Łącznik elastyczny kolektora wydechu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Łącznik elastyczny kolektora wydechu

Postprzez borys1966 » Pn wrz 10, 2007 20:53

Mam pytanie odnośnie łącznika elastycznego który łączy kolektor z dalszą cześcia rury wydechowej. W jaki sposób jest on mocowany na rurze czy jest on skręcany jakąś opaską czy może spawany do rury. Niewiem czy poradze sobie sam w garażu czy trzeba autko odwiaź do mechanika?
borys1966
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt sty 10, 2006 16:45
Lokalizacja: małopolska
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez miś fazi » Pn wrz 10, 2007 20:58

ta siatka jest orginalnie felcowana , a jeśli chcesz ją wymienic to mussz spawac , inaczej nie da rady
miś fazi
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N cze 11, 2006 13:01
Lokalizacja: Nowy Sącz
Online: 9d 7h 6m
Pomógł: 1483
Auto: golf
Silnik: ADZ

Postprzez borys1966 » Pn wrz 10, 2007 22:41

tak też myślałem że bez wizyty u mechanika sie nie obejdzie. I to chyba musi być szczelny spaw bo by spaliny uciekaly. Ok dzięki za info.
borys1966
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt sty 10, 2006 16:45
Lokalizacja: małopolska
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez wojtas_GT » Wt wrz 11, 2007 00:06

Nie wiem jak ma 1,6, ale w moim jest osobny element, składający się z łącznika elastycznego i kawałków rur, z jednej strony kwadratowy kołnierz na 4 śruby do kolektora, z drugiej okrągły na chyba dwie do katalizatora. Zauważyłem już 1,5 roku wcześniej, że wierzchnia warstwa siatki zaczyna puszczać, ale wewnątrz "harmonijka" była cała. Jak tylko zaczął odrobinkę puszczać prześwietliłem temat - i swierdziłem, że jak sam nie masz kanału, dobrej spawarki i nie byle jakich umiejętności to nie opłaca się kupować samej siatki i wstawiać. Siatka miała kosztować około połowy całego elementu taniej firmy IZAWIT, więc nawet biorąc pod uwagę że sam wymieniałem i mam do kogo jechać spawać - gra nie warta świeczki, wykręcać, transportować itd. Starą rurę mam na zapas, to co innego, jak nowa się zestarzeje to w tą oryginalną fabryczną wstawię siatkę. Jak minie gwarancja na tego IZAWITA to się przyda :D Element aluminiowany kosztował coś koło stówki. Poza tym już z rok śmiga tylny tłumik tej firemki i jest OK.

Opłaca się wstawiać same siatki głównie gdy nie ma tanich a przyzwoitych zamienników, a także gdy stanowią jeden element z katalizatorem. :smoke:
wojtas_GT
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N cze 25, 2006 15:32
Lokalizacja: Śląsk
Online: 18h 42m
Pomógł: 18
Auto: GOLF 7 VARIANT HL
Silnik: 1.4TSI

Postprzez lolo_golf » Wt wrz 11, 2007 08:52

Raczej trzeba szczelnie pospawać :grin:
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr mar 16, 2005 23:40
Lokalizacja: Rzeszów
Online: 7d 9h 30m
Pomógł: 180
Auto: Mk5 R32
Silnik: BUB

Postprzez mikan » Wt wrz 11, 2007 08:58

hmm,siatka,kaszanka albo wlasciwie łacznik elastyczny kosztuje w granicach 40zl firmy jmj,nie musisz nic wykrecac tylko jedziesz do jakiegokolwiek blacharza albo gdzies gdzie zajmuja sie tlumikami,tam najlepiej bo beda wiedziec jak sie zabrac,wycinaja stara czy tam odkrecaja, wspawuja nowa i heyah,30zl spawanie moze kosztowac,
mikan
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 04, 2007 12:55
Lokalizacja: BYDGOSZCZ
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez $iwy » Wt wrz 11, 2007 09:05

Tez tak myslalem i stracilem 300,- :hmm:
Pojechalem z nowym lacznikiem do mechanika,mialo byc pol godziny roboty,Okazalo sie ze mimo psikania preparatami ukrecilo 2 sroby przy kolektorze-heja banana zrzucaj kolektor,zeby odkrecic tamte sruby,nowe uszczelki,Przy okazji wymienilem ten lacznik ale na nowy cale to kolano.Qrwa mac trzeba jakis sport kolektor i wydech z nierdzewki caly i bedzie z grzywki :satan:
$iwy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 17:36
Lokalizacja: Prudnik (Opolskie)
Online: 5d 16h 45m
Pomógł: 34
Auto: A3 i SC57B
Silnik: ASZ

Postprzez mikan » Wt wrz 11, 2007 09:08

to nie wiem,jakis sredni ten mechanior,znajomi tak robia i jest ok, ja z wydechem zawsze jezdze do kolesi co maja firme od 40 lat zamujaca sie tylko wydechami,3 podnosniki i tyle w tym rzezbia,duzo straciles na tym serio,bywa
mikan
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lut 04, 2007 12:55
Lokalizacja: BYDGOSZCZ
Online: 0s
Pomógł: 4

Postprzez $iwy » Wt wrz 11, 2007 09:10

dobry spec jest.
tak jak napisales zdarza sie,temperatura tam tez panuje nie zla wiec nie ma sie co dziwic ze zapieka sie to.Pozdro
$iwy
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 17:36
Lokalizacja: Prudnik (Opolskie)
Online: 5d 16h 45m
Pomógł: 34
Auto: A3 i SC57B
Silnik: ASZ




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,