Montaż komputera FIS

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, miś fazi, italiano_83, edzio, VIP

Postprzez greg » Pt kwi 10, 2009 22:06

ArtJG napisał(a):wyświetlane jest spalanie w "l/h" na postoju ? I czy to tego licznika jest potrzebny emulator CAN tylko do obrotów silnika ?
wyświetla
emulator potrzebny do obrotów + do spalania
greg
 

Postprzez ArtJG » Pt kwi 10, 2009 23:16

Pisałeś wcześniej, że były problemy ze wskazaniem zużycia paliwa (emulator źle skalibrowany). Czy masz nadal ten problem ?

Apropos emulatora CAN, na Allegro szukałem i tak owego nie znalazłem. Na ebay.de jest ale kosztuje 149euro, no i na obudowie jest napis 5-zyl. (5 cylindrów ?)
http://cgi.ebay.de/VW-Tacho-Can-Bus-Int ... 240%3A1318

Czy masz jakiś namiar na coś tańszego ?
Ostatnio edytowano So kwi 11, 2009 01:53 przez ArtJG, łącznie edytowano 1 raz
ArtJG
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Cz kwi 09, 2009 13:45
Lokalizacja: dolonśląskie
Online: 0s

Postprzez Kieras » Wt kwi 14, 2009 08:21

Poszukuje osoby która wymieniła by mi licznik wraz z kodowaniem, a nie mam odpowiedniego sprzętu i umiejętności by zmienić kodowanie w liczniku. Znajdzie się ktoś z okolic Poznania ?????????
<a href="http://vwlkp.pl" target="_blank" title="Forum VWlkp.pl :: Forum grupy Wielkopolskiej. Fanów oraz Miłośników marki Volkswagen w Polsce."><img src="http://vwlkp.pl/banner.png" border="0" alt="" /></a>
Kieras
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Dołączył(a): Pn mar 16, 2009 17:11
Lokalizacja: VW GROPE
Online: 0s

Postprzez Scientist » Pn kwi 27, 2009 01:42

pytanko tak na szybko ponieważ moja stara szafa z SE poszła dymkiem i przymierzam sie do zakupu jakiegos licznika z passka po lifcie bo sa w smiesznych cenach - moje pytanie wynika takie - jak to jest z zanizaniem predkości, bo cos mi sie obiło o oczy ze wystepuje - mozna to jakos skalibrowac, nie wiem, np. poprzez zmiane eeproma ? Czy jakbym wyciagnal eprom z starej szafy Se mozna by go wrzucic w ta szafke z paska czy to nie przejdzie ? :)
Ostatnio edytowano Pn kwi 27, 2009 01:42 przez Scientist, łącznie edytowano 1 raz
Scientist
Forum Master
Forum Master
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N paź 08, 2006 20:41
Online: 7d 14h 53m
Pomógł: 18
Auto: Najlepsze..firmowe..

Postprzez greg » Pn kwi 27, 2009 10:02

Scientist napisał(a):Czy jakbym wyciagnal eprom z starej szafy Se mozna by go wrzucic w ta szafke z paska czy to nie przejdzie ?
zależy jaka szafa twoja a jaka z paska
greg
 

Postprzez soroka » Pn kwi 27, 2009 20:57

Kieras napisał(a):Poszukuje osoby która wymieniła by mi licznik wraz z kodowaniem, a nie mam odpowiedniego sprzętu i umiejętności by zmienić kodowanie w liczniku. Znajdzie się ktoś z okolic Poznania ?????????


Jestem ze Świebodzina. Jakie masz zagary? - chodzi mi o numery. Jaki samochód?
soroka
Nowicjusz
Nowicjusz
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): Cz sty 26, 2006 21:23
Lokalizacja: Świebodzin
Online: 0s

