Światła krótkie zamiast postojowych

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Światła krótkie zamiast postojowych

Post autor: ne_preemo » sob gru 15, 2007 02:41

Witam, mam taki ciekawy przypadek w swoim MKIV ALH. Otóż nie mam świateł postojowych - zamiast nich, od razu włączają się krótkie, po przekręceniu gałki jeden raz. Jak przekręcę pokrętło 2 razy to dalej mam krótkie i to jest ok, długie też działają ok. Problem właśnie w tym, czemu zamiast postojówek od razu włączają się krótkie? Dodam, że jest to wersja bez halogenów, a wszystkie żarówki są ok. Macie jakieś pomysły? Przekaźnik, źle podpięta wiązka? Auto mam miesiąc i z taką usterką już kupiłem Golfa. Z góry dzięki za diagnozy. Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2007 02:46 przez ne_preemo, łącznie zmieniany 1 raz.

1.9 TDI

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » sob gru 15, 2007 06:12

Jeżeli chodzi o jakieś pomysły to tylko jeden: sprawdzenie połączeń od wyłącznika świateł aż po sam reflektor - gdzieś musi być styk (tzw. mostek) na obwodach zasilania świateł mijania i postojowych. Proponuję wyjąć i sprawdzić wyłącznik świateł.
Oto rada jak go wyjąć:
w pozycji zerowej (wszystkie światła wyłączone) wciskasz mocno pokrętło przełącznika do środka i obracasz nim nieco w prawo a następnie w tej pozycji wyciągasz przełącznik z konsoli, - montaż w odwrotnej kolejności. Możesz na wyjętym przełączniku podpiąć światła na krótko innymi kablami od akumulatora przez przełącznik na światła pozycyjne i mijania, jak na pierwszej pozycji przełacznika znowu zaświecą Ci się mijania to musisz wymienić przełącznik - no chyba że da się go rozebrać ale tego nie wiem bo jeszcze u siebie nie sprawdzałem.
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2007 06:14 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » sob gru 15, 2007 15:37

Da się rozadrać i to na części pierwsze

greg

Post autor: greg » sob gru 15, 2007 16:05

pszczyna pisze:Da się rozadrać i to na części pierwsze
a następnie "naprawić - wyprostować blaszkę"

[ Dodano: Sob Gru 15, 2007 3:09 pm ]
celem ułatwienia wklejam poradę którą kiedyś juz zamieszczałem
najpierw musisz go wyjąć czyli wcisnąć pokrętło, lekko przekręcić wciśnięte w prawo i pociągnąć całość do siebie.
wyciągnięty zabierasz do domu i zaczynamy: - podważamy 4 zapinki Obrazek i delikatnie zaczynamy rozsuwać przełącznik Obrazek aż nam się rozsunie - wtedy kręcąc delikatnie częściami i obracając wokół osi wyciągamy bolec środkowy Obrazek a potem odkładamy niepotrzebną nam w tej chwili część z przełącznikiem - interesuje nas ta dolna część z pinami
bierzemy tą część i podważamy nakładkę z diodami - schodzi lekko Obrazek podważamy 4 wąsy i wsuwając tam drugi śrubokręcik rozsuwamy wewnętrzną część na zewnątrz ObrazekObrazek aż wyjmiemy całkowicie Obrazek teraz możesz czyścić styki blaszek - składanie jest banalnie proste - elementy pasują tylko w jednej pozycji więc nie ma problema

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ne_preemo » sob gru 15, 2007 19:28

wielkie dzieki dla wszystkich, dzis sie za to zabieram, napisze jaki bedzie rezultat :) pozdrawiam!

[ Dodano: 15 Gru 2007 23:49 ]
koledzy po rozkreceniu wlacznik wyglada tak jak na dwoch zdjeciach ponizej, ktore zrobilem. przedostatni listek jest zapieczony i przykleil sie do blaszki pod nim, ostatni jest lekko przypeiczony i jest wkolo troche tego czarnego syfu. nie podoba mi sie to, ze blaszka pod przedostatnim listkiem jest wypalona dosc gleboko i moze on nie ''stykac''. bede sie staral to usunac, ale jak na Wasze oko to wyglada - bedzie dzialac jak wyczyszcze i odegne blaszke czy szykowac kase na nowy wlacznik?

P.S. po wydlubaniu calego syfu spod przedostatniego listka nie ma juz pod nim plytki , do ktorej powinien on stykac. zostawic go tak 'zawieszonego w powietrzu' czy zgiac mocniej niz inne aby stykal do metalowej powierzchni pod plytka?

P.S. 2 Niestety po wyczyszczeniu nadal jest to samo, takze czeka mnie zakup nowego wlacznika przed swietami. Plytka zostala za gleboko wypalona, zwarcie musialo byc spore. Pisze to dla informacji gdyby ktos ewentualnie mial ten sam problem :)
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz gru 16, 2007 13:51 przez ne_preemo, łącznie zmieniany 3 razy.

1.9 TDI

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 17:16

ne_preemo, a nie masz czasem wsadzonych żarówek 100W?

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ne_preemo » ndz gru 16, 2007 17:55

greg pisze:ne_preemo, a nie masz czasem wsadzonych żarówek 100W?
szczerze mowiac to nie sprawdzalem mocy zarowek, ale zrobie to przy najblizszej okazji. wyslalem Ci PW w sprawie wlacznika. pzdr

1.9 TDI

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 18:12

zapytałem bo tu może być przyczyna wytopienia sie włącznika - właśnie - każdy mówi ze golf 4 ma już przekaźniki - rozebrałem już całą elektrykę i nie znalazłem przekaźników świateł (do halogenów przednich sam zamontowałem wiec sie nie liczy), kierunkowskazów jest we włączniku awaryjnych, wycieraczek w gnieździe przekaźników, jest jeszcze zestyku X (ten to jeszcze nie wydumałem ale wygląda na odciążenie stacyjki) , grzania foteli we włącznikach foteli,

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ne_preemo » ndz gru 16, 2007 19:17

ja tez nie mam pojecia czy mkIV ma przekazniki czy nie - zapytalem o to z powodu doswiadczen w innych samochodach w podobnych przypadkach. zarowki na pewno sprawdze przed instalacja nowego wlacznika, zebym nie musial zamawiac nastepnego dzien pozniej :)

1.9 TDI

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 19:26

ne_preemo, zawsze można dorzucić przekaźniki - to akurat nie jest problem

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ne_preemo » ndz gru 16, 2007 21:02

greg, to zostawie sobie na pozniej, bo bede tez podlaczal halogeny z przodu. poki co mam kilka pilniejszych rzeczy do zrobienia, ale co sie odwlecze.... :)

1.9 TDI

greg

Post autor: greg » ndz gru 16, 2007 21:20

ne_preemo pisze:reg, to zostawie sobie na pozniej, bo bede tez podlaczal halogeny z przodu
ale wtedy potrzebujesz innego przełącznika świateł niż teraz :bigok:

ne_preemo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: ne_preemo » ndz gru 16, 2007 22:05

greg pisze:
ne_preemo pisze:reg, to zostawie sobie na pozniej, bo bede tez podlaczal halogeny z przodu
ale wtedy potrzebujesz innego przełącznika świateł niż teraz :bigok:
jasna sprawa :) z tym ze ja sporo jezdze i chce miec poki co wszystkie swiatla sprawne przede wszystkim, natomiast jak przyjdzie czas to zmienie i wlacznik i reszte rzeczy potrzebnych przy instalowaniu halogenow :) zreszta jeszcze przed tym, musze wymienic lampy z tylu, no ale juz nie robie off topa :grin:

1.9 TDI

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”