Alternator ładuje a nie świeci się kontrolka od akumulatora!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, italiano_83, VIP

Alternator ładuje a nie świeci się kontrolka od akumulatora!

Postprzez golfer_1984 » Wt paź 09, 2007 12:29

Witam.

Po przekręceniu kluczyka nie zaświeca mi się kontrolka od akumulatora. Co może być tego przyczyną??

Dzisiaj sprawdziłem czy ładuje aternator. A więc:
14,24 bez włączonych żadnych rzeczy
13,89 z włączonymi światłami, radiem i nawiewem.

Wydaje mi się że regulator napięcia i szczotki są ok. Chyba że się mylę??!!

Gdzie szukać przyczyny nie świecenia się kontrolki??
Ostatnio edytowano Wt paź 09, 2007 12:54 przez golfer_1984, łącznie edytowano 1 raz
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Online: 66d 4h 31m
Pomógł: 68
Auto: MK5 GTI DSG 250 PS
Silnik: BWA

Postprzez Maćkooo » Wt paź 09, 2007 12:53

golfer_1984 napisał(a):Gdzie szukać przyczyny nie świecenia się kontrolki??


Witam
Przyczyny możesz poszukać w przewodach. To pewne. Tylko pytanie gdzie nastąpiła przerwa. Może trzeba będzie odkręćić gniazdo z bezpiecznikami i tam poszukać.
Najpierw radzę tobie obejrzeć dobrze przewody w silniku.
1. Odkrecic mase od silnika i przetrzec papierem ściernym. Potem wszelkie zasniedziale koncówki przy akumulatotrze przeczyscic.
2. Odpiąc wtyczke (niebieski przewód) od alternatora i sprawdzic czy nie jest przerwana albo zasniedziała.
3. SPrtawdzic 2 przewody idące od alternatora.

[ Dodano: 09 Paź 2007 12:54 ]
golfer_1984 napisał(a):Wydaje mi się że regulator napięcia i szczotki są ok. Chyba że się mylę??!!


Hem jeśli jest takie napięcie jak napisałeś to szczotki i regulator sa napewno OK.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827 ... re=related
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 25, 2007 11:39
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Online: 1m
Pomógł: 424
Auto: Golf 2
Silnik: RF

Postprzez golfer_1984 » Wt paź 09, 2007 13:00

Sprawdziłem czy niebieski kabelek jest ok to go podłączyłem pod -12V i wtedy kontrolka się zaświeciła czyli ten przewód do kontrolki jest ok.

Do alternatora idzie 2 przewody ten niebieski i gruby i więcej żaden. Przy łączeniu się tego grubego z alternatorem na nakrętkach jest rdza to sprubuje odkręcić i go przeczyścić i masę od akumulatora też przeczyszczę.

Wydaje mi się że wina tkwi w samym alternatorze.
Ostatnio edytowano Śr paź 10, 2007 00:30 przez golfer_1984, łącznie edytowano 1 raz
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Online: 66d 4h 31m
Pomógł: 68
Auto: MK5 GTI DSG 250 PS
Silnik: BWA

Postprzez Maćkooo » Wt paź 09, 2007 13:08

golfer_1984 napisał(a):Wydaje mi się że wina tkwi w samym alternatorze.


Nie nie kolego.
Gdyby usterka tkwiła w alternatorzer to diodka świeciłąby się na zapalonym silniku .
A ona nie świeci nawet na zgaszonym. Nie ma zapewne zamknięcia obwodu .
Wiesz ogólnie to może być cięzko znależc tak od razu przyczynę. Nawet podejrzewam że mogła sie spalić dioda ale hmmm.
Wiesz na naszych drogach są taaakie dziury więc nietrudno żeby jakas wtyczka wyleciała lub sie rozłaczyła.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827 ... re=related
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 25, 2007 11:39
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Online: 1m
Pomógł: 424
Auto: Golf 2
Silnik: RF

Postprzez marrcin » Wt paź 09, 2007 13:34

Miałem ten sam problem 2 tygodnie temu, sprawdzałem żaróweczke w liczniku OK okazało sie ze ten niebieski przewód przed samą wtyczką za alternatorem był urwany. Naprawiłem i teraz już wszystko działa. Zanim to naprawiłem to miałem taki motyw ze jak go odpalałem to jak przeszedł przez 1200 obr to światła świeciły jasniej powyzej tych obrotów a teraz swiecą cały czas tak samo :okej: .
marrcin
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 16:55
Lokalizacja: SosnoVWiec
Online: 2d 2h 4m
Pomógł: 46

Postprzez golfer_1984 » Śr paź 10, 2007 12:25

Problem rozwiązany.
Dzisiaj rozkręciłem alternator i okazało sie że jedna z blaszek co wychodzą z kostki za nią jest ułamana i ją przylutowałem i jest wszystko ok!! :grin:
golfer_1984
VW Baron
VW Baron
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 27, 2007 12:43
Lokalizacja: PODKARPACIE
Online: 66d 4h 31m
Pomógł: 68
Auto: MK5 GTI DSG 250 PS
Silnik: BWA




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,