Interfejs diagnostyczny OBDII, program VAG

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Interfejs diagnostyczny OBDII, program VAG

Postprzez bodix » Wt sie 07, 2007 10:02

Mam problem z interfejsem diagnostycznym, ale po kolei:

1) Interfejs kupiony na allegro, opis (cytat):
Interfejs diagnostyczny OBDII. Zasilanie bezpośrednio z gniazda diagnostycznego. Do grupy samochodów takich jak VW, Seat, Skoda, Audi. Dziala pod programem wag. Posiada linie K i L. zrobiony jest na optyce dzięki temu jest galwanicznie odizolowany od komputera. Do komputera podpinamy sie przez com1.

2) Instalacja OK., wersja VAG – OK. (3.11), połączenie laptop-interfejs-auto jest OK:
Obrazek

3) Konfiguracja pod moje auto – OK., zaplon włączony :)

4) Test OBDII – komunikat:
Obrazek

5) Praca z VAG’iem – podgląd :
Obrazek

Czemu mi nie działa prawidłowo ?
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa rondo wiatraczna
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez scss » Wt sie 07, 2007 10:07

rok produkcji auta?
Pozdrawiam Grzesiek.
scss
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 07:37
Lokalizacja: AGW
Online: 2h 16m
Pomógł: 38
Auto: BORA VARIANT
Silnik: AUS

Postprzez damcio151 » Wt sie 07, 2007 10:12

bodix napisał(a):4) Test OBDII – komunikat:

po prostu nie masz OBDII
bodix napisał(a):5) Praca z VAG’iem – podgląd :

w co wszedłeś :?:
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1465
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez bodix » Wt sie 07, 2007 10:13

VW Golf mk4 , rok prod 1997 (pierwsze miesiące produkcji - chyba wrzesień), wersja 'bogatsza' (4poduchy,klima - jeżeli to ma znaczenie)

znalazlem taki opis w necie, czy trzeba bedzie restartowac ECU ?

http://uk-mkivs.net/forums/thread/570794.aspx

pzdr
bogdan
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa rondo wiatraczna
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez damcio151 » Wt sie 07, 2007 10:18

bodix, sprawdź ile we wtyczce masz podłączonych pinów
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1465
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez bodix » Wt sie 07, 2007 10:21

1) OBD II 'musi być' - tzn. sprzęt zakupiony opisuje że posiada OBDII :

http://www.allegro.pl/item211584706_obdii.html

2) Diagnozowalem OBDII w ten sposób:
Obrazek

3) Jedyne co mi pokazuje to dane silnika i błędy (tzn. brak błędów, ale mogę wejść w to menu). reszta opcji jest niedostępna.
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa rondo wiatraczna
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez scss » Wt sie 07, 2007 10:24

Generic OBD-II functionality is "Supported" only on VW, Audi, Seat, and Skoda cars. It will likely work on many other brands of cars. We'd be happy to receive feedback as to what other brands and models of cars it does and does not work on, however, we do not feel obligated to make it work on other manufacturer's cars.

Generic OBD-II functionality is limited to cars using ISO 9141-2 ("CARB"), ISO 14230 ("KWP-2000") and ISO-15765 ("CAN") protocols. Our interfaces do not support the SAE J1850-VPW and J1850-PWM protocols used by most US-market GM and Ford products, so this cannot work on those cars. Most early (1996-2000) OBD-II compatible Chrysler cars used ISO-9141-2. Many newer Chrysler cars use SAE-J1850 and are incompatible. Most European and Asian cars use ISO and should be compatible. In US models, Generic OBD-II compatiblilty was required as of model year 1996. In Canada, 1998. In the European Market, 2001 (gasoline-powered) and 2004 (diesel-powered).
Pozdrawiam Grzesiek.
scss
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 07:37
Lokalizacja: AGW
Online: 2h 16m
Pomógł: 38
Auto: BORA VARIANT
Silnik: AUS

Postprzez damcio151 » Wt sie 07, 2007 10:29

bodix napisał(a):1) OBD II 'musi być' - tzn. sprzęt zakupiony opisuje że posiada OBDII :

http://www.allegro.pl/item211584706_obdii.html

dobra .... interfejs obsługuje OBDII , ale Ty go nie masz w aucie :)
bodix napisał(a):2) Diagnozowalem OBDII w ten sposób:

to pisze przecież , że nie posiadasz OBDII :P
bodix napisał(a):3) Jedyne co mi pokazuje to dane silnika i błędy (tzn. brak błędów, ale mogę wejść w to menu). reszta opcji jest niedostępna.

wchodziłeś w engine :?:
damcio151
V.I.P.
V.I.P.
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt sty 24, 2006 20:43
Lokalizacja: Koszalin
Online: 54d 4h 57m
Pomógł: 1465
Auto: MK3. passat b4
Silnik: 2x1z

Postprzez bodix » Wt sie 07, 2007 10:58

1) co do wtyczki od strony golfa, wygląda ona tak:

Obrazek

widać ze tylko 4,5,7 i 16 mają wyjścia (metalowe) we wtyczne, reszta jest pusta.

2) wchodze w engine - pokazują mi sie dane podstawowe i mogę tylko sparwdzic bledy, reszta nei dziala.

[ Dodano: 07 Sie 2007 11:14 ]
... i jeszcze jedno, pojawia mi sie komunikat (nie pamietam teraz, w ktorym miejscu):

No DTC's Found,
or DTC's not supported by controller

Address 01
Protocol: KWP2000
Controller: 06A 906 019
Component: 1.6l R4/2V SIMOS 22272
Coding: 0004000
Shop #: WSC 00028

moze to cos oznacza ?
bodix
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 09:12
Lokalizacja: warszawa rondo wiatraczna
Online: 0s
Pomógł: 2




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: jhosef i 6 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,