Jak wymienić czujnik stopu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Jak wymienić czujnik stopu

Postprzez kawka1233 » Cz cze 21, 2007 23:25

Witam, Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora? czy jest to skomplikowane ?
Ostatnio edytowano Pt cze 22, 2007 10:26 przez kawka1233, łącznie edytowano 1 raz
kawka1233
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N mar 25, 2007 15:59
Lokalizacja: Gdansk
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez scss » Pt cze 22, 2007 08:59

Pozdrawiam Grzesiek.
scss
Ma gadane
Ma gadane
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Wt cze 27, 2006 07:37
Lokalizacja: AGW
Online: 2h 11m
Pomógł: 38
Auto: BORA VARIANT
Silnik: AUS

Re: Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora?

Postprzez RobertP » Pt cze 22, 2007 09:08

kawka1233 napisał(a):Witam, Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora? czy jest to skomplikowane ?

co bez przesady nic skomplikowanego
schyl glowę pod pedały zobacz przy pedale hamulca jest ten włącznik/czujnik umieszczony
nie wiem jak jest w Bora, ale być może nawet nie trzeba żadnego klucza czy śrubokręta
może być wciskany i przekręcany w prawo/lewo żeby nie wypadł z otworu
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN
RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
 
Dołączył(a): Śr gru 14, 2005 09:58
Lokalizacja: Ostróda
Online: 14m
Pomógł: 612

Re: Jak wymienić czujnik STOPU w VW Bora?

Postprzez tmk » Pt cze 22, 2007 09:18

RobertP napisał(a):nawet nie trzeba żadnego klucza czy śrubokręta
może być wciskany i przekręcany w prawo/lewo żeby nie wypadł z otworu


W rzeczy samej. Jedyne ale. Nie baw się przełącznikiem przed montażem, tzn. nie wciskaj go bo będziesz musiał sprawić sobie kolejny ;)
tmk
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 28, 2007 19:19
Lokalizacja: to wiesz?
Online: 2d 13h 27m
Pomógł: 32

Postprzez inspire » Pt cze 22, 2007 21:44

w serwisie biora 30zl za wymiane i wiem ze go sam nie uwale
wiec oddalem do aso czas wymiany 15 minut
Często pomykam A4 i 1-ką Katowice-Warszawa
inspire
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N cze 04, 2006 12:41
Lokalizacja: ???
Online: 0s
Pomógł: 26

Postprzez OZW » Cz sie 23, 2007 04:13

Witam wszystkich.
Z gory przepraszam za pewnie banalne i glupie dla was pytania ale nie wiem zbyt wiele na temat samochodow. Posiadam Golfa MK4 rok 1999.

Chcialbym powrocic do tematu poniewaz mam ten sam problem. Przestaly mi dzialas swiatla stopu. Bezpiecznik sprawdzony (dzieki informacja znalezionym wlasnie na tym forum :-) ) i to napewno nie jego wina bo jest ok. Wiec mam pytanie. Jak moge sprawdzic ze to napewno jest wina tego czujnika pod pedalem. Dodam tylko ze dobralem sie do niego, rozmontowalem (podziekowania dla RobertP za opis - zeczywiscie nic trudnego). i gdy wciskalem i wyciskalem go recznie, raz czy dwa stopy tylko mrugnely i to wszystko. Na tym czujniku sa dwie blaszki, na ktore wpina sie koncowke i przez to doprowadza prad. Wiec moje pytanie jest takie. Czy poprzez zwarcie obu kabelkow badz gniazd w tej koncowce jakims drucikiem, moge dowiedziec sie ze to napewno ten czujnik jest walniety?? Jesli zewre te kabelki to czy swiatla stopu sie zapala jesli sa sprawne? I czy wogole moge tak zrobic?

I kolejne pytanie. Jesli to bedzie ten czujnik do wymiany to jak to powinienem zrobic. Samo jego zamontowanie jest proste ale zauwazylem ze jest na nim regulacja dlugosci tego cypelka, ktory styka sie z pedalem i wlacza swiatla. Jaka jego dlugosc powinienem ustawic? Tak ze najmniejsze nacisniecie na pedal hamulca spowoduje wlaczenie swiatel?

