Nie działa szyberdach, zegarek przebieg, zapalcznika ?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie działa szyberdach, zegarek przebieg, zapalcznika ?

Post autor: raelber » ndz sty 18, 2009 17:56

Witam Was Serdecznie
Jestem nowym forumowiczem i podziwiam te forum za tak olbrzymią wiedzę jaką Macie. Proszę też o zrozumienie mnie bo jestem laikiem w tych sprawach. Posiadaczem Golfa III jestem od paru tygodni. Mam następujący problem:

Gdy samochód stoi nie pokazuje przebiegu i godziny. Dopiero jak go odpalę to przebieg się pojawia nie resetuje zaś zegarek się resetuje i pokazuje 0:00 nie działa również zapalniczka i szyberdach. Czytając tutaj wskazania są na bezpiecznik? Proszę Was o radę ? Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: carrion » ndz sty 18, 2009 19:15

raelber pisze:Czytając tutaj wskazania są na bezpiecznik?
Czy elementy, które wymieniłeś to jedyne niedziałające? Bo sprawdziłem, jakie bezpieczniki są za nie odpowiedzialne i tak:
Bezpiecznik nr 4 : wycieraczka tylnej szyby, OTWIERANY DACH
Bezpiecznik nr 21: oświetlenie wewnętrzne i oświetlenie bagażnika, ZEGAR, ZAPALNICZKA, zamek centralny, WYŚWIETLACZ UNIWERSALNY.

Sprawdź, czy pozostałe elementy działaja bez zarzuty, mozesz wymienić bezpieczniki i zobaczyć czy będzie poprawa.

WOLF899
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: WOLF899 » ndz sty 18, 2009 19:19

prawdopodobnie masz zwracie w zapalniczce najlepiej odepnij od niej prad wymien bezpieczniki i powinno dzialac

SZEROKO NISKO I TWARDO CZYLI GERMAN STYLE

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: raelber » ndz sty 18, 2009 19:28

no właśnie oświetlenie wewnętrzne i w bagażniku też nie działa, żarówka nie jest przepalona. Zrobię wszystko co mi doradziliście i zobaczymy:) Dzięki za szybką odpowiedź

Awatar użytkownika
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: carrion » ndz sty 18, 2009 19:32

Omawiane bezpieczniki mają po 15A, tak gwoli ścisłości, jak juz będziesz wymieniał :bigok:

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: raelber » ndz sty 18, 2009 19:46

właśnie tak teraz zauważyłem na rozpisce z bezpiecznikami wielkie dzięki jestem pod wrażeniem tak szybkich i konkretnych odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: carrion » ndz sty 18, 2009 23:21

raelber pisze:właśnie tak teraz zauważyłem na rozpisce z bezpiecznikami wielkie dzięki jestem pod wrażeniem tak szybkich i konkretnych odpowiedzi :)
Bo o to w tym wszystkim chodzi, zeby szukać, znaleźć i nie dać sie naciągnąć u "mechanika-fachowca", który za drobnostkę weźmie krocie. Na Forum jest WSZYSTKO :bigok:

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: raelber » pn sty 19, 2009 11:15

Witam
Więc rano udałem się do auta i wymieniłem bezpiecznik 21 faktycznie był przepalony. Po wymianie oświetlenie działa bez zarzutów. Pokazał się przebieg i zegarek. Bezpiecznik 4 nie jest przepalony. Szyberdach coś nadal nie działa jestem ciekaw co może być przyczyną? Dzięki wielkie za pomoc:)

Awatar użytkownika
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: carrion » pn sty 19, 2009 12:01

raelber pisze:Szyberdach coś nadal nie działa jestem ciekaw co może być przyczyną?
Opisz dokładniej, co się z tym szybrem dzieje. Nie reaguje na przycisk? Silniczek pracuje? Czy żadnej reakcji nie ma?

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: raelber » pn sty 19, 2009 17:06

Jak kupiłem auto to nie zwróciliśmy uwagi na ten szyberdach. Nie reaguje na nic. Na przyciski bo jest elektryczny one nie działają. Nie wiem czy działał czy to znów wina bezpieczników może ? Auto kupiłem tanio jest w dobrym stanie, ale koleś o nie nie dbał.

Awatar użytkownika
carrion
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: carrion » pn sty 19, 2009 20:53

Skoro bezpiecznik nr 4 (odpowiedzialny za szyber) nie jest przepalony, to konieczna jest pewnie ingerencja w elektrykę. W tej materii niestety jestem zielony. Na pocieszenie powiem Ci, że mój szyber też jest wyłączony z użytkowania :bigok:

Może zdejmij osłonę silniczka szybra i zobacz, co tam się dzieje.

raelber
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: raelber » pn sty 19, 2009 22:34

No i chyba tak zrobię zdejmę osłonkę i sprawdzę. Kupiłem auto, a kilka dni później wyleciałem na miesiąc za granice i teraz dopiero mogę się nim nacieszyć i zacząć go doprowadzać do normalnego stanu. Mam też pytanie jeszcze jedno. Czasem zdarza mi się, że mój golf gdy stoi na luzie zaczynają skakać mu obroty wchodzą na wyższe po czym spadają w dół. Słyszę wtedy klekotanie takie dziwne w okolicy środka samochodu. Niedawno założyłem instalacje gazową, ale i na benzynie te objawy się powtarzają. Mój Golfik to wersja Pink Floyd 1.6 1994 rok:)

[ Dodano: 20 Sty 2009 16:29 ]
Sprawdziłem dziś szyberdach zdjąłem osłonkę od silniczka itp. Okazało się, że jest on odłączony, ale po podłączeniu gdy naciskam na przyciski wywala mi od razu bezpiecznik 21. Zauważyłem, że miejsce gdzie podłącza się kostkę do przycisków jest strasznie zaśniedziałe i cała płytka. Co o tym sądzicie? Szyber dach puki co odłonczyłem :chytry:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”