Montaż komputera FIS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

greg

Post autor: greg » pt kwie 10, 2009 22:06

ArtJG pisze:wyświetlane jest spalanie w "l/h" na postoju ? I czy to tego licznika jest potrzebny emulator CAN tylko do obrotów silnika ?
wyświetla
emulator potrzebny do obrotów + do spalania



ArtJG
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: czw kwie 09, 2009 13:45
Lokalizacja: dolonśląskie

Post autor: ArtJG » pt kwie 10, 2009 23:16

Pisałeś wcześniej, że były problemy ze wskazaniem zużycia paliwa (emulator źle skalibrowany). Czy masz nadal ten problem ?

Apropos emulatora CAN, na Allegro szukałem i tak owego nie znalazłem. Na ebay.de jest ale kosztuje 149euro, no i na obudowie jest napis 5-zyl. (5 cylindrów ?)
http://cgi.ebay.de/VW-Tacho-Can-Bus-Int ... 240%3A1318

Czy masz jakiś namiar na coś tańszego ?
Ostatnio zmieniony sob kwie 11, 2009 01:53 przez ArtJG, łącznie zmieniany 1 raz.



Kieras
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: pn mar 16, 2009 17:11
Lokalizacja: VW GROPE

Post autor: Kieras » wt kwie 14, 2009 08:21

Poszukuje osoby która wymieniła by mi licznik wraz z kodowaniem, a nie mam odpowiedniego sprzętu i umiejętności by zmienić kodowanie w liczniku. Znajdzie się ktoś z okolic Poznania ?????????


<a href="http://vwlkp.pl" target="_blank" title="Forum VWlkp.pl :: Forum grupy Wielkopolskiej. Fanów oraz Miłośników marki Volkswagen w Polsce."><img src="http://vwlkp.pl/banner.png" border="0" alt="" /></a>

Awatar użytkownika
Scientist
Forum Master
Forum Master
Posty: 1245
Rejestracja: ndz paź 08, 2006 20:41

Post autor: Scientist » pn kwie 27, 2009 01:42

pytanko tak na szybko ponieważ moja stara szafa z SE poszła dymkiem i przymierzam sie do zakupu jakiegos licznika z passka po lifcie bo sa w smiesznych cenach - moje pytanie wynika takie - jak to jest z zanizaniem predkości, bo cos mi sie obiło o oczy ze wystepuje - mozna to jakos skalibrowac, nie wiem, np. poprzez zmiane eeproma ? Czy jakbym wyciagnal eprom z starej szafy Se mozna by go wrzucic w ta szafke z paska czy to nie przejdzie ? :)
Ostatnio zmieniony pn kwie 27, 2009 01:42 przez Scientist, łącznie zmieniany 1 raz.



greg

Post autor: greg » pn kwie 27, 2009 10:02

Scientist pisze:Czy jakbym wyciagnal eprom z starej szafy Se mozna by go wrzucic w ta szafke z paska czy to nie przejdzie ?
zależy jaka szafa twoja a jaka z paska



Awatar użytkownika
soroka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 42
Rejestracja: czw sty 26, 2006 21:23
Lokalizacja: Świebodzin

Post autor: soroka » pn kwie 27, 2009 20:57

Kieras pisze:Poszukuje osoby która wymieniła by mi licznik wraz z kodowaniem, a nie mam odpowiedniego sprzętu i umiejętności by zmienić kodowanie w liczniku. Znajdzie się ktoś z okolic Poznania ?????????


Jestem ze Świebodzina. Jakie masz zagary? - chodzi mi o numery. Jaki samochód?



paco1988
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 56
Rejestracja: wt maja 12, 2009 22:08
Lokalizacja: Kobyłka
Kontakt:

Post autor: paco1988 » wt maja 12, 2009 22:42

Witam. Jestem tu swierzy i swojego Golfa mam od niedawna.Problem jest tego typu ze FIS ( 1/2 ) ktory mam zamontowany jest padniety a elektronik gdy tam zajrzal powiedzial ze to nie sa wogule zegary od tego modelu i on tego nie naprawi. Dlatego z wracam sie z prozba o jakas podpowiedz co z tym fantem zrobic. Czy szukac calych zegarow od danego modelu czy moge wymienic na jakies inne, czy tez znalezc kogos kto ten wyswietlacz naprawi ( moze znacie kogos w okolicy wawy kto mogl by sie w czyms takim trudnic ). Auto to Golf MK IV 1.9 TDI 100 KM produkcja listopad 2001 rok. Za pomoc z gory wielkie dzieki. Pozdrawiam



Awatar użytkownika
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: ndz sie 28, 2005 00:43
Lokalizacja: Ciechanów
Kontakt:

Post autor: uksz » wt maja 12, 2009 23:48

Udało mi się kupić zegary z 1/2 FIS (1j0 920 822B ).
Obrazek
Mój stare zegary mają w numerze 919 czyli są bez can. Podłączyłem nowe zegary bez Can adaptera,obrotek chodzi ale świeci się kontrolka od poduszek, po chwili zaczyna migać kontrolka świec żarowych,oraz kontrolka olejowa miga na żółto i po chwili gaśnie.
Posiadam również can adapter.
schemat podłączenia który otrzymałem od sprzedawcy :
CANL??- ?niebieski(skrecony z zoltym)
CANH??- ?żółty (skrecony z niebieskim)
Zuzycie paliwa?- ?szary
Obroty?- ?biały
Swieca zarowa?- ?zielony
czujnik TOG?-?czerwony

ale teraz mam dylemat co to jest czujnik TOG?
Czy po podłączniu Can-adpatera kontrolki zgasną czy coś jeszcze muszę zrobić.
Błędy Zegary
VAG-COM Version: Release 409.1-S

