Przerywa, szarpie na benzynie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: miś fazi, Qto, italiano_83, edzio, VIP

Przerywa, szarpie na benzynie

Postprzez qbap » Pn paź 08, 2007 22:50

Witam jestem nieszczęśliwym posiadaczem golfa 2 1,8 z lpg ;] Nabyłem go niedawno i pierwszy raz chciałem pośmigać trochę na benzynie. Odkryłem ze na benzynie jak dodaje gazu delikatnie powoli przyśpieszając jest ok, ale wystarczy ze mocniej wcisnę pedał gazu i samochód sie dusi szarpie i strzela a nawet gaśnie. Dzieje sie tak nie zależnie czy ruszam czy jadę 100 i wcisnę pedał to samochód zaczyna szarpać i hamować. Proszę o pomoc, co to może być ??

Druga sprawa
Pojeździłem wczoraj trochę na tej benzynie potem na lpg poszalałem po szutrach parę minut wieczorkiem odpaliłem bez problemu pojechałem do sklepu wszystko luz.
Od wczoraj wieczór nie był palony dziś wychodzę wsiadam i klops rozrusznik kreci i kreci, ale nic nie zaskakuje :/ Dodatkowo, co mnie bardzo dziwi zapala sie po przekreceniu kluczyka zielona kontrolka kierunkowskazu (kiedyś tak juz mi sie zdążyło, ale po jakimś czasie zapalił)

Przełączanie na gaz jest automatyczne - odpala zawsze na benzynie. Benzyny jest sporo.
Ma ktoś jakieś propozycje, co może sie dziać ????
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez piotrekrkk » Pn paź 08, 2007 22:57

co to za instalacja gazowa? jestes w stanie odpalić golfa na samym gazie?
bardzo prawdopodobne ze jest to pompa paliwa...
piotrekrkk
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 08, 2007 20:59
Lokalizacja: kraków
Online: 7h 13m
Pomógł: 1
Auto: A4 b6 Avant Golf 3
Silnik: AWX 1z

Postprzez qbap » Pn paź 08, 2007 23:01

no właśnie nie da rady na gazie zapalić, zapala sie zawsze na benzynie po 2000 obr przełącza automatycznie.
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez maniek128 » Pn paź 08, 2007 23:35

Witam, z tego co mi wiadomo każda instalacja ma możliwosc zapalania awaryjnego z gazu. Napisz jakiej firmy masz instalke.
maniek128
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): Śr gru 01, 2004 17:57
Lokalizacja: Łódź
Online: 59m
Pomógł: 34

Postprzez qbap » Wt paź 09, 2007 10:02

A gzie szukac nazwy firmy ? bo niestety nie mam dokumentów do instalki :/
Acha i ak sprawdzic ta pompke paliwa i gdzie ona jest bo jest to 1.8 na wtrysku (mozliwe ze nawet wielopunktowy)

Dzis auto odpalilo normalnie bez problemu :otepienie: czy moze to byc jakis problem z elektryka jak bylo wilgotno i zimno nie bylo oopcji odpalemnia ;/
Ostatnio edytowano Wt paź 09, 2007 12:44 przez qbap, łącznie edytowano 1 raz
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez zodiak » Wt paź 09, 2007 14:41

maniek128 napisał(a):Witam, z tego co mi wiadomo każda instalacja ma możliwosc zapalania awaryjnego z gazu. Napisz jakiej firmy masz instalke.


