wymiana termostatu w 1.6

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

wymiana termostatu w 1.6

Postprzez seweryn021 » Cz sty 03, 2008 14:38

Autko mi nie może się nagrzać . W czasie jazdy temperatura nawet nie dochodzi do 70 stopni, autko teraz dużo wiecej spala ale dziwne jest , ze w czasie postoju i jak silnik pracuje na wolnych obrotach to temperatura rośnie czyżby to termostat? Nie wiem gdzie się znajduje i jeżeli to nie jest skomplikowane to wymienilbym go sam Golf 3 1.6 1996 r.Może ktoś mi wytłumaczy jak sprawdzić czy to termostat i jak sie zabrać do tego jak sie , okaże jednak termostat
Ostatnio edytowano Cz sty 03, 2008 18:47 przez seweryn021, łącznie edytowano 1 raz
seweryn021
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn lis 19, 2007 14:46
Lokalizacja: drezdenko
Online: 0s

Postprzez Marek83 » Cz sty 03, 2008 15:05

Prawdopodobnie termostat. Zobacz czy na zimnym silniku wąż z dołu robi sie od razu ciepły, jeśli tak to termostat jest cały czas otwarty W moim 1.6 AEE termostat jest z prawej (pod kopułką) strony bloku silnika tam gdzie idą wszystkie węże układu chłodzenia. Od chłodnicy idą dwa grube węże, tam gdzie ten dolny prowadzi jest właśnie termostat.
Ostatnio edytowano Cz sty 03, 2008 15:15 przez Marek83, łącznie edytowano 1 raz
Marek83
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So lut 17, 2007 15:48
Lokalizacja: VWodzisłavw Śląski
Online: 0s
Pomógł: 4

Re: wymiana termostatu w Golfie 3 1996 r 1.6?

Postprzez JayT » Cz sty 03, 2008 16:59

seweryn021 napisał(a):Autko mi nie może się nagrzać . W czasie jazdy temperatura nawet nie dochodzi do 70 stopni, autko teraz dużo wiecej spala ale dziwne jest , ze w czasie postoju i jak silnik pracuje na wolnych obrotach to temperatura rośnie czyżby to termostat?
Na 100% termostat jest uwalony - ostatnio identyczne objawy były w Audi mojej ładniejszej połowy: na postoju osiągał 90 stopni, podczas jazdy wskazówka dochodziła do ok. 60 stopni. Po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy.
Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Online: 1d 8h 23m
Pomógł: 162
Auto: gnije
Silnik: umiera

Postprzez borys1966 » Cz sty 03, 2008 23:32

U mnie była identyczna sytuacja temperatura nie dochodziła do 70 stopni. Wymieniłem termostat ( niestety Vernet bo Wahlera nie moglem dostać) ale teraz temp. stoi 90 stopni. I niema znaczenia czy stoję czy jadę czy jest mróz -5 czy -15.
borys1966
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt sty 10, 2006 16:45
Lokalizacja: małopolska
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez JayT » Cz sty 03, 2008 23:38

borys1966 napisał(a):U mnie była identyczna sytuacja temperatura nie dochodziła do 70 stopni. Wymieniłem termostat ( niestety Vernet bo Wahlera nie moglem dostać) ale teraz temp. stoi 90 stopni. I niema znaczenia czy stoję czy jadę czy jest mróz -5 czy -15.
I tak powinno być - przy sprawnym termostacie ma wskazywać 90° C. Jeśli pokazuje dużo mniej - to termostat jest cały czas otwarty; a jeśli dużo więcej - to się nie otwiera (lub płyn chłodniczy uciekł).
Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Online: 1d 8h 23m
Pomógł: 162
Auto: gnije
Silnik: umiera

Termostat

Postprzez seweryn021 » Pt sty 04, 2008 14:42

Czy sam wymienię ten termostat czy będę musiał skorzystać z wizyty u mechanika? Jaki jest koszt takiego termostatu i gdzie on sie wogóle znajduje w silniku!Golf 1.6 1996 r.
Może ktoś mnie naprowadzi albo udzieli jakiś wskazówek jak sie zabrać do tego Pozdrawiam Seweryn021
seweryn021
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn lis 19, 2007 14:46
Lokalizacja: drezdenko
Online: 0s

Re: Termostat

Postprzez herflik95 » Pt sty 04, 2008 14:47

seweryn021 napisał(a):Czy sam wymienię ten termostat czy będę musiał skorzystać z wizyty u mechanika? Jaki jest koszt takiego termostatu i gdzie on sie wogóle znajduje w silniku!Golf 1.6 1996 r.
Może ktoś mnie naprowadzi albo udzieli jakiś wskazówek jak sie zabrać do tego Pozdrawiam Seweryn021


