mam Passata z VR6 silnik AAA i elektroniczny moduł zapłonu - wyskakuje mi błąd w komputerze:
Błąd czujnika Halla - przerwa lub zwarcie do plusa
Chcę go wymontować, zobaczyć jak się miewa, może to tylko kwestia zabrudzonych styków etc.
Gdzie w VR6 AAA z elektronicznym modułem zapłonu znajduje się czujnik Halla? W samym module? Nie chciałbym niepotrzebnie rozbierać elementów...
Gdzie znajdę czujnik Halla w VR6 ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
Re: Gdzie znajdę czujnik Halla w VR6 ?
a powiedz czy jak sprawdzasz te błedy to masz odpalone auto czy tylko zapłon?Cubitusss pisze:mam Passata z VR6 silnik AAA i elektroniczny moduł zapłonu - wyskakuje mi błąd w komputerze:
Błąd czujnika Halla - przerwa lub zwarcie do plusa
Chcę go wymontować, zobaczyć jak się miewa, może to tylko kwestia zabrudzonych styków etc.
Gdzie w VR6 AAA z elektronicznym modułem zapłonu znajduje się czujnik Halla? W samym module? Nie chciałbym niepotrzebnie rozbierać elementów...
a czujnik znajduje się w obudowie rozrządu, na zębatce wałka wydechowego jest magnesiik a w ubudowie czujnik
widac na zdjeciu
www.vrservice.pl
Dzięki za info ale szczerze powiem opis lokalizacji niewiele mi mówi :/
Miałbym prośbę, mógłbyś jakaś czerwoną kropką zaznaczyć na zdjęciu w którym to jest miejscu?
Błędy odczytuję na odpalonym silniku, zauważyłem, ze na biegu jałowym błąd nie występuje - pojawia się dopiero w czasie jazdy/używania większych obrotów.
Miałbym prośbę, mógłbyś jakaś czerwoną kropką zaznaczyć na zdjęciu w którym to jest miejscu?
Błędy odczytuję na odpalonym silniku, zauważyłem, ze na biegu jałowym błąd nie występuje - pojawia się dopiero w czasie jazdy/używania większych obrotów.
Błąd ten występował u mnie w przypadku stosowania czujnika halla z Helli za 170 zl. VAG pokazywał po przegazowaniu albo zwarcie do plusa, albo do masy. Po zamontowaniu oryginała za 350 zeta problem zniknął. Czujnik znajduje się z przodu silnika po prawej stronie chłodnicy oleju, zaraz nad miską olejową.
Ostatnio zmieniony pn lip 09, 2007 13:32 przez Piter, łącznie zmieniany 1 raz.
A pro po zapłonu, mój Golf ma coś opóźniony zapłon. Linka jest dobrze naciągnięta, ale kiedy depnę z wyjściowych obrotów, samochód z 0,5 - 1 sekundy "orientuje się" i dopiero wtedy się rozkręca...
Czy da się jakoś to tak ustawić żeby zaskakiwał od razu po szarpnięciu linki?
Czy to normalne?
Silniczek ABV...
Czy to normalne?
Silniczek ABV...
Miałem tak samo... padła przepływka.... odepnij ją i zobacz czy po odpięciu będzie lepiej reagował na gaz. Jeśli lepiej-do wymiany przepływkaVWyznawca pisze:A pro po zapłonu, mój Golf ma coś opóźniony zapłon. Linka jest dobrze naciągnięta, ale kiedy depnę z wyjściowych obrotów, samochód z 0,5 - 1 sekundy "orientuje się" i dopiero wtedy się rozkręca...
Czy to normalne?
Silniczek ABV...