Bzyczek do świateł mijania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
melon77
Mały gagatek
Mały gagatek

Bzyczek do świateł mijania

Post autor: melon77 » sob wrz 03, 2005 00:03

Witam!Wie ktos moze jka podlaczyc bzyczek do swiatel mijania dostalem od znajomego ale nie wiem w ktore miejsce podlaczyc go ma on 2 wolne kabelki czerwony i czarny. Wyjalem kostke od swiatel ale tam jest sporo kabelkow i nie wiem w ktore miejsce podlaczyc zeby dzialalo poprawnie tzn przy otworzonych drzwiach przy zapalonych swiatlach mijania zeby dla sygnal dzwiekowy Moze ktos wie jak ? Z gory Dzieki

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » sob wrz 03, 2005 09:07

Ja podłączyłem jeden pod guzik w drzwiach, a drugi pod bezpiecznik 7 lub 8 tzn od postojowych.

Awatar użytkownika
Marek 81l
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: Bzyczek do świateł mijania

Post autor: Marek 81l » sob wrz 03, 2005 09:35

melon77 pisze:Witam!Wie ktos moze jka podlaczyc bzyczek do swiatel mijania dostalem od znajomego ale nie wiem w ktore miejsce podlaczyc go ma on 2 wolne kabelki czerwony i czarny. Wyjalem kostke od swiatel ale tam jest sporo kabelkow i nie wiem w ktore miejsce podlaczyc zeby dzialalo poprawnie tzn przy otworzonych drzwiach przy zapalonych swiatlach mijania zeby dla sygnal dzwiekowy Moze ktos wie jak ? Z gory Dzieki
Ale w golfach chyba wszystkich swiatła gasna po zgaszeniu silnika wiec podłączanie tam bzyczka wydaje mi sie niepotrzebne.Jak juz to tak jak 1 6 D do pozycyjnych bo te zdarza sie czasami zostawic załączone.

Zilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zilly » sob wrz 03, 2005 11:14

Marek 81l, mylisz się bo w MKIII po zgaszeniu silnika gasną swiatła mijania ale palą się postojowe i tylko taka mała kontrolka postojowych o tym informuje, ja bym już przez to załatwił parę razy akumulator, więc napiszcie gdzie wpiąc taki sygnalizator włączonych świateł.

Awatar użytkownika
Sebo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Sebo » sob wrz 03, 2005 11:35

jeden kabelek podłącz pod krańcówke przy drzwiach, a drugi w kostke od włącznika świateł. Po prostu szukasz wsówki, na której pojawi się napięcie po załączeniu świateł. Są przynajmniej trzy takie wyjścia (pozycyjne, mijania, podświetlanie kontrolek i nawiewu).
Dla ułatwienia wysuwasz klawisz świateł z kostki, ale nie do końca, tak, zeby można było załączać światła i sprawdzasz po kolei na której pojawi się napięcie i po robocie.
Pamiętaj, aby zwrócić uwage na bieguny kabelków od bzyczka, bo odwrotnie może nie działać.
I tak jak koledzy piszą raczej pod pozycyjne, bo te zostają załączone po zgaszeniu silnika.
Powodzenia

greg

Post autor: greg » sob wrz 03, 2005 14:01

U mnie ten "bzyczek" podpiety jest w gnieździe przekaźnika 9 tj. na prawo od przekaźnika częstotliwości pracy wycieraczek - oznaczony 99, a jesli nie masz regulowanej częstotliwości pracy wycieraczek to masz nr 19

Awatar użytkownika
melon77
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: melon77 » sob wrz 03, 2005 15:23

a gdzie szukac tego przekaznika wycieraczek

greg

Post autor: greg » sob wrz 03, 2005 19:11

więc tak:
1. poniżej kierownicy masz pod nią po lewej stronie zaslepkę bezpieczników z 2 zielonymi zapinkami - otwórz
2. Widzisz bezpieczniki, a nad nimi 2 lub 3 rzędy przekaźników
3. Pierwszy rząd przekaźników nad bezpiecznikami patrząc od lewej do prawej:
a) miejsce nr 7 - najczęściej wolne
b) miejsce nr 8 - przekaźnik częstotliwości wycieraczek na nim widać namalowany nr 19(to jest nieprogramowalny) lub 99(to jest programowalny)
c) miejsce nr 9 - brzęczyk

Deacon
Kalinowa Mad Driver
Kalinowa Mad Driver
Kontakt:

Re: Bzyczek do świateł mijania

Post autor: Deacon » sob wrz 03, 2005 23:04

Marek 81l pisze:
melon77 pisze:Witam!Wie ktos moze jka podlaczyc bzyczek do swiatel mijania dostalem od znajomego ale nie wiem w ktore miejsce podlaczyc go ma on 2 wolne kabelki czerwony i czarny. Wyjalem kostke od swiatel ale tam jest sporo kabelkow i nie wiem w ktore miejsce podlaczyc zeby dzialalo poprawnie tzn przy otworzonych drzwiach przy zapalonych swiatlach mijania zeby dla sygnal dzwiekowy Moze ktos wie jak ? Z gory Dzieki
Ale w golfach chyba wszystkich swiatła gasna po zgaszeniu silnika wiec podłączanie tam bzyczka wydaje mi sie niepotrzebne.Jak juz to tak jak 1 6 D do pozycyjnych bo te zdarza sie czasami zostawic załączone.
mi nie gasna zadne :) dlatego mam wmontowany bzyczek ale jak to nie powiem bo ja go nie montowalem :) ale ja mam tak popieta instalacje , ze mam swiatla obrysowe z wyborem strony, ktora mi moze swiecic :)

Klub Miłośników Fiata Pandy www.pandaclubpolska.pl

greg

Post autor: greg » ndz wrz 04, 2005 11:41

to że jedna strona może świecić to normalne - wystarczy że włączysz przed zgaszeniem silnika któryś z kierunkowskazów. po wyjęciu kluczyka ta strona świeci.

Awatar użytkownika
Bożuch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Bożuch » ndz wrz 04, 2005 12:31

no ja mam podpięty brzęczyk pod guziczek z drzwi i we włącznik świateł. Tylko sprawdź gdzie będziesz miał napięcie przy łączonych światłach. Z reguły jest chyba tak że jest zaraz opok tego wejścia gdzie jest napięcie przy wyłączonych światłach.

Awatar użytkownika
Marek 81l
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Marek 81l » pn wrz 05, 2005 20:54

CoX pisze:Marek 81l, mylisz się bo w MKIII po zgaszeniu silnika gasną swiatła mijania ale palą się postojowe i tylko taka mała kontrolka postojowych o tym informuje, ja bym już przez to załatwił parę razy akumulator, więc napiszcie gdzie wpiąc taki sygnalizator włączonych świateł.
E no tak to ja tez mam,gasną mi tylko mijania natomiast postoje swieca,ale raz ze jeszcze nigdy nie rozladowalem postojowkami akumlatora to wlasnie wyzej pisałem o tym zeby do postojowek go podpiac.Mozna do przelącznika światel ale tez do bezpiecznika oznaczonego rysunkiem lampki.Sa takie dwa kolo siebie a drugi do wylącznika drzwi. Pozdro dla ziomala Rudy :okej:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”