Postprzez paco1988 » Wt maja 12, 2009 22:42

Witam. Jestem tu swierzy i swojego Golfa mam od niedawna.Problem jest tego typu ze FIS ( 1/2 ) ktory mam zamontowany jest padniety a elektronik gdy tam zajrzal powiedzial ze to nie sa wogule zegary od tego modelu i on tego nie naprawi. Dlatego z wracam sie z prozba o jakas podpowiedz co z tym fantem zrobic. Czy szukac calych zegarow od danego modelu czy moge wymienic na jakies inne, czy tez znalezc kogos kto ten wyswietlacz naprawi ( moze znacie kogos w okolicy wawy kto mogl by sie w czyms takim trudnic ). Auto to Golf MK IV 1.9 TDI 100 KM produkcja listopad 2001 rok. Za pomoc z gory wielkie dzieki. Pozdrawiam
paco1988
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt maja 12, 2009 22:08
Lokalizacja: Kobyłka
Online: 11h
Pomógł: 2
Auto: MKIV TDI 2001 r.
Silnik: AXR

Postprzez uksz » Wt maja 12, 2009 23:48

Udało mi się kupić zegary z 1/2 FIS (1j0 920 822B ).
Obrazek
Mój stare zegary mają w numerze 919 czyli są bez can. Podłączyłem nowe zegary bez Can adaptera,obrotek chodzi ale świeci się kontrolka od poduszek, po chwili zaczyna migać kontrolka świec żarowych,oraz kontrolka olejowa miga na żółto i po chwili gaśnie.
Posiadam również can adapter.
schemat podłączenia który otrzymałem od sprzedawcy :
CANL??- ?niebieski(skrecony z zoltym)
CANH??- ?żółty (skrecony z niebieskim)
Zuzycie paliwa?- ?szary
Obroty?- ?biały
Swieca zarowa?- ?zielony
czujnik TOG?-?czerwony

ale teraz mam dylemat co to jest czujnik TOG?
Czy po podłączniu Can-adpatera kontrolki zgasną czy coś jeszcze muszę zrobić.
Błędy Zegary
VAG-COM Version: Release 409.1-S

Control Module Part Number: 1J0 920 822 B
Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. BOO V22
Software Coding: 06142

4 Faults Found:
00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)
30-00 - Open or Short to B+
01321 - Control Module for Airbags (J234)
49-00 - No Communications
01176 - Key
65-10 - Unauthorized - Intermittent
01179 - Incorrect Key Programming

ECU

2 Faults Found:
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
P1617 - 35-10 - - - Intermittent
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 35-10 - - - Intermittent

Mam też jeszcze jedną sprawę

Obrazek

A dokładnie chodzi o to że do zegarów dostałem też kluczyk i chciałbym przełożyć pastylkę imo z kluczyka do kluczyka aby rozwiązać problem z imo .Czy da się to zrobić w jakiś rozsądny sposób aby nie zniszczyć pastylek.A może lepiej kupić nową pastylkę i ją zakodować .

Próbowałem zakodować imo na moim starym kluczyku z starą pastylką niestety ,pastylkę można zakodować tylko raz jeżeli się nie mylę?Program Vagtacho USB 3.01.
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 28, 2005 00:43
Lokalizacja: Ciechanów
Online: 4d 14h 52m
Auto: Mk4AHF+ Mk4R36 Mk120
Silnik: 3.6FSI

Postprzez greg » Śr maja 13, 2009 08:09

uksz napisał(a):A dokładnie chodzi o to że do zegarów dostałem też kluczyk i chciałbym przełożyć pastylkę imo z kluczyka do kluczyka aby rozwiązać problem z imo .
nie. Zakoduj swoje kluczyki albo zakoduj od nowa tą pastylkę. Pastylka która jest zakodowana zadziałałaby jakbyś wymienił też komp silnika który był w aucie z tymi zegarami.
Co do CANadaptera - nie wiem czy jest sens montować skoro większość działa - trzeba by zrobić zwód taki że przepiać pin od airbag we wtyczce zagarów na pin od pasów i zrobić przelotkę na płycie zegarów żeby działała kontrolka prawidłowo. Jesli podepniesz CAN adapter to nie dołączaj zużycia paliwa ani obrotów do kabli CAN adaptera
uksz napisał(a):00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)
przekodować zegary na wersje bez czujnika temp oleju
greg
 

Postprzez uksz » Śr maja 13, 2009 08:41

Kluczyki udało mi się zakodować więc problem immo znikł.

