Jak sprawdzic wentylator chłodnicy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
maciejka.mail
Nowicjusz
Nowicjusz

Jak sprawdzic wentylator chłodnicy?

Post autor: maciejka.mail » pn lut 22, 2010 01:33

Witam Panowie.

Jestem posiadaczem VW GOLF II 1.3KAT benzyna-rocznik 1991.
Mam pytanko do znajacych sie co nie co na mechanice, a raczej elektryce.
Mianowicie, kiedy powienien sie włączyc wentylator od chłodnicy podczas jazdy? Przy jakiej temp. silnika sie on załącza? Podkreślę, że na desce rozdzielczej nie posiadam elektronicznego wskaźnika temp. silnika. Jest tylko wskazówkowy zegar z podziałka na blacie podajrze na 4 lub 5 części.

Pytam o to bo majac podczas jazdy wskazówke w połowie to wentylator mi sie nie załacza, a miałem mały wyciek z weża od chłodnicy (pek mi i strumien płynu chłodniczego siknał na ów silniczek wentylatora - waz wymieniony, a płyny uzupełnione) No i nie jestem pewien na 100% czy czasem nie spalil sie silniczek? ? ?
Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieje, ze w miare jasno opisałem problem swoim prostym laickim jezykiem.

Pozdrawiam.

pawelekk24
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pawelekk24 » pn lut 22, 2010 01:38

zrob zworke na wtyczce czujnika temperatury tego na chlodnicy powinien zakrecic sie musi byc wlaczny zaplon
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 01:39 przez pawelekk24, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbyszekGolf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ZbyszekGolf » pn lut 22, 2010 01:39

Witam najlepiej zdjąc wtyczke z czujnika wentylatora znajdującego się w chłodnicy na dole i zewrzeć styki jakimś metalowym przedmiotem np drutem jezeli zadziała to wentylator dobry a tylko czujnik wentylatora do zmiany a jezeli nie wentylator do sprawdzenia i bezpieczniki

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lut 22, 2010 01:40

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=300664 Tu masz opisane jak sprawdzić "na krotko"...ogólnie sporo info na temat chłodzenia
Wentylator załącza się stosunkowo rzadko i to raczej na postoju, w czasie jazdy silnik chłodzony jest powietrzem i nie ma takiej potrzeby żeby wentylator chodził

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”