Sekwencja też?
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn sty 03, 2005 00:17
Lokalizacja: gdzieś w Polsce
Online: 3h 18m
Pomógł: 726

Postprzez -pawlo111 » Wt paź 09, 2007 14:59

oloboga. Na gazie auto odpal i wszystko bedzie wiadome. Jaki masz przełacznik tylko napisz?

taki na jenen guzik z napisem autronic?
czy może taki przełącznik lewo-pawo?
albo lewo, srodek, prawo?
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
-pawlo111
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lip 18, 2006 10:44
Lokalizacja: Kolbuszowa RKL- Podkarpacie
Online: 2d 9h 4m
Pomógł: 28
Auto: A3
Silnik: AHF+

Postprzez piotrekrkk » Wt paź 09, 2007 15:23

moze mieć instalke na komuterze bingo-s wtedy nie zawsze da sie odpalić w trybie awaryjnym wszystko zalezy od tego jak mu gaziaz zaprogramował kompa

qbap napisał(a):Dzis auto odpalilo normalnie bez problemu :otepienie: czy moze to byc jakis problem z elektryka jak bylo wilgotno i zimno nie bylo oopcji odpalemnia ;/


jasne ze moze byc , w clio mialem tak ze nie moglem odpalic jak było wilgotno przyczyna była dosyć prosta . wystarczyło zmienic tylko przewody WN
piotrekrkk
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 08, 2007 20:59
Lokalizacja: kraków
Online: 7h 13m
Pomógł: 1
Auto: A4 b6 Avant Golf 3
Silnik: AWX 1z

Postprzez qbap » Wt paź 09, 2007 19:44

Okey kilka nowych info :)
1 wiem juz jak odpalić awaryjnie z lpg. (włącznik mam lewo-prawo) przekręcam zapłon świeci sie dioda beny i miga gazu przełączam na sama benzynę potem powrotem na gaz zapałają sie obie diody i dopiero przekręcam kluczyk na rozruch i juz odpala na gazie.
2Kable wysokiego napięcia kopułka i to co pod nią było niedawno wymieniane, świece tez wyglądają na zdrowe.
3 dziś jak juz pisałem odpalił na benzynę elegancko przełączył na gaz i pojechałem... W pewnym momencie podczas jazdy wciskam sprzęgło i nagle silnik zgasł zapaliła sie znów dioda kierunkowskazu i juz nie było opcji odpalenia (nawet jak sie jeszcze toczyłem wrzuciłem bieg i puściłem sprzęgło i nic wychamowal mnie silnikiem do 0)
Podepchnąłem golfa pod sklep i prubowalem odpalić, ale nic kreci tylko i nie łapie. Zauważyłem ze po przekręceniu kluczyka zawsze zapala mi sie pomarańczowa dioda bodajże od alternatora (prawy dolny róg) a teraz ona ledwo żarzy a zapala sie ta zielona od kierunku.
Diody przy przełączniku gaz-benzyna w ogóle sie nie zapałają jak zawsze to było :/
Miałem juz iść z buta do domu i zostawić go pod sklepem, ale wszedłem do sklepu i z ciekawości po zakupach spróbowałem zapalić i o dziwo udało sie bez problemu :crazy:
Może teraz ktoś ma jakiś pomyśl, co sie może dziać?? Myślę ze na pewno to cos z elektryką, ale coo?? Może cos z kompem ? POMOCY!!
Ostatnio edytowano Wt paź 09, 2007 19:45 przez qbap, łącznie edytowano 1 raz
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez -pawlo111 » Wt paź 09, 2007 20:57

juz chyba wiem co to moze byc:/ mialem podobnie u siebie w jednym z aut.
Od komputer idzie wiazka kabli do silnika. Jeden z tych kabelków odpowiedzilany jest za zaplon. Moze byc gdzies oberwany albo nie laczyc i wystarczy ze sie zruszy gdzies w czasie jazsy i nie chce chodzic a potem gdzies na dziurze przeskoczy i chodzi. U mnie bylo tak ze nie byl przzerwany ani nic podobnego (w pancerzu one powinny byc) ale jak mialem problem to maska w gore, poruszalem kablami i udawalo sie odpalic. Potem u elektryka wyszlo ze ten kabalek jeden raz mial prad a raz nie. Zalezy jak sie poruszalo. Nie doszedlem do konca z tym autem i go poprostu sprzedalem.