Kontrolka świec działa normalnie albo tak mi się wydaje tzn. po przekręceniu zapłonu zapala się i gaśnie jednak błąd w ECU zostaje.18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
Jedynka nie mogę przekodować 4 cyfry licznika na 0 przyjmuje tylko 3 lub 4.Więc po zapłonie odzywa się gong i wyświetla komunikat na FIS'e.Ale na szczęście po chwili kontrolka gaśnie a komunikat znika.

Więc ogólnie nie jest tak źle bo wszystkie kontrolki gasną i da się jeździć tyle ze chwile po zapłonie dzieje się mała "orgia kontrolek ". No i zostają błędy. Mam nadzieje że nic się przy tym nie uszkodzi?

Poradźcie jak rozwiązać te dwa problemy
18025 - Glow Plug Pre-Heat Indicator (K29): Open or Short to Ground
00534 - Engine Oil Temperature Sensor (G8)

[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 10:09 ]
Mam jeszcze do was pytanie o kontrolki.
Chodzi o kontrolkę tempomatu, jak ją podłączyć aby się świeciła po włączeniu tempomatu?
I jeszcze jedna kontrolka mnie ciekawi Obrazek

Co to za kontrolka?

Z góry dzięki za pomoc :pub:

[ Dodano: Sob Maj 16, 2009 23:54 ]
A tak przy okazji skoro mi nie potrzebny to chętnie sprzedam Can-Adapter.
Obrazek
Ostatnio edytowano Cz maja 14, 2009 00:13 przez uksz, łącznie edytowano 2 razy
uksz
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N sie 28, 2005 00:43
Lokalizacja: Ciechanów
Online: 4d 14h 52m
Auto: Mk4AHF+ Mk4R36 Mk120
Silnik: 3.6FSI

Postprzez paco1988 » Wt cze 23, 2009 13:33

witam ponownie. Mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto bedzie w stanie mi pomoc. mam problem tego typu ze chce kupic nowe zegary do swojego Mk IV 1.9 TDI, 101 KM rok prod. 2001, rok modelowy 2002. Potrzebuje pomocy bo zdechly i chce kupic drugie i musze nzac ich numer :( a nie nzma go bo stare sa od innego modelu :( Bylbym wdzieczny gdyby mi ktos pomog. Pozdrawiam.

[ Dodano: 23 Cze 2009 13:47 ]
wybaczcie te byki w moim poscie ale jestem w pracy i musialem sie streszczac :)
paco1988
Mały gagatek
Mały gagatek
 
Dołączył(a): Wt maja 12, 2009 22:08
Lokalizacja: Kobyłka
Online: 11h
Pomógł: 2
Auto: MKIV TDI 2001 r.
Silnik: AXR

Postprzez Cinek » Wt cze 23, 2009 14:07

jak masz CAN a raczej tak to kup jakiekolwiek które mają w numerze xxx920xxx, dadzą sie podłączyć
Cinek
_
_
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): N lis 28, 2004 14:52
Lokalizacja: Bytom
Online: 11d 2h 26m
Pomógł: 166
Auto: golf 4+golf 2
Silnik: 1896

Postprzez lukjar7 » Pt cze 26, 2009 10:42

Panowie, nie chce mi sie czytać całego tematu by szukać ofert
Ale poszukuje zegarów z mfa bez can do benzyny, najlepiej żeby tylko blat z km/h
lukjar7
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So wrz 15, 2007 15:17
Lokalizacja: Bielsk P. - Hajnówka
Online: 3h 49m
Pomógł: 36

Postprzez pepu12 » Wt cze 30, 2009 20:47

koledzy mam pytanie zmienilem zegary jakis czas temu i zmienilem kodowanie 4ta cyfra z 1 na 0 czy po tej zmianie mogl mi przestac dzialac tempomat ? i bzyczek od swiatel ? :crazy:
pepu12
Użytkownik
Użytkownik
Avatar użytkownika
 
Dołączył(a): So kwi 23, 2005 23:26
Lokalizacja: Lub
Online: 6h 9m
Pomógł: 6
Auto: AUDI A6 Q

Poprzednia stronaNastępna strona



Powrót do Techniczne (archiwum)

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: adam1.9tdi i 5 gości

Nasi przyjaciele: Car Audio,