Z gory wielkie dzieki za pomoc
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam
OZW
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lip 07, 2007 02:27
Lokalizacja: Dublin
Online: 0s

Postprzez tmk » Cz sie 23, 2007 18:59

OZW napisał(a):Czy poprzez zwarcie obu kabelkow badz gniazd w tej koncowce jakims drucikiem, moge dowiedziec sie ze to napewno ten czujnik jest walniety??

Tak
OZW napisał(a):zauwazylem ze jest na nim regulacja dlugosci tego cypelka,

Hmm, przy dwustkowym nie powinno być regulacji. Wprowadzili to dopiero przy 4-ro stykowym AFAIR. Ale jeśli masz tą regulację to stopy powinny się zapalić po ok 0,5 cm wciśnięcia pedału.
tmk
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Śr lut 28, 2007 19:19
Lokalizacja: to wiesz?
Online: 2d 13h 27m
Pomógł: 32

Postprzez OZW » So sie 25, 2007 18:06

Wymienione, dziala bez zarzutu, 3 minuty roboty :-) Wielkie dzieki za porady
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapierd...a, aż głowa puchnie....
ledwo co ich wyprzedzam
OZW
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So lip 07, 2007 02:27
Lokalizacja: Dublin
Online: 0s

Postprzez bocznik » Pn sie 18, 2008 06:07

a ja sie przyłączę do tematu
podczas jazdy włączyła mi się i zaczeła mrugac kontrolka żarzenia świec (diesel) tak migala bez przerwy a swiateł stopu był brak-włącznik stopu do wymiany.
wymontowałem stary okazał sie 4 stykowy ale zadnej regulacji nie miał montaz bardzo banalny
ale kupilem nowy postepowalem wg instrukcji serwisowej tj wcisnolem pedal przed wkladaniem nowego włącznika podłączyłem wtyczke i klops nie swieci stop, trzeba było wkładać ten nowy włącznik przy normalnej pozycji pedału hamulca czyli ze włącznik sie wcisnie, po takim zamontowaniu wszystko jest ok
(nowy włącznik ma nieco inną konstrukcję niż stary i ma takie łopatki które przy montowaniu-przekrecaniu w otworze montazowym sie przekręcają.
mam nadzieje ze sie przyda moje doswiadczenie komuś kto bedzie wymieniał po mnie
pozdrawiam
Ostatnio edytowano Pn sie 18, 2008 06:14 przez bocznik, łącznie edytowano 1 raz
bocznik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): So gru 08, 2007 13:52
Lokalizacja: Knurów
Online: 0s
Pomógł: 2

Postprzez Sajmon9 » Pt kwi 09, 2010 20:57

Yo! Właśnie dziś mi padł czujnik stopu. Mam zamiar zamowic nowy. Aktualnie miałem taki
Obrazek Obrazek Obrazek

I teraz pytanie, czy ten zamiennik będzie dobry http://allegro.pl/item965434474_czujnik ... di_a3.html ?

A możne jeszcze inny, jakiś tańszy ?

dzieki z góry
Sajmon9
Mały gagatek
Mały gagatek
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pn cze 22, 2009 14:16
Lokalizacja: okolice OGL :D
Online: 9h 8m
Auto: MK4
Silnik: ATD

Postprzez Sztomel » So kwi 10, 2010 09:21

każdy inny czterostykowy od osobówek TDI z grupy V.A.G. będzie pasował, nawet ten stary o kwadratowym przekroju ale musisz wiedzieć, że te przełączniki są naprawialne jeśli masz lutownicę, cynę, kalafonię, pilniczek i chęci.
Obrazek
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz wrz 20, 2007 23:10
Lokalizacja: Rybnik
Online: 10d 19h 46m
Pomógł: 813
Auto: Golf Mk4
Silnik: ALH

Postprzez mayday911 » Śr maja 26, 2010 10:34

czy ktoś z was wie który bezpiecznik jest odpowiedzialny za czujnik stopu w skrzynce ??
mayday911
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pt sie 14, 2009 21:44
Lokalizacja: wawa
Online: 0s

Postprzez Qto » Śr maja 26, 2010 10:42

Światła stopu to bezpiecznik nr 13
Sprzedam: wiązkę Climatronica do mk4
Qto
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Piła (PP)
Online: 168d 15h 24m
Pomógł: 1222
Auto: MK 4 1.4
Silnik: APE




Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 9 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,