Control Module Part Number: 1J0 920 822 B
Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. BOO V22
Software Coding: 06142

4 Faults Found:
00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)
30-00 - Open or Short to B+
01321 - Control Module for Airbags (J234)
49-00 - No Communications
01176 - Key
65-10 - Unauthorized - Intermittent
01179 - Incorrect Key Programming

ECU

2 Faults Found:
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
P1617 - 35-10 - - - Intermittent
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 35-10 - - - Intermittent

Mam też jeszcze jedną sprawę

Obrazek

A dokładnie chodzi o to że do zegarów dostałem też kluczyk i chciałbym przełożyć pastylkę imo z kluczyka do kluczyka aby rozwiązać problem z imo .Czy da się to zrobić w jakiś rozsądny sposób aby nie zniszczyć pastylek.A może lepiej kupić nową pastylkę i ją zakodować .

Próbowałem zakodować imo na moim starym kluczyku z starą pastylką niestety ,pastylkę można zakodować tylko raz jeżeli się nie mylę?Program Vagtacho USB 3.01.



greg

Post autor: greg » śr maja 13, 2009 08:09

uksz pisze:A dokładnie chodzi o to że do zegarów dostałem też kluczyk i chciałbym przełożyć pastylkę imo z kluczyka do kluczyka aby rozwiązać problem z imo .
nie. Zakoduj swoje kluczyki albo zakoduj od nowa tą pastylkę. Pastylka która jest zakodowana zadziałałaby jakbyś wymienił też komp silnika który był w aucie z tymi zegarami.
Co do CANadaptera - nie wiem czy jest sens montować skoro większość działa - trzeba by zrobić zwód taki że przepiać pin od airbag we wtyczce zagarów na pin od pasów i zrobić przelotkę na płycie zegarów żeby działała kontrolka prawidłowo. Jesli podepniesz CAN adapter to nie dołączaj zużycia paliwa ani obrotów do kabli CAN adaptera
uksz pisze:00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)
przekodować zegary na wersje bez czujnika temp oleju



Awatar użytkownika
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: ndz sie 28, 2005 00:43
Lokalizacja: Ciechanów
Kontakt:

Post autor: uksz » śr maja 13, 2009 08:41

Kluczyki udało mi się zakodować więc problem immo znikł.

Kontrolka świec działa normalnie albo tak mi się wydaje tzn. po przekręceniu zapłonu zapala się i gaśnie jednak błąd w ECU zostaje.18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
Jedynka nie mogę przekodować 4 cyfry licznika na 0 przyjmuje tylko 3 lub 4.Więc po zapłonie odzywa się gong i wyświetla komunikat na FIS'e.Ale na szczęście po chwili kontrolka gaśnie a komunikat znika.

Więc ogólnie nie jest tak źle bo wszystkie kontrolki gasną i da się jeździć tyle ze chwile po zapłonie dzieje się mała "orgia kontrolek ". No i zostają błędy. Mam nadzieje że nic się przy tym nie uszkodzi?

Poradźcie jak rozwiązać te dwa problemy
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)

[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 10:09 ]
Mam jeszcze do was pytanie o kontrolki.
Chodzi o kontrolkę tempomatu, jak ją podłączyć aby się świeciła po włączeniu tempomatu?
I jeszcze jedna kontrolka mnie ciekawi Obrazek

Co to za kontrolka?

Z góry dzięki za pomoc :pub:

[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 23:54 ]
A tak przy okazji skoro mi nie potrzebny to chętnie sprzedam Can-Adapter.
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw maja 14, 2009 00:13 przez uksz, łącznie zmieniany 2 razy.



paco1988
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 56
Rejestracja: wt maja 12, 2009 22:08
Lokalizacja: Kobyłka
Kontakt:

Post autor: paco1988 » wt cze 23, 2009 13:33

witam ponownie. Mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie mi pomoc. mam problem tego typu ze chce kupic nowe zegary do swojego Mk IV 1.9 TDI, 101 KM rok prod. 2001, rok modelowy 2002. Potrzebuje pomocy bo zdechly i chce kupic drugie i musze nzac ich numer :( a nie nzma go bo stare sa od innego modelu :( Bylbym wdzieczny gdyby mi ktos pomog. Pozdrawiam.

[ Dodano: 23 Cze 2009 13:47 ]
wybaczcie te byki w moim poscie ale jestem w pracy i musialem sie streszczac :)



Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Posty: 1738
Rejestracja: ndz lis 28, 2004 14:52
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: Cinek » wt cze 23, 2009 14:07

jak masz CAN a raczej tak to kup jakiekolwiek które mają w numerze xxx920xxx, dadzą sie podłączyć



Awatar użytkownika
lukjar7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 435
Rejestracja: sob wrz 15, 2007 15:17
Lokalizacja: Bielsk P. - Hajnówka
Kontakt:

Post autor: lukjar7 » pt cze 26, 2009 10:42

Panowie, nie chce mi sie czytać całego tematu by szukać ofert
Ale poszukuje zegarów z mfa bez can do benzyny, najlepiej żeby tylko blat z km/h



Awatar użytkownika
pepu12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: sob kwie 23, 2005 23:26
Lokalizacja: Lub
Kontakt:

Post autor: pepu12 » wt cze 30, 2009 20:47

koledzy mam pytanie zmienilem zegary jakis czas temu i zmienilem kodowanie 4ta cyfra z 1 na 0 czy po tej zmianie mogl mi przestac dzialac tempomat ? i bzyczek od swiatel ? :crazy:



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości