Siema załoga przestudiowałem niemal całe 37 stron tego posta i im więcej czytałem tym głupszy się robiłem, stąd moje pytanie.
Niebawem zaczynam projekt golfa mk1 w klimacie german style
Auto ma służyć mi do codziennej jazdy i wypadów za miasto bliższych i dalszych ale ma też być pięknym autem pokazowym na zloty
i tu mam problem z wyborem silnika (oczywiście wszystko clean look). Pierwszą myślą kiedy zaczynałem marzyć o jedynce było wpakowanie do niej 1.9TDI z golfa 4 którą się bujam od jakiegoś czasu (bo ekonomiczne) ale okazało się że się że lubi się dość mocno zamulać ten silnik. Następnym marzeniem do niedawna był swap vr6 z sharana (w automacie bo są najmniej zajechane) wzięte pod uwagę za dobrą moc i ładny dźwięk, ale czytając dziesiątki albo setki postów wiem że te silniki są dość ciężkie i duże przez co prowadzenie nie jest już tak łatwe dodatkowo jako że miałoby być to auto na co dzień z niechęcią ale przymusem zagazowałbym je
jednak im bliżej dotarcia do celu tym więcej dylematów i teraz dodatkowo zaprząta mi głowę myśl o jednostce 2.0 16V ABF i jak myśl o dizlu poszła szybko w zapomnienie tak wybór między VR6 a 2.0 16V nie daje mi spokoju.
Potrzebuje wsparcia w zestawieniu tych dwóch silników ze sobą nie mam wiedzy mechanicznej i nie jeździłem wieloma autami więc będę wdzięczny jeśli rzucicie mi tu plusy i minusy tych silników nie mówiąc o kosztach swapu bo z nimi się liczę.
Z góry dziękuję i czekam na wasze odpowiedzi