10 minut roboty. Termostat siedzi w króccu nad zapłonem. odkręcasz 2 sróbki podstawiasz miske, wycigasz stary termostat, wkładasz nowy, skladasz wszystko do kupy, wlewasz płyn i odpowietrzasz układ
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn mar 13, 2006 11:36
Lokalizacja: LKR
Online: 13d 4h 16m
Pomógł: 166
Auto: Skoda Octavia II
Silnik: 2.0TDI

Re: Termostat

Postprzez JayT » Pt sty 04, 2008 15:10

seweryn021 napisał(a):Czy sam wymienię ten termostat czy będę musiał skorzystać z wizyty u mechanika?
Spokojnie sam wymienisz przy odrobinie zdolności manualnych :-)
seweryn021 napisał(a):Jaki jest koszt takiego termostatu
W zależności od marki i miejsca zakupu około 30-50 zł.
seweryn021 napisał(a):Może ktoś mnie naprowadzi albo udzieli jakiś wskazówek jak sie zabrać do tego
Zajrzyj tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=140715 i tutaj: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=139003
Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Online: 1d 8h 23m
Pomógł: 162
Auto: gnije
Silnik: umiera

Termostat

Postprzez seweryn021 » Pt sty 04, 2008 16:40

Dziękuje za pomoc zaraz się zabieram do wymiany!!!! Pozdrowionka : : :kufel:

[ Dodano: 04 Sty 2008 17:01 ]
Jeszcze mam pytanko a jak odpowietrzyć układ chłodzenia silnika ile wchodzi płynu chłodzącego?
seweryn021
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn lis 19, 2007 14:46
Lokalizacja: drezdenko
Online: 0s

Postprzez Skulek » Pt sty 04, 2008 19:35

Płynu chłodniczego 6.3 l.
A odpowietrzanie wygląda tak że wlewasz płynu do poziomu max zapalasz silnik przy odkręconym korku i jeśli ubędzie dolewasz do poziomu max ;) i najlepiej żeby silnik nagrzał się do 90C. A i jeszcze Musisz ogrzewanie na 4 bieg musisz włączyć i ciepło na maksa ;)
...
Skulek
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N wrz 02, 2007 02:10
Lokalizacja: Olsztyn
Online: 2d 14h 8m
Pomógł: 8
Auto: Brak

Postprzez Stopek » Pt sty 04, 2008 20:55

Skulek napisał(a):Płynu chłodniczego 6.3 l. ;)

Mi weszło nie cale 5 litrów w takim samym silniczku... i odpowietrzony jest elegancko... hmmm aż jutro zajrzę pod maskę czy czasem nie trzeba dolać :P pozdro
WsZyStKo. Co Na PrAwDę LuBiĘ JeSt AlBo NiEmOrAlNe AlBo NiElEgAlNe AlBo TuCzĄcE :D
Stopek
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn mar 05, 2007 14:25
Lokalizacja: Warszawa
Online: 15h 38m
Pomógł: 2
Auto: Seat Toledo 1M
Silnik: 1.8

Postprzez JayT » Pt sty 04, 2008 22:32

Stopek napisał(a):
Skulek napisał(a):Płynu chłodniczego 6.3 l. ;)
Mi weszło nie cale 5 litrów w takim samym silniczku... i odpowietrzony jest elegancko... hmmm aż jutro zajrzę pod maskę czy czasem nie trzeba dolać :P pozdro
Dlatego, że 6,3 litra wchodzi, jeśli cały układ jest idealnie opróżniony... mi ostatnio weszło coś około 5,5 litra.
Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So mar 11, 2006 14:18
Lokalizacja: Zbąszynek (FSW)
Online: 1d 8h 23m
Pomógł: 162
Auto: gnije
Silnik: umiera

Postprzez grzedzierz » So sty 05, 2008 12:47

Witam konto założyłem niedawno Golfika 1.6 TDI mam już 2 latka. Nie wiem czy w odpowiednim miejscu pisze o swoim problemie, ale bardzo proszę o pomoc. Problem jest podobny do tego co wyżej tylko na postoju przy włączonym silniku i nawiewach temperatura silnika spada czy to też może być wina termostatu?
grzedzierz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So sty 05, 2008 12:24
Lokalizacja: Ostrołęka
Online: 0s

Postprzez Paweł Marek » So sty 05, 2008 12:52

to już nie pierwszy problem tego typu. Być może wymiana termostatu pomoże, ale przyczyna jest raczej powiedzmy pozytywna. to znaczy TDI jest takim sprawnym silnikiem, że na wolnych obrotach nie wytrwarza dość ciepła żeby grzać wnętrze i utrzytmywać temperaturę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 23d 23h 48m
Pomógł: 2720
Auto: Vento
Silnik: 2E




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Q_mac i 8 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,