Jak zaadoptowac kluczyk??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Jak zaadoptowac kluczyk??

Postprzez rakczek » Pn sie 27, 2007 00:00

Postanowilem odswierzyc troche temat poszukujac odpowiedzi :

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=92704

Kolega INEK01 Bardzo ladnie opisal :

PROCEDURA ADAPTACJI KLUCZYKÓW DLA SAMOCHODU VW

Każdy nowy kluczyk służący do zapalania samochodu posiadającego immobilizer musi przejść procedurę adaptacji, czyli zarejestrowania w sterowniku immobilizera. Również w przypadku wymiany sterownika immobilizera niezbędnym jest przeprowadzenie tej procedury dla wszystkich kluczyków.

Procedura adaptacji kluczyków:
wkładamy prawidłowy kluczyk do stacyjki (taki, którym można uruchomić silnik) i włączamy zapłon,
w programie wybieramy opcję [Immobilizer],
jeśli nie nastąpiło połączenie, oznacza to że immobilizer obsługiwany jest przez sterownik liczników, więc należy wybrać opcję [Liczniki (inspekcje)],
następnie z opcji wybieramy [Logowanie],
jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr, które znajdują się na blaszce dołączonej do kluczyków. Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.
po przyjęciu kodu w procedurze logowania, wybieramy opcję [Adaptacje],
podajemy 21 jako numer kanału adaptacji i wciskamy przycisk {Przejdź do kanału},
w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się cyfra określająca ilość kluczyków obecnie obsługiwanych przez sterownik,
chcąc zmienić tą wartość, w polu Nowa wartość adaptacji wpisujemy cyfrę oznaczającą ilość wszystkich kluczyków (ale nie więcej niż 8 ), którymi będziemy mogli uruchomić samochód,
sprawdzamy poprawność wpisanej wartości przez wciśnięcie przycisku {Test wartości},
jeśli po przeprowadzeniu testu, w polu Aktualna wartość adaptacji pojawi się nowa wartość, oznacza to, że wartość jest poprawna i można ją na stałe zapisać w pamięci sterownika - przycisk {Zapis wartości},
po zapisaniu nowej wartości w pamięci sterownika, kluczyk który znajduje się w stacyjce został już zarejestrowany w sterowniku,
następnie należy wyłączyć zapłon i zmienić kluczyk na następny, który ma być zarejestrowany w sterowniku,
kluczyk można wymienić na następny dopiero wtedy gdy lampka kontrolna immobilizera zgaśnie,
należy umieścić po kolei wszystkie kluczyki, które mają być zarejestrowane w sterowniku. Jest na to przewidziany czas 30 s. liczony tylko wtedy gdy jest włączony zapłon.
Przyciskiem {Wyjdź} kończymy komunikację ze sterownikiem.
Uwagi.
procedura adaptacji kluczyków może być automatycznie przerwana gdy:
przekroczony zostanie czas 30 s.
zostanie osiągnięta ilość kluczyków wprowadzona w kanale 21 adaptacji,
do stacyjki zostanie włożony ten sam kluczyk dwukrotnie,
na zakończenie procedury adaptacji kluczyków należy sprawdzić, czy w pamięci sterownika nie zostały zarejestrowane kody błędów - opcja [Odczyt kodów błędów]."


Niestety ja odpadlem na :

jako kod wpisujemy numer zaczynający się od 0 i następnych 4 cyfr, które znajdują się na blaszce dołączonej do kluczyków. Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.
po przyjęciu kodu w procedurze logowania, wybieramy opcję
,

Nie mam blaszki z kodem nie nie wiem jak go wygenerowac. I wlasnie poszukuje odpowiedzi na to pytanie. Czy istnieje jakis program,mozliwosc zczytania tego wlasnie kodu??Czy ktos posiada taki program??

Pozdrawiam i dzieuje za kazda pomoc
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
rakczek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 03, 2006 04:02
Lokalizacja: Leicester(UK)
Online: 1h 28m
Pomógł: 90

Postprzez Maćko1979 » Pn sie 27, 2007 20:09

rakczek napisał(a):Czy istnieje jakis program,mozliwosc zczytania tego wlasnie kodu??Czy ktos posiada taki program??
rakczek napisał(a):Jeśli te 4 cyfry nie są dostępne można posłużyć się numerem identyfikacyjnym sterownika (u dołu ekranu programu DeltaScan) i za jego pomocą wpisać brakujące 4 cyfry potrzebne do procedury logowania.


Masz napisane DeltaScan ale nie łatwo będzie go zdobyć z osprzętem kosztuje 1500 zeta a do ściągnięcia nie znalazłem jeszcze nigdzie ale będę szukał i jak coś znajdę to podzielę się informacją.
Ostatnio edytowano Pn sie 27, 2007 20:10 przez Maćko1979, łącznie edytowano 1 raz
Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn gru 19, 2005 21:06
Lokalizacja: Dębe Wielkie
Online: 43m
Pomógł: 36

Postprzez greg » Pn sie 27, 2007 22:15

rakczek napisał(a):Czy istnieje jakis program,mozliwosc zczytania tego wlasnie kodu
istnieje - odczytaj kod immo - spisujesz i idziesz do serwisu a zkodu immo (numeru) ustalą ci numer 4cyfrowy, drugie rowiązanie - podjeżdzasz do gości co programują kluczyki - wygenerują z zegarów kod - zaprogramuja ci lub też za tą samą kase podadzą numer kodu - koszt w skierniewicach (pytałem) to 150zł
greg
 

Postprzez rakczek » Śr sie 29, 2007 00:21

greg napisał(a):
rakczek napisał(a):Czy istnieje jakis program,mozliwosc zczytania tego wlasnie kodu
istnieje - odczytaj kod immo - spisujesz i idziesz do serwisu a zkodu immo (numeru) ustalą ci numer 4cyfrowy, drugie rowiązanie - podjeżdzasz do gości co programują kluczyki - wygenerują z zegarów kod - zaprogramuja ci lub też za tą samą kase podadzą numer kodu - koszt w skierniewicach (pytałem) to 150zł


Greg jak zatem odczytac kod immo??