A odlacz na chwile akumulator jak ci tak zrobi( tak na 5 minut) potem zalacz i prubuj odpalic.
:grin:
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
-pawlo111
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt lip 18, 2006 10:44
Lokalizacja: Kolbuszowa RKL- Podkarpacie
Online: 2d 9h 4m
Pomógł: 28
Auto: A3
Silnik: AHF+

Postprzez qbap » Śr paź 10, 2007 21:41

Dziś w ogóle nie dało rady odpalić :grrr:
-pawlo111 napisał(a):A odłącz na chwile akumulator jak ci tak zrobi( tak na 5 minut) potem załącz i próbuj odpalić.

Tak zrobiłem i to na dobrze ponad 30 minut - nic nie pomogło :(
Ruszałem kablami i nadal wielka kupa ;/
Najbardziej dziwi mnie to ze w ogóle nie zapałają sie diody przy przełączniku gaz-bena tylko ta kontrolka od kierunku sie włącza :crazy: Wygląda to tak jakby w ogóle nie było napięcia na swiece-tyklo ten rozrusznik kręci. Zwariuję!
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez Paweł Marek » Śr paź 10, 2007 21:52

jest jajkieś nietypowe zwarcie w instalacji, pewnie z kablami od kierunków i stąd ten objaw.
A tak na marginesie: zechciej napisać co masz pod maską. Nawet nie wiadomo czy gaźnik czy wtrysk, i która generacja gazu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska
Online: 24d 6h 11m
Pomógł: 2722
Auto: Vento
Silnik: 2E

Postprzez qbap » Śr paź 10, 2007 22:48

Paweł Marek napisał(a):zechciej napisać co masz pod maską. Nawet nie wiadomo czy gaźnik czy wtrysk,


jak widac nawet "Mistrz KieroVWnicy" potrafi nie doczytac :P

qbap napisał(a):Acha i ak sprawdzic ta pompke paliwa i gdzie ona jest bo jest to 1.8 na wtrysku (mozliwe ze nawet wielopunktowy)


rozumiem ze to umknęło ? :) (a tak na marginesie niekt na to pytanie nie odpowiedziaj wiec jeśli można to poproszę :))

Co do instalki LPG nie wiem która to generacja bo nie mam do niej papierów(tez juz gdzies to napisalem ) Może napisz jakies typowe różnice kolejnych generacji to jakoś to ocenie i napisze :)
qbap
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): N wrz 16, 2007 21:31
Lokalizacja: Ciechocinek
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez zajac » Śr paź 10, 2007 23:24

qbap napisał(a):Acha i ak sprawdzic ta pompke paliwa i gdzie ona jest bo jest to 1.8 na wtrysku (mozliwe ze nawet wielopunktowy)
najprosciej jak zerkniesz w dowod rej i nappiszesz ile KW masz wpisane
w wiekszoci sa dwie pompy paliwa jedna jest pod autem kolo prawego tylnego kola druga jest w zbiorniku w bagazniku po prawej zaraz za siedzeniem pod pokrywka najlatwiej sprawdzic na kanale odpinajac wezyki przed i za pompa ta zewnetrzna(obok kola)i przekrecajac kluczyk w pozycje zaplon wtedy paliwo powinno sie lac jak z kranu jak tylko sie saczy to albo ktoras pompa albo filtr paliwa zapchany lub w odwrotna strone zalozony

a co do elektryki sprawdz w skrzynce bezpiecznikow na gorze po lewej stronie czy masz przekazniki nr [1] i czy sie nie zesmarzyl
Ostatnio edytowano Śr paź 10, 2007 23:26 przez zajac, łącznie edytowano 1 raz
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

Mobilny serwis klimatyzacji i diagnostyka komputerowa
zajac
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So sty 21, 2006 23:18
Lokalizacja: krakow,skarzysko
Online: 5d 2h 38m
Pomógł: 286
Auto: golf 4

Następna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,