmuje z silnika w całości i tam NIE MA żadnego złącza do elektroniki. Jest tylko rura z boku do pokrywy (prawdopodobnie odma z miski olejowej).
Tuthmozis
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Śr sty 02, 2008 16:04
Lokalizacja: Pruszków
Online: 6m
Pomógł: 2

Postprzez robbox » Pn kwi 06, 2009 19:51

Tuthmozis napisał(a):Filtr powietrza jest schowany w pokrywie, którą się zdejmuje z silnika w całości i tam NIE MA żadnego złącza do elektroniki. Jest tylko rura z boku do pokrywy (prawdopodobnie odma z miski olejowej).


W tym silniku nie ma przepływomierza, natomiast jest MAP sensor.
robbox
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 19:49
Lokalizacja: WROCŁAW
Online: 2h 45m
Pomógł: 48

Postprzez Darek_dk1 » Pn kwi 06, 2009 22:15

Jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość. Co to jest Map sensor ?
Pozdrawiam serdecznie.
Darek_dk1
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt wrz 26, 2008 23:31
Lokalizacja: Wrocław
Online: 0s

Postprzez robbox » Wt kwi 07, 2009 15:39

Darek_dk1 napisał(a):Jestem laikiem, więc proszę o wyrozumiałość. Co to jest Map sensor ?

Tutaj http://www.wme.wat.edu.pl/download/cw_s ... sensor.pdf na 5 stronie jest to wytłumaczone.

Przede wszystkim były sprawdzane błędy w komputerze ??
robbox
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Cz lut 16, 2006 19:49
Lokalizacja: WROCŁAW
Online: 2h 45m
Pomógł: 48

Wymiana MAP

Postprzez Tuthmozis » Cz kwi 09, 2009 10:14

Bardzo dziękuję za sugestię. Zlokalizowałem i wymieniłem czujnik MAP (dla właścicieli silnika AZD - numer 036 906 051). Zamontowany był Magneti Marelli, założyłem VDO za 133 PLN (ASO proponowało FACET za 334 PLN).
Komputer zostanie podłączony 15.04. Dziś tylko odpalenie na postoju. Uruchomił się bardzo ładnie. Uwagę zwraca charakterystyczny świerszczo-cykający dźwięk pracującego silnika, jak u nowego.
Pojedziemy - zobaczymy.
Wesołych Świąt!
Tuthmozis
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Śr sty 02, 2008 16:04
Lokalizacja: Pruszków
Online: 6m
Pomógł: 2

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], nicoslaw i 4 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,