Piszesz ze goscie tez wygenerowuja kod z zegarow... wypinaja zegary do tego??
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
rakczek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 03, 2006 04:02
Lokalizacja: Leicester(UK)
Online: 1h 28m
Pomógł: 90

Postprzez bm86 » Śr sie 29, 2007 09:28

rakczek napisał(a):
greg napisał(a):
rakczek napisał(a):Czy istnieje jakis program,mozliwosc zczytania tego wlasnie kodu
istnieje - odczytaj kod immo - spisujesz i idziesz do serwisu a zkodu immo (numeru) ustalą ci numer 4cyfrowy, drugie rowiązanie - podjeżdzasz do gości co programują kluczyki - wygenerują z zegarów kod - zaprogramuja ci lub też za tą samą kase podadzą numer kodu - koszt w skierniewicach (pytałem) to 150zł


Greg jak zatem odczytac kod immo??

Piszesz ze goscie tez wygenerowuja kod z zegarow... wypinaja zegary do tego??


Pin można odczytać przez złącze diagnostyczne,potrzeba do tego trochę sprzętu i wiedzy.
Nie potrzeba nic wyciągać z samochodu ani wylutowywać. Czas jakie zajmuje odczyt w mk4 to max 15 minut. Wszystkich chętnych zapraszam koszt odczytu u mnie 100 zł.
W Vw od `98 roku występuje immobilizer typu Crypto ze zmiennym kodem, dlatego można go tylko dopisać do sterownika w samochodzie. Od niedawna można również skopiować immobilizer typu Crypto występujący w modelach :(bez posiadania kodu PIN)
Caddy `98-`00
Golf Cabrio `98`-00
Lupo `98`-00
Polo `98-`00
Sharan`98-`00
Transporter `98-`01
Koszt takich kluczyków 250 zł.
W Vw od `95-`98 występował immobilizer ze stałym kodem, który można skopiować.
Zajmuję się programowaniem kluczyków z immo w większości marek samochodów, wyciąganiem kodów Pin , programowaniem pilotów, dorabianiem kluczy. Jeśli macie jakieś pytania to piszcie :grin:
Ostatnio edytowano Śr sie 29, 2007 09:50 przez bm86, łącznie edytowano 2 razy
bm86
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): N lis 28, 2004 14:49
Lokalizacja: Małopolska- Krzeszowice
Pomógł: 10

Postprzez rakczek » Cz sie 30, 2007 01:06

BM86
Moj gofer jest z 99 roku

Mieszkam w UK wiec nie mam mozliwosci podjechac do ciebie

Mam jeden zakodowany klucz plus drugi z czystym transporderem do zakodowania plus jeden jezscze transpordent na zas

Posiadam kabel do VAGa na USB i COM

I wogole za tydzien wyjezdzam autem na wczasy i chcialem miec dodatkowy kluczyk

Jesli jestes w stanie jakos mi pomoc w zakodowaniu drugiego klucza bylbym wdzieczny

A jesli uda sie to zaplace Ci i 200zl Pisze to oficjalnie tak bys mial pewnosc ze slowny jestem...


I wogole jak myslisz?? Czy goscie ktorzy kopiuja klucze sa w stanie zczytac kod ze starego klucza i zakodowac jakos nowy??

Pozdrawiam
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
rakczek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 03, 2006 04:02
Lokalizacja: Leicester(UK)
Online: 1h 28m
Pomógł: 90

Postprzez marcin999 » Cz sie 30, 2007 09:29

a jak wyglada sytuacja z zakodowaniem alarmu?
Mam kluczyk scyzoryk czy da sie zakodowac takze alarm fabryczny?
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
marcin999
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt wrz 19, 2006 12:40
Lokalizacja: LJA/LU
Online: 0s
Pomógł: 116

Postprzez rakczek » Cz sie 30, 2007 09:48

marcin999 napisał(a):a jak wyglada sytuacja z zakodowaniem alarmu?
Mam kluczyk scyzoryk czy da sie zakodowac takze alarm fabryczny?



http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=119966
Ostatnio edytowano Cz sie 30, 2007 09:48 przez rakczek, łącznie edytowano 1 raz
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
rakczek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So cze 03, 2006 04:02
Lokalizacja: Leicester(UK)
Online: 1h 28m
Pomógł: 90

Postprzez greg » Cz sie 30, 2007 10:22

rakczek, jest jeszcze jedno wyjści e- weź ze sobą laptop + kabel na wczasy i jakby co to wyłączysz immo i odpalisz ze zwykłego nie zakodowanego kluczyka
greg
 

Postprzez bm86 » Cz sie 30, 2007 10:28

rakczek napisał(a):BM86

I wogole jak myslisz?? Czy goscie ktorzy kopiuja klucze sa w stanie zczytac kod ze starego klucza i zakodowac jakos nowy??

Pozdrawiam


Takiego transpondera nie da się skopiować jet to Crypto 48, jedynie można go dopisać do sterownika w aucie.
Będę myślał jak to zrobić żebyś sobie poradził z wyciągnięciem PIN-u . Napisze jak wymyśle.
bm86
Ma gadane
Ma gadane
 
Dołączył(a): N lis 28, 2004 14:49
Lokalizacja: Małopolska- Krzeszowice
Pomógł: 10




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,